Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Grill: Pas på med hygiejnen

Mavepine, diarre og feber kan være uønskede gæster ved grillfesten, hvis du ikke passer godt på hygiejnen. Sådan får du en god hygiejne ved grillen.
Af Mette Andrea Boesgaard
4. Juni 2019
Pas på sygdomme, når du griller. Mavepine, diarre, kvalme og feber kan være uønskede gæster ved grillfesten, hvis du ikke passer godt på med hygiejnen.
Foto: iStock

Grillmad kan gøre dig syg

Grillen bliver tændt overalt i Danmark, så snart temperaturen stiger. Grillede pølser, bøffer, grøntsager og fisk smager godt, men du kan få et maveonde, hvis du ikke passer på.

Dråber med kødsaft kan ende grillfesten og give madforgiftning. Derfor er det ekstra vigtigt, at hygiejnen er i top, når du lægger mad på grillen. Disse 6 ting skal du have styr på:

Gas - eller kulgrill: Hvilken slags skal du vælge?

1. Vask hænder

Hænderne skal du vaske, både før og efter du har rørt ved råt kød. Det er ikke nok at tørre hænderne af i et viskestykke.

Griller du på en strand eller i en park, så tag håndsprit med til at rense dine hænder.

Mrsa: Undgå at blive syg

2. Kødet skal på køl

Kødet skal du først tage ud af køleskabet og med ud til grillen, når grillkullene er klar. Bakterierne formerer sig nemlig hurtigt i varmen udenfor.

Griller du fisk eller skaldyr, skal du være særligt opmærksom på at holde maden nedkølet.

Sådan opbevarer du fisk

3. Adskil råt kød og færdigstegt kød

Råt kød kan indeholde salmonellabakterier, campylobacter og andre typer bakterier, som kan give mavepine og diarré. Bakterierne dør, når kødet bliver opvarmet. Færdigstegt kød må derfor ikke komme i kontakt med råt kød.

Brug ikke samme tang, gaffel, skærebræt eller fad til råt og færdigstegt kød. Hvis du marinerer kødet med en pensel, må du ikke bruge den samme pensel til at smøre marinaden på stegt og råt kød.

Råt kød må selvfølgelig heller ikke røre salaten, kartoflerne, eller hvad du serverer sammen med kødet.

4. Gennemsteg altid hakket kød og fjerkræ

Hakket kød og fjerkræ skal altid gennemsteges til 75 grader. Det skal kød tilsat lage eller marinade fra fabrikken også. Lagen eller marinaden er nemlig ofte sprøjtet ind i kødet med nåle, og så kan der komme bakterier ind i kødet.

Kød er gennemstegt, når der ikke er synligt rødt kød, kødsaften er klar, og kødet er rygende varmt i midten. Tjek temperaturen på et stegetermometer, hvis du vil undgå, at kødet mister saften. Skær alternativt kødet over på det tykkeste sted og se, om det er gennemstegt.

Oksekød og lammekød i bøffer eller stege behøver ikke være gennemstegt, medmindre kødet er købt færdig-marieneret. Kotelleter eller andre hele kødstykker som medaljoner og schnitzler af svinekød behøver du heller ikke at gennemstege.

Sådan opbevarer du råt kød

5. Rengør grill og grillredskaber

Grillristen skal du gøre rent efter brug.

Snavset er nemmest at fjerne, mens grillen stadig er lun. Gør grillristen ren med en grillbørste af stål eller messing. Vask den eventuelt i varmt sæbevand.

Grillredskaberne skal du også huske at vaske grundigt op.

Gasgrill: Få den til at holde længere

6. Forkullet kød skal du skære fra

Skær forkullet kød fra. Brændt mad indeholder nemlig kræftfremkaldende stoffer.

Fedt fra kød og olie fra marinade  ikke dryppe ned på de glødende kul. Det udvikler nemlig en tjæreholdig røg, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Grill: Læs, hvordan du begrænser tjærestoffer på kemi.taenk.dk

Hvis uheldet er ude

Maveonde fremkaldt af campolybacter dukker typisk op et par dage efter, at du er blevet smittet.

Symptomerne er diarré, opkastninger, kvalme, feber og hovedpine.

Symptomer forsvinder som regel af sig selv efter et par dage, men i visse tilfælde kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika.

Gå til lægen, hvis symptomerne varer ved.

Drik masser af vand, hvis du bliver syg, så du undgår dehydrering.