Tørrebolde - Virker de? ➡️ Uvildig test | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Virker tørrebolde?

Tørrebolde markedsføres som en måde at spare tid og energi, når du tørrer tøj i tørretumbler, men virker det? Vi har testet.

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 4. oktober 2021
Tørrebold til tørretumbler - virker det?

Tørrebolde lavet af uld, plastik eller bomuld bliver solgt i mange forretninger som en god og bæredygtig måde at spare energi, når du tørretumbler. Ideen er, at boldene sørger for at løfte og skille tøjet ad, så det tørrer hurtigere, og du sparer energi.

Ifølge producenterne kan de hårde plastikbolde derudover holde på varmen fra tørretumbleren, og derefter afgive den igen til tøjet. Uldboldene kan suge fugten til sig under tørretumblingen, så tøjet bliver hurtigere tørt.

Producenter og forhandlere lover store besvarelser

Den forkortede tørretid skal ifølge producenter give dig et lavere energiforbrug på op til 25-30 %. Vi på Forbrugerrådet Tænk har derfor testet tørrebolde for at se om tørreboldene er så effektive.

Sådan har vi testet tørrebolde

Vi har testet 11 forskellige slags tørrebolde:

  • 5 x plastikbolde
  • 4 x uldbolde
  • 1 x bomuldsbolde
  • 1 x tennisbolde

Vi har testet tørreboldene på programmet "bomuld, skabstørt", hvor vi fylder tørretumbleren med en mængde tøj svarende til 70 procent af maskinens maksimale kapacitet. Vi har brugt det antal bolde, producenten anbefaler.

Vi har testet de 11 forskellige tørrebolde to gange.

Dernæst har vi testet en plastikbold og en uldbold i en halvfyldt maskine, samt på tørring af en pude, for at se, om det gjorde en forskel på testresultatet.

Tørrebolde giver ikke en bedre tørring

Testen viser, at tørrebolde ikke sænker energiforbruget eller tørretid på tørretumbleren. For alle de testede bolde lå både tørretid og energiforbrug inden for plus/minus et par procent i forskel sammenlignet med en tørring uden bolde. Der var ingen forskel på, om vi tørrede tøjet i hele eller halvfulde tumblere

Nogle tørrebolde reklamerer med, at de kan gøre tøjet mere blødt uden brug af skyllemiddel. Vi har ikke sammenlignet blødheden på tøj tørret med og uden tørrebold, men tøj, der bliver tørret i tørretumbler, bliver blødt, uanset om du bruger skyllemiddel eller ej.

Hvis boldene er gode til at lufte tøjet, kan man forstille sig, at de så er gode til at forhindre tøjet i at klumpe sig sammen til en filtret bold. Det har vi ikke testet, da det ville kræve mange tørringer for at få et statistisk grundlag. Da vi testede tørreboldene oplevede vi dog én gang, at tøjet filtrerede sig sammen til en klump. Tørreboldene er altså ikke en garanti for, at dit tøj ikke vikler sig ind i hinanden, når du tørretumbler.