Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ferie: Sådan får du billigst fat i valuta

Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se den billigste løsning for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.
Af Mette Andrea Boesgaard
18. Juni 2018
Valuta spar penge på rejsen
Foto: iStock

Få den billigste pris på valuta, når du rejser

Euro, dollars og anden udenlandsk valuta får du brug for, når du tager på ferie i udlandet. Men er det billigst at hæve kontanter i udlandet, eller skal du veksle dem i Danmark?

Læs videre og find den billigste løsning, når du skal bruge fremmed valuta.

Vil du vide mere om penge og privatøkonomi? Køb Forbrugerrådet Tænk Penge nu

Hvad koster det at hæve og veksle valuta?

Prisen for at veksle og købe valuta varierer fra bank til bank og fra vekselbureau til vekselbureau.

Prisen for din valuta afhænger af 3 ting:

  • Vekselkurs: Prisen for den valuta du veksler til.
  • Vekselgebyr: Penge som banken eller vekselbureauet tager for at veksle for dig.
  • Beløbets størrelse.

Vekselgebyret vil fylde en del, hvis du hæver et lille beløb.

Hæver du 100 kroner, og der er et vekselgebyr på 30 kroner, vil de 30 kroner udgøre mere af beløbet, end hvis du hæver 1000 kroner.

Husk solcremen: Find den bedste solbeskyttelse i Forbrugerrådet Tænks test

Betal med kort på rejsen

Betal med kort når du er ude og rejse, da det er den billigste løsning. Men vælg det rigtige kort. Bruger du 3.000 euro på ferien, kan der være op til 500 kroners forskel alt efter, hvilket kort du betaler med.

Visa/Dankort er billigere at betale med end kreditkort som MasterCard. Du betaler 1,5 – 2 procent af beløbets størrelse i valutakurstillæg, når du betaler med kreditkort. Betaler du med Visa/Dankort betaler du 1 – 1,5 procent. Gebyret afhænger af din bank.

Gebyrerne er højere uden for Europa.

Lunar Way og Revolut er nye finansielle virksomheder. De giver dig et Visakort eller MasterCard, som du kan bruge i udlandet, uden at du betaler valutakurstillæg og hævegebyr.

Mastercard: Skal du have et kreditkort?

Lokal valuta er billigere end danske kroner

Betaler du med kort, eller hæver du kontanter i udlandet? Så kan du ofte vælge, om du vil betale beløbet i danske kroner eller den lokale valuta.

Betal altid i lokal valuta frem for danske kroner. Du får en mere fordelagtig vekselkurs end, hvis du betaler i danske kroner.

Valutakøb hos vekselbureau eller bank - hvad er billigst?

Veksler du penge i Danmark, fordi du gerne vil have kontanter på lommen til for eksempel toiletbesøg eller drikkepenge til tjeneren?

Kursen på eksempelvis euro svinger ikke meget mellem banker og vekselbureauer. Din pris vil afhænge af, om du skal betale et gebyr på 30-50 kroner til banken oveni vekselkursen.

Nogle banker veksler for dig uden gebyr. Gør de det for dig så hæv valuta i en pengeautomat, inden du tager af sted på ferie.

Vekselbureauerne skal du derimod veksle hos, hvis din bank lægger et gebyr oveni vekselkursen.

Bankrådgiveren er en sælger

Hvis du hæver kontanter på feriedestinationen

Visa/Dankort kan du bruge, hvis du skal hæve kontanter i udlandet. Det er som regel billigere at hæve med Visa/Dankort frem for kreditkort, når det handler om hævegebyr og valutakurser.

Nogle kreditudbydere har droppet hæveautomatgebyret på kreditkort, der typisk har ligget på 50 kroner. Har du et kreditkort uden gebyr, kan du hæve valuta i en automat, når du når frem til din feriedestination.

I din netbank kan du se bankens prisliste, og her kan du se om du betaler hævegebyr på dit kort eller ej.   

Hævegebyret skal du huske at tælle med i dit samlede forbrug, når du hæver penge. Gebyret udgør nemlig en stor del af det samlede beløb, hvis du hæver små beløb. Hæv derfor penge få gange, så du undgår at betale hævegebyr mange gange.

Tjek altid kursen, inden du hæver, for lokale vekselbureauer kan kræve end højere kurs end din egen bank.

Kontanter i overskud: Skal du veksle tilbage?

Penge kan du veksle tilbage igen, hvis du kommer hjem med udenlandsk valuta i overskud efter ferien. Du får ofte en mere fordelagtig valutakurs, hvis du veksler dine penge tilbage hos et vekselbureau end hos banken.

Euro og andre former for fremmed valuta kan du også overveje at gemme. Hver gang du veksler frem eller tilbage, koster det penge for dig. Det kan derfor betale sig at gemme pengene til næste gang, hvis du tænker, at du vil få brug for samme valuta igen.

Ekstra betalingskort er en fordel på rejsen

Medbring altid mere end ét kort, når du rejser. Så er du sikker på, at du kan betale, selv om du mister dit foretrukne kort, eller det går i stykker.

Undgå at opbevare kort og kontanter sammen, så du ikke mister det hele ved tyveri.

Forbrugerrådet Tænk mener: Gebyrstigning på Visa/Dankort i udlandet er ulovlig

"Valutagebyrer koster danske forbrugere mere end 1 mia. kroner i valutakurstillæg og hævegebyrer om året.

Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nordea hævede i 2017 gebyret for at bruge Visa/Dankort i Europa med 50 procent. Vi mener ikke, at gebyrstigningen er lovlig, og at der bør være en grænse for, hvor meget bankerne må tage i valutagebyrer.

Bankerne anmeldte vi derfor sidste år til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i år meldt ud, at de vil behandle vores anmeldelse."

Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk