Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Naboerne er det bedste alarmsystem

Vagtværn taber til naboerne, når det kommer til at rykke hurtigt ud ved indbrud. Du og dine naboer kan hjælpe hinanden og undgå et dyrt alarmsystem.
Af Thomas Lemke
5. December 2017
Naboerne er det bedste alarmsystem
Foto: iStock

Vær din nabos vagtværn

Årvågenhed, døgnbemanding, hjælpsomhed. Dine naboer har i virkeligheden mange lighedspunkter med vagterne fra et professionelt alarmselskab.

Naboen har derudover også en række egenskaber, der trumfer de professionelle vagters, når det gælder om at begrænse risikoen for indbrud eller følgerne af det.

Vagten skal først tage turen fra vagtcentralen til din bolig, hvis alarmen går. Naboen er allerede på stedet. Men din nabo kan også være med til at forebygge at indbruddet sker - for eksempel ved hjælp af tryghedsvandringer. 

Gå på tryghedsvandring i dit nabolag

Tryghedsvandringer er, når I som beboere går tur sammen i området og ser på, hvad I kan gøre for at sikre jer selv og hinanden mod tyveri og indbrud. Kig både på hvordan i sikrer den enkelte husstand og det omkringliggende område. 

Sørg for at lave en tur, der passer til jeres område, og vær opmærksom på, hvad der skal til for at sikre netop jeres nabolag. Hos Det Kriminalpræventive Råd kan I finde guides til, hvad der er vigtigt at holde øje med for netop jeres område. 

Læs mere om tryghedsvandringer hos Det Kriminalpræventive Råd

Sådan hjælper I hinanden

Naboen kan hjælpe til at sikre dit hus mod indbrud ved at få det til at se beboet ud, når du tager på ferie. Omvendt kan du hjælpe naboerne, når de tager på ferie.

  • Tøm postkassen
  • Parkér i naboens garage
  • Slå græsset
  • Hundeejere kan gå en runde i området, når de alligevel lufter hunden

Aftal med naboen, hvad der skal ske

Indbrud kan hurtigt sætte naboen i en ubehagelig situation, hvis I ikke har en klar aftale om hvad, der så skal ske – ud over at ringe til politiet.

Naboen vil sikkert ikke være tryg ved at skulle nærme sig tyven. Som regel skal der dog heller ikke mere til, end at naboen bare råber ad tyven på afstand eller lyser med en lommelygte.

Smadrede døre eller vinduer skal dækkes af for regn og blæst. Sørg for, at naboen har dit telefonnummer og kan få fat på dig.