Hold overvågningen på egen matrikel | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hold overvågningen på egen matrikel

Vil du overholde loven, når du sætter udendørs overvågningskameraer op, skal du sikre dig, at du ikke kommer til at overvåge hverken naboer eller steder, hvor andre kan færdes.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 3. februar 2022
Opsætning af overvågningskameraer kræver, at du følger reglerne

Det kan være oplagt at sætte et overvågningskamera op, så du får en god optagelse ud over hele haven op til din bagdør. Men har du naboer, bliver det svært at gøre lovligt, for du må ikke overvåge ind til naboen.

“Helt kort sagt, skal du holde dig til at overvåge inde på din egen matrikel. Du må ikke overvåge i det offentlige rum, og det gælder både dine naboer, veje og stier. Og det er lige meget om det er offentlige veje eller private veje,” siger Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i Sikkerhedsbranchen, der er brancheforening for virksomheder i sikkerheds- og sikringsbranchen.

Offentliggør ikke billederne

Udover hvor dit kamera overvåger, siger Kasper Skov-Mikkelsen, at du skal være meget opmærksom på, at du ikke må offentliggøre billeder fra dit overvågningskamera.

“Det kan være fristende i ren frustration at offentliggøre optagelser fra et overvågningskamera og høre i netværket, om der er nogen, der genkender den eller de personer, der er på optagelserne. Men det er imod straffeloven. Du må kun overdrage dem til politiet,” siger Kasper Skov-Mikkelsen. Han tilføjer, at du selvfølgelig gerne må bruge og vise optagelser fra dit overvågningskamera til private formål, som hvis dit kamera har optaget en ræv om natten.

Vælg det rigtige kamera

Kasper Skov-Mikkelsen råder derudover til at tænke sig godt om, når man både vælger kamera, og når man sætter dem op. Det handler ikke alene om, hvorvidt kameraerne filmer lovligt, men også om, at sikre, at man får de bedste billeder.

“Hvis du vil være helt sikker på, at kameraerne fungerer og filmer optimalt, og dækker de vigtigste vinkler på din grund uden at filme ulovligt, vil jeg anbefale at tage en autoriseret overvågningsinstallatør med på råd,” siger Kasper Skov-Mikkelsen.