Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst

Tørretumbleren er en energisluger, men ved at følge et par gode råd om brug og vedligehold, kan du nedsætte energiforbruget ved tørringen en del.
Af Signe Bønsvig
17. September 2019
Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst
Foto: iStock

Tørring udendørs er bedst

Energispareråd nummer 1 for tørring af tøj er helt at undgå tørretumbleren. Tør så vidt muligt tøjet udendørs. Om vinteren kan man også tørre tøj i det fri – det tager bare lidt længere tid.

Energi kan du spare på flere måder, hvis tørretumbleren alligevel skal i brug

Hvor skal tørretumbleren stå?

Kondenstørretumblere producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.

Vær dog opmærksom på at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.

Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – og skade både huset og helbredet.

Filterrensning betaler sig

Fnugfilteret skal renses hver gang, du har brugt maskinen. Derudover har kondenstørretumblere med varmepumpe et mikrofilter, du skal rense jævnligt. Displayet viser, hvornår det skal gøres, men Forbrugerrådets tests viser, at du gør klogt i at gøre det oftere.

Rens mikrofilteret efter hver 3.-5. tørring. Så sikrer du dig, at det ikke fnugger til og dermed øger tørretiden – og prisen på din elregning.

Tørretumblere med selvrensende system sparer dig for besværet med mikrofilteret.

Spar penge med disse 8 tips

  • Vælg en A+++ mærket maskine
  • Udnyt tørretumblerens kapacitet. Det er billigere at tørre én fyldt tromle end 2 halve.
  • Centrifuger tøjet godt, inden det tørres i tørretumbleren.
  • Fold tøjet ud, hvis det har slået knuder i vaskemaskinen og luk dynebetræk, så der ikke gemmer sig mindre stykker tøj inde i dem. Begge dele holder på fugten og øger tørretiden.
  • Læg dit strygetøj i med det øvrige tøj og kør et strygetørringsprogram. Tag strygetøjet ud og fortsæt almindelig tørring af resten.
  • Rens fnugfiltrene efter hver tørring. Ellers blokerer det for cirkulationen, og tøjet er længere tid om at tørre.
  • Mikrofilteret foran kondensatoren skal også renses jævnligt. Ellers stiger energiforbruget ved tørring markant.
  • Bruger du en kondenstumbler, så vær opmærksom på, at den producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.