Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Hjemmelavet bearnaise: Er det den bedste sauce?

Bearnaisesaucen til dine bøffer skal naturligvis være den bedste. Men er det den hjemmelavede, en pulversovs eller en færdiglavet?
Af Lars Nøhr Andresen
5. September 2016
Foto: Thomas Dahl

Bearnaise er en simpel og fed sovs

Bearnaise du selv laver, er en blanding af smeltet smør og æg. Syrlighed kommer fra bearnaiseessens. Den kan du købe færdiglavet eller lave selv ved at koge hvidvin ind sammen med vand, løg, peber og estragonstilke. Desuden tilsættes frisk estragon den færdige sovs.

Konsistensen er meget tyk, og sovsen består næsten 100 procent af fedt fra smør og æggeblomme.

Bearnaisesauce kan du lave selv med denne opskrift

Hjemmelavet bearnaise med i smagstest

Bearnaisesauce har vi testet 10 af fra supermarkedets hylder og 1 hjemmelavet. 5 eksperter og 107 forbrugere har smagstestet de forskellige saucer.

Den hjemmelavet bearnaise lavet på smør, æg, bearnaiseessens og estragon, var den eneste i sovs testen, som for alvor vakte begejstring hos eksperterne, der bedømte den som ‘meget god’.

De 107 almindelige forbrugere, der også smagte på sovsene, havde ikke samme begejstring for den hjemmelavede bearnaise som de fem eksperter, og samlet set opnåede den kun en forbrugerbedømmelse på ‘middel’.

Hvordan klarer den hjemmelavede bearnaisesauce sig i testen?

Klassisk bearnaise smager specielt

Hjemmelavet bearnaisesovs tager tid, hvis du skal vænne dig til den. Hjemmelavet bearnaisesovs smager nemlig slet ikke som pulversovsen, som mange er vant til, og det vil kræve 5-10 smagninger , inden en frisk bearnaise vil vække den samme genkendelse som den sovs, de er vant til. Det forklarer Wender Bredie, sektionsleder for Fødevaredesign og Forbrugeradfærd fra Københavns Universitet.

Modsat er smagseksperterne vant til at smage den klassiske bearnaise, og det er den type af sovs, som de forventer.

Bestiller du bearnaisesovs på en restaurant og er vant til bearnaise fra pulver, risikerer du at blive overrasket eller i værste fald skuffet, fordi sovsen smager meget anderledes, end du er vant til.

Skal du købe en dyr bearnaise til dine gode bøffer?

Fælles testvinder: Enighed om denne bearnaise

En bearnaisesauce var både forbrugerne og eksperterne enige om. Den findes i stort set alle supermarkeder, og spiser du af og til købt bearnaisesovs, kender du den måske. Læs mere om forbrugernes og eksperternes fælles testvinder herunder:

Enighed om færdiglavet sovs på bæger

Bähncke Bearnaisesovs er en færdiglavet sovs på køl, og det var den supermarkedssovs i testen, der faldt bedst i eksperternes smag, og den blev af dem bedømt som 'god'.

Syrligheden i sovsen blev vurderet som passende for en bearnaisesovs, og flere af eksperterne…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb