Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Grill: Sådan tænder du op i grillen

Grillkul kan være svære at få til at lystre. Sådan tænder du bedst muligt op i kulgrillen på 3 forskellige måder – og har styr på sikkerheden.
Af Martin Lorentsen
21. Juni 2017
optænding af grill
Foto: iStock

Grill altid udenfor

Kulgrillen kan være svær at tænde op i, og så kan der gå længe, før grillmaden er klar. Tænder du op i grillen, skal du først og fremmest have styr på sikkerheden. 

Rum, der er lukkede eller overdækkede, må du aldrig stille din grill ind i. Der er nemlig fare for kulilteforgiftning, der kan være livstruende. Kulilte dannes, mens du griller. Gasarten dannes også bagefter, når grillen står og køler af.

Grillen skal altid blive udenfor, selv om du har slukket den. Du må aldrig trække grillen ind for at opvarme eksempelvis din udestue eller dit fortelt med grillens eftervarme.

Brandfare skal du undgå, når du griller

Grillen skal stå på et solidt og jævnt underlag, som ikke kan brænde. Sørg også for, at den står med god afstand til brændbart materiale som for eksempel parasoller og buske.

Tænd aldrig op i grillen med sprit, benzin eller andre eksplosive væsker. Du kan i stedet bruge en grillstarter, optændingsblokke eller tændvæske. Her er 3 måder at tænde op i grillen på.

Grillstarter: Sådan gør du

Tænder du grillen op med en grillstarter, går det hurtigere, end hvis du bruger optændingsblokke eller tændvæske.

  • Fyld passende med briketter eller kul i grillstarteren. Mængden afhænger af grillens størrelse, og hvor meget mad du skal grille. 
  • Læg let sammenkrøllet papir eller optændingsblokke under grillstarterens rist.
  • Stil grillstarteren på et ikke brændbart underlag eller i bunden af grillen og antænd papir eller optændingsblokke.
  • Når alle briketter eller kul gløder, fordeles de i bunden af grillen. Grillstarteren bliver meget varm, så det er vigtigt, at du bruger handsker, når du hælder kullene ud i grillen.

Optændingstid cirka 15 minutter.

Grillkul: Skal du vælge kul eller briketter?

Optændingsblokke: Sådan gør du

Tænder du grillen uden grillstarter, kan du tænde op med optændingsblokke – direkte i grillen. Metoden er dog ikke lige så effektivt som med en grillstarter.

  • Læg optændingsblokke i bunden af grillen og briketter eller kul ovenpå i en samlet bunke.
  • Tænd optændingsblokkene.
  • Fordel kullene i grillen, når de gløder ensartet.

Optændingstid cirka 30 minutter.

Tændvæske: Sådan gør du

Tændvæske skal du undgå, da det er ret risikabelt at bruge. Tændvæske giver nemlig høje flammer og udvikler en del røg.

Bruger du tændvæske alligevel, er det meget vigtigt, at du har styr på sikkerheden. Stil grillen i god afstand til brændbart materiale.

Hæld aldrig tændvæske på grillen, når den er varm.

  • Læg briketter eller kul i pyramideform i bunden af grillen og hæld lidt tændvæske over.
  • Vent et par minutter, til væsken er trukket ind, og tænd.
  • Fordel kullene i grillen, når de gløder ensartet.

Optændingstid cirka 30 minutter.

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

Hos Forbrugerrådet Tænk Kemi kan du læse mere om, hvordan du begrænser mængden af tjærestoffer, når du griller.