Sådan får du et bæredygtigt tøjforbrug | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tøj: Sådan får du et mere bæredygtigt forbrug

Tøjproduktionen har store konsekvenser for klima og miljø. Og der er mange alternativer til at købe nyt tøj. Få 8 tips til et mere bæredygtigt tøjforbrug.

Laura Gonzales · Foto: Getty Images · 9. september 2020
Kvinde står med ryggen til kameraet og kigger ud af et vindue

Produktionen af nyt tøj er en af de største klima- og miljøbelastninger i verden. Tøjindustrien optager et stort landareal og bruger store mængder vand og kemikalier, når den bearbejder stoffer og materialer til tøj. Produktionen kan derfor være med til at forurene lokalområder.

Gør dit tøjforbrug mere bæredygtigt - følg vores 8 gode tips her.

1. Brug tøj, du allerede har

Produktionen er der, hvor tøjet belaster miljøet mest.

Klimaet og miljøet passer du derfor allerbedst på ved at bruge det tøj, du allerede har købt. Brug det enkelte stykke tøj så meget og længe som muligt, da det er med til at nedsætte nyproduktionen af tøj.

Får du lyst til at købe nyt tøj? Så hiv alle kjoler, skjorter, bukser og nederdele ud af skabet og find ud af, om der gemmer sig et helt fantastisk outfit, du havde glemt alt om, bagerst i dit skab.

2. Få dit tøj repareret

Går din nederdel op i syningen, eller er lynlåsen gået i stykker i dine jeans? Så få tøjet repareret i stedet for at smide det ud.

Er tøjet købt inden for de seneste 2 år, gælder din reklamationsret. Kontakt forhandleren og få forhandleren til at reparere dit tøj.

Er tøjet ældre? Så reparér selv tøjet eller gå til en skrædder og få et tilbud på reparationen.

3. Vask tøjet korrekt

Miljøbelastningen ved dit tøj ligger ikke kun i produktionen. Tal fra Det Europæiske Miljøagentur viser, at 44 procent af tøjs miljøpåvirkning finder sted, når du stryger, vasker og tørrer tøjet.

Luft tøjet i stedet for at vaske det, når du kan.

Vasker du dit tøj, så vask det så lidt og så korrekt som muligt. På den måde nedsætter du tøjets miljøaftryk.

Følg vaskeinstruktionerne, der sidder i tøjet, og brug et godt vaskemiddel. Det er nemlig ikke alle vaskemidler, der fjerner pletter lige godt. Bruger du et godt vaskemiddel, som fjerner pletterne på dit tøj, holder tøjet længere.

4. Lån og lej tøj

Skal du til bryllup, julefrokost, fødselsdag eller en anden fest? Ny kjole eller nyt jakkesæt kan friste, når du gerne vil se ekstra flot ud.

Lån tøj af venner og veninder, der bruger samme størrelse som dig, i stedet for at købe nyt. Så får du tøj på, du ikke har gået med før, og du undgår at købe nyt tøj.

Flere butikker og onlinetjenester lejer også tøj ud. Lej tøjet til den særlige begivenhed i stedet for at købe tøj, du kun går med få gange. Så fylder tøjet heller ikke i skabet eller bliver umoderne, før du bruger det igen.

5. Byt tøj med andre

Vil du stoppe tøjspild, handler det ikke kun om det tøj, du køber. Det handler også om, hvad du gør med dit tøj, når du ikke selv bruger det længere.

Bytter du dit brugte tøj med andre, sikrer du, at tøjet får en længere levetid. Du kan samtidig få nyt tøj med hjem, som er mere miljørigtigt, fordi det ikke er nyproduceret.

Arrangér for eksempel en hyggelig aften med dine venner, hvor I kan bytte tøj internt. Ellers kan du finde tøjbyttemarkeder gennem Facebook. Der findes landsdækkende og lokale sider til formålet, så søg dig frem til en side, der er relevant for dig.

6. Køb genbrug, secondhand og vintage

Genbrugstøj er allerede produceret og skal ikke transporteres halvvejs rundt om jorden. Derfor er det mest miljøvenligt at købe tøj, der allerede har været brugt eller ikke er nyproduceret.

Tøj behøver ikke at være 20 år gammelt og støvet, for at det er genbrugstøj. Fejlkøb, der aldrig er blevet brugt, ender ofte på loppemarkeder eller på nettet. I vintagebutikker kan du også finde designertøj, der normalt er meget dyrt, til billige penge.

Genbrugstøj er miljørigtigt og en billig måde at forny garderoben på.

7. Køb kun det, du kommer til at bruge

Ubrugt tøj bagerst i klædeskabet har et stort miljøaftryk, fordi det belastede miljøet, da det blev produceret. Du skærer ned på den negative påvirkning af dit tøjforbrug, hvis du kun køber tøj, du kommer til at bruge meget.

Start med at overveje, hvorfor du køber tøj. Er det fordi, du ser et godt tilbud, fordi du keder dig, fordi du vil forkæle dig selv, eller fordi du rent faktisk har brug for nyt tøj?

Køber du mindre tøj, sparer du på naturens ressourcer. Køber du færre stykker tøj, har du måske også råd til at investere i kvalitetstøj, der holder længere.

Hvis du skal købe nyt, så:

  • Køb kun tøj, der bliver dit yndlingstøj. Det vigtigste er, at tøjet bliver brugt. Overvej for eksempel om du vil bruge tøjet mindst 50 gange.
  • Vær sikker på, du har behov for nyt tøj. Måske har du allerede et stykke tøj bagerst i skabet, der kan opfylde samme formål?
  • Investér i tøj lavet i en holdbar kvalitet. Se efter kvaliteten af syninger, lynlåse og knapper.
  • Sørg for, at nyt tøj er i din stil og sidder godt, så du er sikker på at få det brugt. Læg mærke til kendetegn ved tøj, du i forvejen bruger mest. Går du mest med V-hals, eller foretrækker du løstsiddende tøj? Gå efter kendetegnene, så du får tøjet brugt.

8. Donér eller sælg dit brugte tøj

Skal klædeskabet tømmes for brugt tøj og fejlkøb? Så skal du altid først og fremmest sørge for at forlænge tøjets levetid. Det er nemlig mere miljøvenligt at genbruge tøjet end at genanvende tekstilerne til et andet produkt.

Brugt tøj og fejlkøb, som du ikke får brugt, kan du give væk eller sælge. Du kan enten give det til venner og familie, til genbrugsforretninger og velgørenhedsorganisationer, eller sælge tøjet på et loppemarked eller online.

Er tøjet hullet, slidt og ubrugeligt? Så husk, at intet tøj skal i affaldsspanden. Heller ikke hullede sokker. Sokker består af fibre, der kan genanvendes til et andet produkt.

Aflevér udtjent tøj på genbrugsstationer eller hos forretninger, der tager imod brugt tøj, så fibrene kan genanvendes.

Forbrugerrådet Tænk mener: Vi skal bekæmpe tøjspild

"Produktionen af tøj er blandt en af de største miljø- og klimasyndere. Forbruget i EU er steget 40 procent mellem 1996 og 2012, og det forventes at stige med yderligere 63 procent frem til 2030.

Forbrugerrådet Tænk mener, at der skal laves en national handlingsplan for at mindske tøjspild for hele tøjbranchen fra produktion til bortskaffelse, ligesom der er en handlingsplan om plastikspild. Derfor rækker vi hånden ud til politikere, organisationer og erhvervsliv, så vi sammen kæmpe om at mindske tøjspild."

Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver – miljø og transport