Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Hårde hvidevarer: Må du selv tilslutte?

Må du selv installere vaskemaskinen og køleskabet? Få svaret på, hvornår du selv må tilslutte opvaskemaskinen, og hvornår ovnen kræver en elektriker.
Af Line Hvid
26. Februar 2019
Hårde hvidevarer: Sådan får du dem installeret
Foto: iStock

Installer selv og spar penge

Installation af hårde hvidevarer kan blive dyrt, hvis du skal have håndværkere til at gøre det.

Hårde hvidevarer må du i mange tilfælde gerne selv installere ifølge loven. Men der er også typer, hvor der skal fagfolk ind over.

Livsfarlige stød kan der være risiko for, hvis din hårde hvidevare ikke er installeret korrekt. Så vær altid sikker på, at du gør, som loven bestemmer.

Hårde hvidevarer kan installeres på 2 måder

Hvidevarer i køkkenet skal enten installeres ved, at stikket ganske enkelt sættes i stikkontakten eller ved en såkaldt fast installation:

  • Fast installation
    En fast installation kan for eksempel være en dåse på væggen eller måske gemt i et skab, hvor ledninger kobler for eksempel din ovn til strømmen.
    Alle hvidevarer (ofte komfurer og ovne) med fast installation skal ifølge loven installeres af en autoriseret el-installatør eller hvidevaremontør.
  • Stikkontakt i væggen
    Hårde hvidevarer, som for eksempel køleskabe der skal kobles til en stikkontakt (et hunstik på væggen), kan du selv installere ved at sætte stikket i kontakten.

Ovne: Se den bedste i test

Installation af vaskemaskinen og opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner og vaskemaskiner skal have strøm, vand og afløb. Du må selv installere maskinerne, hvis de skal have strøm gennem en almindelig stikkontakt.

Vandet skal du tilslutte via en stophane (drejehåndtaget der lukker for vandet), hvis du selv skal stå for installationen. Det gælder for både vaskemaskiner og opvaskemaskiner.

Hvilken opvaskemaskine holder længst? Få svaret her

Ny vandinstallation kræver VVS

Vandinstallationer, hvor dine rør og slanger skal lægges anderledes, for at du kan installere vaskemaskinen, kræver en autoriseret VVS-installatør.

Opvaskemaskinen vil højst sandsynligt også kræve en VVS-installatør, hvis det er første gang, du installerer en opvaskemaskine.

Stik med jordforbindelse

Jordstik vil sige, at din stikkontakt har 3 huller. Det sikrer, at du ikke får stød, hvis der sker en elektrisk fejl i maskinen.

Stikkontakter med 3 huller kræver ifølge loven, at stikket, du sætter i, også er trebenet. Så overføres jordforbindelsen til for eksempel din vaskemaskine.

Hårde hvidevarer med stik, der kun har 2 ben, skal du skifte stikprop på. Du kan også nemt sætte en hætte/omformer med 3 ben oven på det tobenede stik. Så overføres jordforbindelsen fra stikkontakten til hvidevaren.

Se de bedste køleskabe i vores test

Stik uden jordforbindelse

Tobenet stik må du gerne sætte i, hvis din stikkontakt på væggen kun har 2 huller.

Fejlstrømsafbryderen skal virke, hvis du for eksempel sætter din opvaskemaske i en stikkontakt uden jordforbindelse.

Tobenede stik er ikke ulovlige at bruge, men du sikrer dig bedre mod livsfarlige stød, når der er jordforbindelse.