Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Akrylamid: Ingen grænseværdi for sundhedsskadeligt stof

Akrylamid kan øge risikoen for at udvikle kræft. Trods de skadelige effekter er der ingen grænseværdi for, hvor meget akrylamid fødevarer må indeholde.
Af Lars Nøhr Andresen
19. Marts 2019
Foto: Getty Images

Akrylamid er sundhedsskadeligt 

Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer rige på kulhydrater som kartofler og brød bliver varmebehandlet. 

Stoffet har været kendt i mange år og bruges i industrien, og det har også været kendt, at der dannes akrylamid i forbindelse med tobaksrygning.

Sundhedsmæssigt giver akrylamid grund til bekymring i forhold til udvikling af kræft ifølge den europæiske fødevaresikkerheds autoritet EFSA. 

For meget akrylamid i kosten

Pelle Thonning Olesen er seniorrådgiver på Fødevareinstituttet DTU og han fortæller, at den typiske forbruger får for meget akrylamid.

Risikovurderingen for indtaget er stort set den samme som i 2005 og tiltag for at begrænse indtaget af akrylamid har ikke rykket vurderingen det store.

Forbrugerrådet Tænk har testet en række madvarer for indhold af akrylamid. Testen viser, at det er muligt at fremstille produkter med meget lav indhold…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Mad med kræftfremkaldende stof skal fjernes fra supermarkedet

"Får du for meget akrylamid, kan det øge risikoen for kræft. Derfor skal det skadelige stof akrylamid have en bindende grænseværdi.

Forbrugerrådet Tænk arbejder for, at det skal være trygt for dig at handle i butikkerne. Og vi mener, at producenterne skal sørge for, at der ikke dannes for meget akrylamid i din mad.

Maden skal fjernes fra supermarkedet, hvis der er for meget akrylamid i. Det er den bedste måde at beskytte dig mod at købe mad med store mængder akrylamid".

Camilla Udsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk