Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tøjvask: Sådan passer du på dit tøj

Vaskemaskinen og tørretumbleren er hårde ved dit tøj. Hvis du vasker med omtanke, kan det skåne både dit tøj og miljøet.
Af Christina Vejsgaard
3. April 2019
Tøjvask kan være svært. Tøj, der bliver vasket forkert, kan krympe eller miste farven.
Foto: iStockphoto

Pas på tøj og miljø

Tøj, der bliver vasket forkert, kan krympe eller miste farven. Det er en skam at skulle smide tøj ud, som du har været glad for, og samtidig er det ressourcespild, når du efterfølgende er nødt til at købe nyt tøj.

Miljøbelastningen ved tøj ligger ikke kun i produktionen. Tal fra Business for Social Responsibility viser, at 40 procent af et stykke tøjs miljøpåvirkning finder sted, efter det har forladt butikken.

Skånsom tøjvask er samtidig tit bedre for miljøet, fordi du bruger mindre energi, når du vasker ved lave temperaturer eller lufttørrer i stedet for at bruge tørretumbleren.

Vask kun beskidt tøj

Tøjet bliver slidt, hver gang du giver det en tur i vaskemaskinen. Samtidig er hver vask en belastning for miljøet. Derfor er der ingen grund til at vakse tøjet mere end højst nødvendigt. Overvej, om du kan vente med at vaske det.

Lugter tøjet eller er der pletter på, skal det selvfølgelig vaskes, men ellers kan du sagtens bruge tøjet flere gange inden du lægger det til vask.

Tøj, der bare trænger til en opfriskning, kan luftes ved at hænge udendørs i et stykke tid.

Vask tøjet rigtigt

Vaskeanvisningen i dit tøj kan være en stor hjælp, når du ved, hvad de betyder. Her får du at vide, hvor meget tøjet kan tåle i forhold til både vasketemperatur, tørring og strygning.

Ikonerne fortæller, hvor høj en temperatur tøjet kan holde til. Men det betyder ikke, at du skal vaske ved den temperatur, for at tøjet bliver rent.

Skru ned for temperaturen

Koldere vaske er bedre for både miljøet og dit tøj. Og tøjet skal nok blive rent alligevel, så længe du bruger det rigtige vaskemiddel. Lavere temperaturer betyder også, at dit tøj holder farven bedre.

Kolde vaske på 15-20 grader kræver vaskemiddel specielt til koldvask, fordi det indeholder særlige enzymer, som sikrer at dit tøj bliver rent.

Sengetøj, håndklæder og undertøj kan ikke koldvaskes, fordi bakterier og støvmider først bliver dræbt ved 60 grader.

Brug tørresnoren

Tørretumbleren kan få dit tøj til at krympe eller miste formen. Samtidig er den en belastning for miljøet. Hvis du har mulighed for det, så hæng dit tøj til tørre i stedet for at tørre det i maskinen.

Tøjet kan også sagtens hænges til tørre udendørs om vinteren. Der går bare lidt længere tid, før tøjet bliver tørt.

Solen kan afblege dit tøj, så hvis din tørresnor ikke er i skyggen, er det en god idé at vende tøjet på vrangen, mens det tørrer.

Sorter tøjet

Nitter, lynlåse og hægter kan sætte sig fast og rive hul på det andet tøj i vaskemaskinen. Brug vaskeposer, så du undgår skader på dit tøj. Så slipper du for at smide tøj ud, der ellers kunne bruges i lang tid.

Jeans behøver ikke at blive vasket ret ofte, så med mindre du har fået pletter på bukserne, kan de sagtens bruges igen.

Uld, silke og andre specielle stoffer kan meget nemt gå i stykker, hvis de ikke vaskes efter anvisningen. Sørg for at være ekstra opmærksom på tøj, der er lavet af særligt følsomme stoffer.

Vælg et godt vaskemiddel

Vaskemidlet skal være effektivt og fjerne pletterne første gang. Så undgår du at slide tøjet med endnu en vask.

Pletter bliver desuden sværere at fjerne efter den første vask. Hvis ikke pletten forsvinder i første omgang, kan den blive svær at slippe af med. Det er en skam, hvis du ender med at smide tøj ud. 

Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler, at du bruger et miljømærket vaskemiddel, der ikke indeholder parfume. Det er nemlig bedre for både miljøet og din sundhed.