Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køleskabe: Sådan undgår du farlige bakterier

Bakterier, der kan være farlige og gøre dig syg, trives også i køleskabet. Men hvor gemmer bakterierne sig, og hvordan kan du forebygge, at de kommer i din mad?
Af Christina Vejsgaard
26. August 2015
Køleskabe: Sådan undgår du farlige bakterier
Foto: iStock

Køleskabet er yngleplads for bakterier

Bakterier stortrives i køleskabet. Der er nemlig mange gemmesteder, som kan være nemme at overse, når du gør rent i køleskabet. 

Et af de steder, hvor rengøringen ofte overses, er i afløbsrenden og afløbshullet bagest i køleskabet under køleelementet. Det er et godt sted for bakterier at yngle, fordi der er masser af væske og madrester. Bakterierne overføres til den mad, der stilles bagest i køleskabet op ad afløbsrenden.

Spot bakterierne

Jord fra eksempelvis rødderne på porrer er en af mange kilder til bakterier i køleskabet. Bakterierne kan let overføres til andre madvarer, så sørg for at rense porrer og andre grøntsager med jordrester, inden du lægger dem i køleskabet. Derudover skal grøntsagerne opbevares adskilt fra kødet - eksempelvis i en grøntsagsskuffe. 

Vand og slim, som det, der kommer fra en gammel agurk, er også tegn på, at dit køleskab trænger til en grundig rengøring. 

Skimmelsvamp kan du genkende som sorte og grå belægninger. De kan gemme sig i sprækker, så kig godt efter. 

Råt udskåret kød eller fisk skal du være ekstra påpasselig med, hvordan du håndterer. De er nemlig et godt ynglested for bakterier. Pak dem ind i lukkede beholdere, så der ikke kommer bakterier hverken ind eller ud.

Tjek temperaturen

Køleskabets temperatur skal ikke være højere end 5 grader. En temperatur på 5 grader betyder nemlig at bakterierne spreder sig meget langsomt. Hvis temperaturen kommer bare lidt højere op, får bakterierne pludselig nemmere ved at sprede sig. 

Tjek temperaturen med et termometer og husk at måle flere steder i køleskabet. Mælk og kød skal gerne stå der, hvor der er koldest, så bakterierne ikke formerer sig. 

Gør grundigt rent

Bakterierne forsvinder kun ved en grundig rengøring, hvor du er opmærksom på alle områder af køleskabet - også dem, der er nemme at overse. 

Køleskabet skal gerne gøres rent hver anden måned, eller når du ser tegn på, at det trænger til en omgang rengøring. 

Læs hvordan du giver dit køleskab en grundig rengøring her