Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ovne: Derfor skal du vælge en dampovn

Dampovne giver dig mulighed for at tilberede mad med hjælp af damp. Men de er dyre og nogle dampovne har begrænsninger. Vælg din ovn med omhu.
Af Lars Nøhr Andresen
30. August 2019
Dampovne er vidt forskellige
Foto: iStock

Damp er godt til flere ting

Dampovne har været brugt i professionelle køkkener i mange år, men er først nu ved at komme ud i det private, danske køkkener.

Fisk og grøntsager er godt at tilberede ved ren dampfunktion - madvarerne bevarer smagen bedre, når de dampes, i stedet for at koges.

Brød og kød kan tilberedes ved en kombination af damp og varmluft, hvor dampen gør maden mere saftig, og varmluften stadig gør stegen sprød og bager brødet.

Test: Find en god og billig ovn med vores test af almindelige ovne

Dampovne er dyre

Dampovne til private hjem er endnu et eksklusivt produkt i Danmark.

Prisen på dampovne er generelt væsentligt højere end på almindelige ovne, og flere af ovnene i testen sælges kun gennem køkkenfirmaer, når man køber nyt køkken.

Priserne for en dampovn er større end for almindelige ovne. Du kan få dampovne, der både kan tilberede med damp, som almindelig ovn og som kombiovn, hvor damp og varmluft kombineres.

Dampovne til vidt forskellige priser

Forbrugerrådet Tænk testede 10 dampovne i 2019.

7 af de testede ovne kan varme alene med damp, og kan derfor bruges til for eksempel at dampe grøntsager eller lave forskellige typer af desserter, hvor der kun skal bruges dampfunktion. 

3 af ovnene har dampfunktionen som supplement til den almindelige funktion, hvor du for eksempel kan bruge dampfunktionen, når du bager brød, hvilket giver brødet en særlig god overflade, eller du kan bruge dampfunktionen under tilberedelse af for eksempel kylling, som bliver mere saftig på grund af dampen. 

De 7 testede dampovne med 'ægte' dampfunktion koster fra cirka 8.000 til 20.000 kroner, og dampovne er generelt meget dyrere end almindelige ovne. 

Billig dampovn besværlig at rengøre

Gorenje BCS747S34X er den billigste dampovn med ægte dampfunktion, som kan findes til omkrig 8.000 kroner, og det er grundlæggende en god dampovn med en god dampfunktion, men rengøringen af ovnen er lidt besværlig, fordi den ikke har pyrolysefunktion, og damprengøringen alene fungerer ikke specielt godt. 

Ovnen fra Gorenje er også en ret støjende ovn med et højt energiforbrug. 

Se alle detaljer om den 'ægte' dampovn, der koster under 10.000 kroner

Billigste dampovn med damp som supplement

Den billigste måde at få en dampovn på er med Ikea Finsmakara, der kan fås til små 6.000 kroner, men det er værd at bemærke, at dampfunktionen kun fungerer som supplement, hvilket betyder, at du ikke alene kan bruge dampfunktionen i ovnen – varmen skal komme fra den almindelige ovn, hvilket sætter lidt begrænsninger. 

Fisk, grøntsager og nogle desserter kan nemlig tilberedes alene ved dampfunktion, men altså ikke i den billige dampovn fra Ikea.

Ovnen fra Ikea er udover begrænsningen i dampfunktionen en udmærket ovn, der har pyrolyserengøring og som generelt klarer testen fint.  

Læs mere om den billige dampovn fra Ikea 

Bliv medlem og se resten

Log ind eller køb adgang

- Få adgang til alle test og anbefalinger

- Gør de bedste køb og find de bedste produkter

- Undgå fejlkøb og at blive snydt

- Få hjælp til før, under og efter køb

- Støt vores arbejde for bedre rettigheder for alle forbrugere