Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Vaskenødder: Vasker de tøjet rent?

Sæbebær, vaskenødder, sæbenødder og vaskeskaller. Vaskemidlet sælges som et miljøvenligt alternativ under mange navne, men hvad er det og virker det?
Af Tage Majland
8. August 2019
vaskemidler flydende test kulørt vask vasketøj enzymer dosering
Foto: Thomas Dahl

Hvad er vaskenødder og sæbebær?

Vaskenødder, sæbebær eller sæbenødder er et alternativ til vaskemiddel. De sælges under mange navne som et miljøvenligt alternativ og du kan købe dem fra mange forskellige mærker.

Men hvad er vaskenødder og sæbebær? Og er det miljøvenligt?

Sæbebær/vaskenødder…

Hvad er vaskenødder og sæbebær?

Vaskenødder, sæbebær eller sæbenødder er et alternativ til vaskemiddel. De sælges under mange navne som et miljøvenligt eller økologisk alternativ, og du kan købe dem fra mange forskellige mærker.

Men hvad er vaskenødder og sæbebær? Og er det bedre for miljøet?

Sæbebær/vaskenødder kommer fra træet Sapindus mukorossi. Træet vokser i tropiske og subtropiske områder specielt i det nordlige Indien og i Nepal. Det er sæbebærernes skaller, som eftersigende kan bruges i stedet for vaskemiddel.

Test: Vaskemidler til kulørt vask

Hvad kan vaskenødder/sæbebær?

Sæbebær/vaskenødder skulle kunne bruges i stedet for vaskemiddel. Skallerne indeholder ikke sæbe, men stoffet saponin. Saponin skummer, når det kommer i kontakt med vand og det skulle kunne gøre tøjet rent. Ordet saponin stammer faktisk fra det latinske ord "sapo", som betyder sæbe.

Ved tøjvask skal du benytte en lille håndfuld bærskaller, som du lægger i en tynd bomuldspose. Posen skal så med i vaskemaskinen, når du vasker tøjet. Skallernes naturlige indhold af saponin skulle agere som vaskemiddel, og tøjet skulle blive rent.

Vask ved 15, 40 eller 60 grader?

Virker vaskenødder/sæbebær?

Forbrugerrådet Tænk har testet, hvor gode bærerne egentlig er til at vaske tøj med, og om de kan fungere som erstatning for almindeligt vaskemiddel.

Log ind for at læse, om det alternative vaskemiddel virker

Vaskemidler er ikke et stort miljøproblem

I Danmark renses stort set alt spildevand i kommunale renseanlæg, og her nedbrydes de problematiske stoffer i de traditionelle vaskemidler, der markedsføres i Danmark, inden de udledes til vandmiljøet.

Miljøpåvirkningen fra tekstilproduktion kan være meget høj og derfor kan ineffektive vaskemidler være et problem. Det er nemlig dårligt for miljøet, hvis du skal købe nyt tøj, fordi du må smide tøj ud med pletter på, før det er slidt op.

Derfor kan de mere naturlige vaskemidler ende med at være et dårligt alternativ ud fra en livs­cyklusvurdering, ifølge professor Michael Z. Hauschild fra DTU.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb