Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ferie: Sådan får du billigst fat i valuta

Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se den billigste løsning for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.
Af Mette Andrea Boesgaard
24. Juni 2019
Valuta spar penge på rejsen
Foto: iStock

Få den billigste pris på valuta, når du rejser

Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se den billigste løsning for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.

Euro, dollars og anden udenlandsk valuta får du som regel brug for, når du tager på ferie i udlandet.

Men er det billigst at hæve kontanter i udlandet, eller skal du veksle dem i Danmark? Og kan det svare sig at betale med kort?

Find den billigste løsning, når du skal bruge fremmed valuta.

Vil du vide mere om penge og privatøkonomi? Køb Forbrugerrådet Tænk Penge nu

Hvad koster det at hæve og veksle valuta?

Prisen for at veksle og købe valuta varierer fra bank til bank og fra vekselbureau til vekselbureau.

Prisen for din valuta afhænger typisk af 3 ting:

  • Vekselkurs, det vil sige prisen for den valuta, du veksler til.
  • Vekselgebyr eller hævegebyr, det vil sige det beløb, som banken eller vekselbureauet tager i gebyr for at veksle for dig.
  • Beløbets størrelse.

Vekselgebyret eller hævegebyret er altid det samme, uanset hvor mange penge du veksler eller hæver. Hæver du et lille beløb, fylder vekselgebyret mere, end hvis du hæver et stort beløb. Hæv derfor så få gange som muligt.

Husk solcremen: Find den bedste solbeskyttelse i Forbrugerrådet Tænks test

Før ferien: Skal du veksle valuta hjemmefra?

Veksler du penge hjemmefra for at have kontanter til de mest nødvendige ting i starten af ferien? Så skal du altid tjekke 2 ting:

  • Vekselkursen
  • Gebyret

Kan du veksle penge i din banks hæveautomater uden at betale gebyr, fordi du tilhører en bestemt kundegruppe? Så er det billigere at hæve de mest udbredte valutaer i Danmark end i udlandet.

Vekselbureauerne skal du derimod veksle hos, hvis din bank lægger et gebyr oveni vekselkursen.

På ferien: Betal altid med kort

Betal med betalingskort i udlandet, når du har mulighed for det. Det er nemlig den billigste løsning. Men vælg det rigtige betalingskort. Der kan nemlig være forskel på valutakurstillægget. Det er et gebyr, du betaler, hver gang du bruger dit kort i udlandet.

Visa/Dankort er billigere at betale med end kreditkort som Mastercard. Du betaler 1,5 til 2 procent af beløbets størrelse i valutakurstillæg, når du betaler med kreditkort i udlandet. Betaler du med Visa/Dankort, er valutakurstillægget på 1 til 1,5 procent.

Gebyrerne er højere uden for Europa. Tjek gebyrerne i din netbank.

Mastercard: Skal du have et kreditkort?

Tjek gebyrerne, når du hæver penge i udlandet

Hæver eller veksler du kontanter på feriedestinationen, skal du være opmærksom på 2 ting:

  • Hævegebyret eller vekselgebyret: Du betaler et hævegebyr eller vekselgebyr, typisk på minimum 30 kroner eller 1 til 1,5 procent af beløbet. Hævegebyret udgør en stor del af det samlede beløb, hvis du hæver små beløb flere gange. Hæv derfor penge få gange, så du undgår at betale hævegebyr mange gange. Tjek bankens prisliste i din netbank, hvis du er i tvivl om, hvad du betaler i hævegebyr.
  • Vekselkursen: Tjek altid kursen, inden du hæver udenlandsk valuta. Hæveautomater og vekselbureauer på feriedestinationen giver dig mulighed for at betale for hævningen i den lokale valuta eller i danske kroner. Betal altid i lokal valuta, for så får du den bedste vekselkurs.

Tjek dette, inden du køber rejseforsikring

Tag et betalingskort med på rejsen

Medbring altid mere end 1 kort, når du rejser. Så er du sikker på, at du kan betale, selv om du mister dit foretrukne kort, eller det går i stykker.

Undgå at opbevare kort og kontanter sammen, så du ikke mister det hele ved tyveri.

Betalingsterminal udlandet
Foto: Mette Andrea Boesgaard

Betal altid i lokal valuta i udlandet

Hæveautomater og betalingsterminaler i udlandet viser dig ofte prisen i danske kroner.

Betal altid i lokal valuta, når du gennemfører et køb i udlandet, for det er den billigste løsning.

Butikken eller pengeinstituttet på feriedestinationen fastsætter selv kursen, hvis du betaler i danske kroner. Derfor forsøger særligt hæveautomater at påvirke dig til at betale i danske kroner ved at skjule kursen og den endelige pris ved betaling i lokal valuta.

Afbryd betalingen, hvis du ikke får mulighed for at vælge. Du har nemlig ret til at betale i lokal valuta og undgå gebyret og den dårlige kurs.

Kontanter i overskud: Skal du veksle tilbage?

Har du kontanter i overskud efter ferien? Så overvej at gemme valutaen frem for at veksle dem tilbage til danske kroner.

Hver gang du sælger udenlandsk valuta tilbage til banken eller vekselbureauerne, skal du betale et gebyr. Gem derfor valutaen til næste gang, hvis du tænker, at du får brug for samme valuta igen.

Gebyrer på betalinger: Hvornår er de lovlige?

Forbrugerrådet Tænk mener: Priserne på valuta skal være tydeligere

"Valutagebyrer koster danske forbrugere et trecifret millionbeløb om året. Det kan nemlig være svært at gennemskue, hvilken form for betaling i udlandet, der er billigst.

Forbrugerrådet Tænk arbejder derfor for, at det skal være tydeligere for forbrugeren, hvad det koster at hæve valuta i banken eller betale med kort i udlandet."

Ida Marie Moesby, økonom i Forbrugerrådet Tænk