Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Virker myggemidler mod flåter?

Flåten møder du i skoven, i haven eller i parken. Du kan mindske risikoen for bid, men aldrig helt undgå dem. Nogle myggemidler påstår at virke mod flåter.
Af Jesper Frydland-Raun
17. Juli 2015
Myggemidler mod flåter
Foto: iStock

Virker myggemidler mod flåter?

Myggemidler slår ikke myg ihjel, men de maskerer kroppens lugte, fugtighed og udåndingsluft. Myggen mister derfor færten af dig og flyver videre i stedet for at stikke.

Myggemidler er oftest kun testet for deres virkning mod myg og ikke mod flåter. Der er derfor ingen garanti for, at myggemidler virker mod flåter. Det skal stå på etiketten, hvis midlet virker mod flåter.

Myggemidler har Forbrugerrådet Tænk testet 9 forskellige af. Du kan se, hvor godt de forskellige midler virker mod myg. Midlerne er dog ikke testet for deres virkning mod flåter.

Bliv klogere på 9 myggemidlers virkning mod myg

Hvor findes flåterne henne?

Flåter, eller skovflåter som de også hedder, sidder ofte skyggefulde steder et lille stykke over jorden. De sidder ofte i højt græs eller i mindre beplantninger i skyggen. Her sidder de og venter på, at et dyr eller et menneske skal komme forbi.

Flåter er udbredte i danske skove. De findes også i haver på steder, hvor de kan leve nogenlunde uforstyrret.

Hvordan bliver jeg bidt af en flåt?

Flåter reagerer på kroppens dufte, varme og fugtighed samt din bevægelse. Derfor er det din lugt og varme, der får flåten til at gribe fat i dig, når du går forbi den i eksempelvis det høje græs.

Når flåten sidder på dig, leder den først efter et stykke bart hud, hvor den kan bore sine munddelene ind til en blodåre. Her vil den så suge blod i op til 14 dage, hvis du ikke opdager den. Som regel går der 24 timer, før flåten begynder at overføre eventuelle bakterier og virus.

Flåten elsker varme steder på din krop. Det er blandt andet lyskeregionen, dine armhuler, knæhaser og din hårbund. Tjek derfor altid ekstra grundigt efter der.

Hvordan kan jeg undgå flåter?

Tjek dig selv - og eventuelt dine børn - grundigt efter et besøg i skove og naturområder, men også efter leg i haven. Det er vigtigt at undersøge hele kroppen. Får du en flåt med hjem i tasken eller på tæppet, dør den efter få dage.

Vil du helst undgå at blive bidt af flåter, er lange bukser, gummistøvler og langærmede bluser det bedste forsvar.

Hvordan fjerner jeg en flåt?

  • Brug neglene, en spids pincet eller en speciel flåtpincet, der kan købes på apoteket eller i større supermarkeder
  • anbring neglene eller pincetten så tæt ved huden som muligt. Tag fat i flåten og drej langsomt pincetten rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Hvis munddelen bliver siddende, fjernes de i næste omgang.
  • vask bidstedet med vand og sæbe

Kilde: Naturstyrelsen