Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

8 råd til at vaske økonomisk og miljørigtigt

Bruger du din vaskemaskine rigtigt sparer du både penge og skåner miljøet. Her er 8 råd til, hvordan du vasker smart.
Af Signe Bønsvig
25. Februar 2016
9 råd til bedre tøjvask
Foto: iStock

1: Fyld vaskemaskinen rigtigt

Du kan spare vand, el og vasketid, hvis du sikrer dig, at din vaskemaskine er helt fyldt op ved hver vask.

Vaskemaskinen er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet.

2: Beskyt filteret i vaskemaskinen

Brug vaskeposer til BH’er og andre småting, da disse sætter sig i filtret og kan give dyre reparationer.

3: Vælg den rigtige temperatur

Vaskeanvisningen i tøjet er en god rettesnor, men ofte kan du vaske koldere og spare energi, hvis ikke tøjet er for beskidt.

Bakterier og støvmider dør først ved 60°C og tøj med ekstra hårdføre bakterier fra for eksempel opkast, blod eller diarré bør vaskes ved minimum 80°C.

Skal du vaske ved 15, 40 eller 60 grader?

4: Dosér sæben rigtigt

Dosér vaskemidlet omhyggeligt. Overdosering gør ikke tøjet renere, det giver bare større risiko for vaskemiddelrester i tøjet. De fleste forbrugere overdoserer, så en præcis dosering hjælper både pengepungen og miljøet.

Afstem din dosering med vandets hårdhedsgrad og mængden af tøj. Det er et svært regnestykke, så følg anvisningerne på vaskemiddelpakken.

Selvdosering er en specialfunktion i nogle nye vaskemaskiner. Maskinerne vejer selv mængden af tøj i tromlen, og doserer den rette mængde sæbe alt efter vandets hårdhed.

5: Vælg miljørigtigt og allergivenligt vaskemiddel

Vælg et vaskemiddel til koldvask. Det indeholder særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lave temperaturer, og på den måde skåner miljøet.

Vaskemidler, som er Svanemærket eller miljømærket med Blomsten, garanterer, at produktet er blandt de mest miljøvenlige.

Allergimærket Den blå krans fra Astma-allergi Danmark sikrer, at du undgår parfume og andre mulige allergifremkaldende stoffer. Parfume har ingen betydning for hvor rent dit tøj bliver.

Vaskemiddel: Sådan vælger du det rigtige

6: Undgå dårlig lugt og bakterier i vaskemaskinen

Lågen skal være åben, når du ikke bruger maskinen. Så kan tromlen dampe af og blive helt tør. Fugt og stivelsesrester fra vasken kan ellers holde på bakterierne og give dårlig lugt i maskinen.

Bakterier og støvmider dør først ved 60°C, og hvis bakterierne er meget hårdføre, dør de først ved 80°C. Hvis din maskine lugter surt eller dårligt bør du give dit tøj en vask ved 90°C.

Hjælper det ikke, kan du rense din vaskemaskine: kom en teskefuld brun sæbe i maskinen, kør et program på 90°C uden tøj og efterfølgende et skylleprogram. Derudover skal du sørge for jævnligt at tømme risten, gøre filteret rent, rengør gummiringen i lågen grundigt og vaske sæbebakken.

7: Afkalkning af vaskemaskinen

Kalkophobninger i maskinen kan undgås ved jævnlig afkalkning. Bruger du maskinen ofte, er det en god idé at gøre en gang om måneden.

8: Tør tøjet udendørs

Vådt vasketøj skal så vidt muligt hænges til tørre udendørs. Luftfugtigheden kan let stige til 80 procent, når du tørrer tøj indenfor.

Bruger du kondenstørretumbler, skal du være opmærksom på, at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.

Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – til skade for både huset og helbredet.

Tørretumbler: Sådan køber du den rigtige