Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Chokolade: Hvis du vil vælge etisk og miljøvenligt

Ulovligt børnearbejde er ikke ualmindeligt i chokoladeproduktion. Men hvordan vælger du din chokolade, så du tager højde for både mennesker og miljø?
Af Christina Vejsgaard
13. Februar 2017
Fairtrade chokolade boenner
Foto: iStock

Hvordan vælger du din chokolade?

Kakaoindustrien i Elfenbenskysten og Ghana, som er de to største producenter af kakao, beskæftiger over 2 millioner børn i farligt arbejde.

Chokolade, der er produceret uden brug af børnearbejde og kemikalier, kan være svær at finde frem til. Det bedste, du kan gøre, er at undersøge, hvilke vilkår chokoladen er produceret under og lade dig vejlede af mærkerne på indpakningen. 

Kakaoindustrien har også en bagside.

Mærker vejleder dig

Mærker på chokolades emballage hjælper dig med at finde frem til de mest etiske valg i kakaojunglen, både når det gælder hensyn til mennesker og miljø.

Fairtrade-mærket, Rainforest Alliance, UTZ-mærket og de forskellige økologimærker er nogle af de mærker, du skal kigge efter, når du vælger chokolade.

Fairtrade støtter kakaobonden

Fairtrade arbejder for, at kakaobønder får en ordentlig mindstepris for sin vare. Det betyder, at bonden kan leve af sin plantage og ikke bliver presset af køberne til at sætte prisen ned.

Kakaobønderne bliver en del af små fairtrade-fællesskaber, hvor de investerer midler fra Fairtrade i sundhed, uddannelse eller omlægning til økologi.

Mærket garanterer ikke, at din chokolade er lavet uden børnearbejde, men organisationen Fairtrade arbejder på at udrydde farligt og ulovligt børnearbejde.

Miljøkrav er også en del af Fairtrade-mærket. Kakaobonden skal arbejde for at beskytte nærområderne til kakaoplantagerne for at få mærket. Det indebærer for eksempel strenge regler for, hvilke sprøjtemidler de må bruge.

UTZ og Rainforest Alliance: Lightudgave af Fairtrade

UTZ Certified og Rainforest Alliance støtter ligesom Fairtrade bæredygtigt landbrug i hele verden.

Kakao, kaffe og te er typiske produkter, hvor du kan finde UTZ og Rainforeste Alliance mærkerne.

UTZ-mærkningen har dog ikke lige så høje standarder som Fairtrade.

Produkter mærket med Rainforest Alliance kan indeholder ingredienser fra gårde og skove, som ikke er Rainforest Alliance certificerede. Det vil sige, at dele af produkterne ikke lever op til Rainforest Alliances krav.

Begge mærker kan derfor kaldes for Fairtrade Alliance light. Produkter med de to mærker er stadig et bedre alternativ end chokolade helt uden mærkning, hvis du gerne vil støtte bæredygtigt landbrug.

Mærkeguide: Det betyder mærkerne på mad

Økologi beskytter miljøet

Økologimærker findes der mange af. De 2 mest almindelige er det danske røde Ø-mærke og EU’s mærke, der er grønt med et blad af hvide stjerner.

Økologimærket chokolade er lavet med kakao, der er dyrket med strenge krav til, hvilke sprøjtemidler der må bruges.

Miljøet omkring kakaoplantagerne bliver skånet, når du støtter økologisk chokoladeproduktion. Samtidig kommer plantagearbejdernes helbred ikke i fare, fordi de ikke skal sprøjte farlige kemikalier ud i plantagen.

Økologisk chokoladeproduktion sikrer samtidig, at der ikke er rester af sprøjtemidler i den chokolade, du putter i munden.

Økologi: Hvilket mærke skal du gå efter?

Tjek producenterne selv

Mærkeordninger hjælper dig godt på vej, hvis du vil vælge bæredygtigt chokolade. Du kan også selv tjekke forholdene hos de forskellige firmaer, der producerer chokolade, inden du vælger chokolade i supermarkedet.

Tjek chokolademærkernes hjemmeside, inden du tager i supermarkedet, og vælg chokolade fra de producenter, der har en produktion, du kan stå inde for.

 

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være nemt at finde ansvarlig chokolade

”Chokolade, kaffe og bananer, som du køber i supermarkedet, skal ikke være med til at skade miljøet eller krænke arbejdsrettigheder.

Forbrugerrådet Tænk mener, at du skal kunne købe ind med god samvittighed, og at producenter og forhandlere skal sørge for at fjerne varer, der ikke er anstændigt eller ansvarligt produceret. Derfor er vi med til at udvikle verdens første internationale standard for bæredygtig produktion, herunder kakaoproduktion. Derudover arbejder vi for at fremme dialogen om etisk handel i samarbejde med organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel.”

Vibeke Myrtue Jensen, miljøpolitisk rådgiver hos Forbrugerrådet Tænk