Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Elkedel: Kog vand hurtigt og effektivt

Elkedlen kan spare dig tid i køkkenet. Hvad betyder watt for, hvor hurtigt kedlen koger vand, og kan det bedst betale sig at bruge kedlen eller kogepladen?
Af Lars Andresen
23. April 2020
tænd sluk knap på elkedel
Foto: Getty Images

Kog vandet på kortest tid

Elkedlen skal koge vandet hurtigt. Forbrugerrådet Tænk har testet elkedler og blandt andet set på, hvor lang tid kedlerne er om at koge en liter vand. Det tager dem mellem 3,5 og næsten 6 minutter.

Kogetiden er ikke angivet på maskinerne, men du kan se, hvor hurtigt elkedlerne klarer opgaven i testen. Testen viser også, at de hurtigste kedler er dem, der har den højeste watt.

Find den hurtigste elkedel med vores test

Skal du koge vand på komfur eller kedel?

Et induktionskomfur med 1.400-1.800 watt kan koge en liter vand på 3,5 minutter, altså lige så hurtigt som de hurtigste elkedler i testen. Effekten på komfuret er til gengæld lavere end de fleste elkedler.

Spar på elregningen: Køb en elkedel til dit behov

Energi går til spilde, hvis du for eksempel koger en hel liter vand, men kun skal bruge til en kop te, og lader resten stå. Omvendt er det heller ikke smart at skulle koge vand ad flere omgange, hvis du skal bruge meget.

Kig efter minimums- og maksimummængden kedlen kan tage. Hvis du kun skal koge vand til dig selv eller små kopper, er det rart at have en kedel, der ikke har et stort minimumskrav til vandet. Mindste minimumsmængde i vores test er omkring en kvart liter vand.

Koger du vand til pasta, te eller kaffe til mange, er det rart at have en rummelig elkedel. Elkedlen med plads til mest vand i testen kan rumme 1,7 liter vand.