Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Strygejern: Hvilken type skal du vælge?

Hvilket strygejern skal du vælge? Dampstrygejern med eller uden ledning, dampstationer, rejsestrygejern eller et avanceret strygesystem. Hvordan skal du stryge dit tøj?
Af Lars Nøhr Andresen
6. Maj 2021
Foto: iStock

Strygejern: Hvilket skal du vælge

Strygning af tøj kræver et strygejern. Du har flere muligheder, når du skal vælge strygejern.

Test af strygejern

Forbrugerrådet Tænk har testet dampstrygejern, rejsedampstrygejern, dampstationer, dampsystemer, ledningsfrie strygejern samt tøjdampere. Herunder gennemgås de forskellige typer.

Dampstrygejern: Det mest udbredte strygejern

Damp får tøjet til nemmere at glatte sig ud, og derfor er dampstrygejernet også lang det mest udbredte, og det er også her, at udvalget af strygejern er størst.

Pris: Fra 100 kroner og opefter.

Forbrugerrådet Tænk har testet dampstrygejern, og der flere gode modeller at vælge i mellem. Hvilket skal du vælge?

Test: Hvilke dampstrygejern er bedst?

Rejsedampstrygejern: Perfekt til rejsen

Dampstrygejern kan du også pakke i kufferten og tage med på rejsen. De kaldes rejsedampstrygejern og er reelt dampstrygejern i en mindre størrelse.

Forbrugerrådet Tænk har testet 3 rejsedampstrygejern.

Pris: Fra 100 kroner og opefter.

Test: Se rejsedampstygejern under tidligere testede strygejern

Tøjdamper: Til den lette udglatning

Tøjdamperen adskiller sig fra de øvrige strygeprodukter ved at tøjet ikke skal i pres mellem et strygejern og et strygebræt. Tøjdamperen bruges på tøjet, når det hænger på en bøjle.

Varm damp frigives fra dyser ind på tøjet, og dampen får krøller og folder til at rette sig ud. Tøjdampere fås i små håndholdte udgaver og større udgaver, hvor der er kraftigere damp og en bøjle til at hænge tøjet på.

Forbrugerrådet Tænk har testet 8 tøjdampere

Pris: Fra cirka 200 kroner og opefter.

Test: Hvilken tøjdamper er bedst?

Dampstationer: Masser af damp

Damp er vejen til en effektiv strygning, og med en dampstation får du meget mere damp. I stedet for at have dampfunktionen indbygget i selve strygejernet, har en dampstation en stationær dampgenerator, hvor der laves damp til strygejernet.

Derfor bliver damptrykket højere, og der kommer mere damp, som gør strygningen nemmere.

Dampstationer kræver et strygebræt, hvor dampen kan slippe gennem brættet, for ellers vil den store mængde damp gøre tøjet vådt.

Pris: Fra 600 kroner og opefter.

Test: 8 dampstationer er testet for strygeevne, holdbarhed og brugervenlighed

Dampsystemer

Dampsystemer kombinerer dampstation, strygebræt og strygejern i ét. Selve strygebrættet har en ventilationsfunktion, der suger dampen væk, så tøjet bliver dampet, men ikke vådt. Dampsystemer er en avanceret måde at stryge på, og det afspejler sig også i prisen.

Pris: Fra 8.000 kroner og opefter

Ledningsfri strygejern

Strygejernet uden ledning opvarmes løbende i en ladestation under strygningen. Fås primært som dampstrygejern og har ofte de samme funktioner, som et almindelige dampstrygejern.

Pris: Fra 350 kroner og opefter

Læs mere om ledningsfrie dampstrygejern, der kan gøre strygningen lettere

Strygejern uden damp

De tidligste strygejern var metalkasser, der kunne lægges gløder ind i, eller metalstykker, der kunne opvarmes på komfuret, og selv om teknologien har udviklet sig, så svarer det i bund og grund til et strygejern uden damp.

Små strygejern uden damp kaldes også ofte for rejsestrygejern. Tøjet bør være fugtigt eller sprayes med lidt vand, før du stryger med et strygejern uden damp.

Pris: Fra 100 kroner og opefter.