Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Støvsuger: Sådan køber du den rigtige

Hvilken støvsuger er den rigtige til dit hjem? Få hjælp til at finde den rigtige støvsuger, der er god til det, du har mest brug for.
Af Jesper Frydland-Raun
17. August 2018
Find den rigtige støvsuger med Forbrugerrådet Tænks test
Foto: Getty Images

Sådan finder du den rigtige støvsuger

Støvsugeren skal vælges ud fra dine behov. Skal du have fat på den helt rigtige støvsuger, skal du finde ud af følgende: 

  • Hvor stort et areal skal du støvsuge?
  • Har du trægulv eller tæpper
  • Har du husdyr?

Nogle støvsugere er bedst i små hjem eller hjem med mange gulvtæpper. Andre er bedst i store hjem eller hjem med gamle trægulve, trapper og så videre.

Overvej også, hvor meget støvsugeren må larme og hvor lang ledningen skal være.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende de mest populære mærker. Vores test peger på de bedste støvsugere i flere kategorier. I denne artikel får du hjælp til at vælge den rigtige støvsuger.

Billig støvsuger

Støvsugeren kan sagtens være god, selvom den er billig. Det viser Forbrugerrådet Tænks test af støvsugere. 

Spar penge ved at gå efter en af de støvsugere, vi anbefaler, når de er nede i pris. Du kan ofte finde en af modellerne til under 1.000 kr. på tilbud.

Electrolux, Phillips og Miele har flere støvsugere, der får gode anbefalinger i vores test. Men alle 3 mærker har også modeller, der klarer sig knapt så godt i vores test. Derfor skal du altid orientere dig i vores test inden køb.

Se Forbrugerrådet Tænks test af støvsugere

Energimærket: Gå efter altid efter A eller bedre

Energimærket på støvsugeren giver dig en idé om, hvor meget støvsugeren kommer til at koste i strøm i løbet af et år. Mærkningen kender du måske fra køleskabe og andre hårde hvidevarer.

Energimærkningen kan også give et fingerpeg om, hvor meget maskinen støjer.

Støvsugere i Forbrugerrådet Tænks test er oftest mærket med energimærke A eller bedre. Men du kan sagtens finde støvsugere ude i butikkerne med et ringere energimærke. Hold derfor øje med energimærket, inden du køber.

Brug testens filterfunktion for at finde støvsugere med energimærke A eller bedre.

Sådan forstår du energimærkningerne

Bedste støvsugere til allergikere

Allergi over for støv stiller ekstra krav til din støvsugers støv- og mikrofilter. De mest kendte er de såkaldte HEPA-filtre, men en række producenter anvender andre filtre, der klarer sig lige så godt.

Støvsugerens støv- og mikrofilter filtrerer luften under støvsugningen. Filtret sørger også for, at støvet bliver i støvsugeren. Det er dog ikke alle støvsugere, der holder tæt. Når vi tester oplever ofte utætheder i maskinerne, der betyder, at støvet fiser uden om filtrene.

Orienter dig derfor i testresultaterne og find en støvsuger, der klarer sig godt på testparameteret ”støvemission”.

Find en støvsuger med god støvfiltrering i Forbrugerrådet Tænks test

Hårdt gulv eller gulvtæpper?

Hårde gulve er ikke den store udfordring for de fleste af testens støvsugere.

Gulvtæpper kræver i nogle tilfælde et andet mundstykke. De almindelige mundstykker klarer sig fint, men hvis du primært skal støvsuge gulvtæpper, kan et motoriseret mundstykke være en hjælp.

De motoriserede mundstykker følger med nogle af maskinerne, men det hæver også den samlede pris. Overvej, om det er pengene værd for dig.

Bedste støvsuger til dyr og hundehår, hårde gulve eller tæpper

Støj: Sådan undgår du en højlydt støvsuger

Tjek, hvor meget støvsugeren støjer inden køb. Du kan se støj angivet i decibel (dB) under hver enkelt støvsuger i testen.

Støj er både målt i decibel og af testpersoner. Se derfor på bedømmelsen af støj, da nogle frekvenser kan være mere irriterende end andre.

Filtrér de testede støvsugere efter støjniveau

Poseløs støvsuger: Det kræver øvelse

Støvsugere uden pose findes der en del af. Men er det noget for dig? Få svaret i denne artikel:

Poseløs støvsuger: Er det noget for dig?