Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst

Tørretumbleren er en energisluger, men ved at følge et par gode råd om brug og vedligehold, kan du nedsætte energiforbruget ved tørringen en del.
Af Signe Bønsvig
10. September 2020
Tørretumbler: Sådan bruger du den bedst
Foto: iStock

Tørring udendørs er bedst

Energispareråd nummer 1 for tørring af tøj er helt at undgå tørretumbleren. Tør så vidt muligt tøjet udendørs. Om vinteren kan du også tørre tøj i det fri – det tager bare lidt længere tid.

Kan du ikke tørre tøj udenfor, så er tørretumbleren et godt alternativ.

8 råd til energivenlig tørretumbling

Energi kan du spare på flere måder, hvis tørretumbleren alligevel skal i brug

 1. Vælg en A+++ mærket maskine
  Kondenstørretumblere med varmepumpe får ofte A+++ energimærket. Energiforbruget i de maskiner er på niveau med opvaskemaskiner og vaskemaskiner
 2. Udnyt tørretumblerens kapacitet
  Det er billigere at tørre én fyldt tromle end 2 halve. Har din tørretumbler tromle samme størrelse som din vaskemaskine, så er der større sandsynlighed for at du får fyldt tromlen op hver gang
 3. Centrifuger tøjet godt, inden du tørrer det i tørretumbleren
  Vælg højeste centrifugering på vaskemaskinen, hvis du ved du skal tørretumble dit tøj
 4. Fold tøjet ud
  Fold tøjet ud, hvis det har slået knuder i vaskemaskinen og luk dynebetræk, så der ikke gemmer sig mindre stykker tøj inde i dem. Begge dele holder på fugten og øger tørretiden.
 5. Tør flere typer tøj sammen
  Læg dit strygetøj i med det øvrige tøj og kør et strygetørringsprogram. Tag strygetøjet ud og fortsæt almindelig tørring af resten.
 6. Rens fnugfiltret
  Rens fnugfiltrene efter hver tørring. Ellers blokerer det for cirkulationen, og tøjet er længere tid om at tørre.
 7. Rens Mikrofiltret ofte
  Mikrofilteret foran kondensatoren skal også renses jævnligt. Forbrugerrådet Tænks test af tørretumbler viser, at energiforbruget ved tørring stiger markant, når filtret ikke er renset.
 8. Udnyt tørretumblerens varme
  Bruger du en kondenstumbler, så vær opmærksom på, at den producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.

Tørretumblere: Sådan klarer de testen 

Udnyt tørretumblerens varme

Kondenstørretumblere producerer en del varme. Det kan udnyttes ved at placere tumbleren i et rum, der alligevel skal opvarmes.

Vær dog opmærksom på at selv den bedste type kun kan opsamle ca. 90 procent af vandet, så 10 procent kommer ud som fugtig luft omkring tumbleren. Andre modeller slipper 30 procent af vandet ud i omgivelserne.

Sørg for, at vanddampen kan slippe ud via god ventilation eller et åbent vindue, så der ikke kommer fugtproblemer i rummet – og skade både huset og helbredet.

Disse tørretumblere er Bedst i test 

Husk at rense både fnugfilter og mikrofilter

Fnugfilteret skal renses hver gang, du har brugt maskinen. Derudover har kondenstørretumblere et mikrofilter, du skal rense jævnligt. Displayet viser, hvornår det skal gøres. Forbrugerrådet Tænks tests viser, at dispalyet ikke altid viser hvornår du bør rense.  

Derfor er det en god ide som minimum at Rense mikrofilteret efter hver 3.-5. tørring. Så sikrer du dig, at det ikke fnugger til og dermed øger tørretiden – og prisen på din elregning.

Tørretumblere med selvrensende system sparer dig for besværet med mikrofilteret.

Forbrugerrådet Tænks test af tørretumbler viser, at selvrensende mikrofiltre virker.