Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Køleskab: Spar penge på brugen

Køleskabet koster dyrt i energiforbrug, fordi det kører hele tiden. Med disse tips kan du skære ned på energiforbruget og dermed spare penge.
Af Annelene Højvang Larsen
21. August 2015
Køl din mad energivenligt
Foto: iStock

Ventilationen må ikke dækkes

Køleskabet skal stå, så der er plads omkring det. Hvis der ikke er fri plads omkring køleskabet, bliver ventilationen nemlig dækket til, og det kan koste dyrt på el-regningen.

Undgå at placere køleskabet i nærheden af en radiator eller i direkte solskin. Hvis du stiller køleskabet et køligt sted, bruger du færre penge på at køle det ned.

Del den varme mad op i mindre portioner

Varm mad skal kun lige dampe af, før du gemmer det i køleskabet - bakterierne vokser nemlig hurtigt, hvis den varme mad står ude ved stuetemperatur. Hvis du fordeler store portioner i mindre beholdere, bliver maden hurtigere kølet ned, og du undgår, at køleskabet bliver varmet op af den varme mad.

Er det koldt udenfor, kan du sætte den varme mad udenfor til afkølning, før det kommer i køleskabet.

Hold køleskabsdøren lukket

Kulden stryger ud af køleskabet, hvis du åbner køleskabsdøren ofte og lader den stå åben længe. Det koster dyrt på din el-regning.

Indret dit køleskab på en måde, så du altid ved, hvor maden er og ikke skal bruge tid på at lede efter det.

Mål køleskabstemperaturen

Den ideelle temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Lavere temperaturer bruger mere energi, mens højere temperaturer fører til hurtigere fordærv af maden.

Mål temperaturen i køleskabet ved at sætte et glas vand midt i køleskabet i 4-6 timer, og aflæs så termometeret.

Brug termoposer til transport

Temperaturen på dine indkøbt fødevarer kan du holde lav ved at bruge termoposer, når du transporterer maden hjem. Derved skal dit køleskab bruge mindre energi på igen at køle maden ned og samtidig mindskes bakterievækst, så maden bedre holder sig.