Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Ferie: Sådan får du den billigste valuta

Gebyrer kan koste dig dyrt, når du hæver og veksler penge i udlandet. Se den billigste løsning for dig, når du skal bruge udenlandsk valuta på rejsen.
Af Rasmus Lee
2. Juni 2017
Valuta spar penge på rejsen
Foto: iStock

Få den billigste pris på valuta, når du rejser

Euro, dollars og anden udenlandsk valuta får du brug for, når du tager på ferie i udlandet. Men hvad er den billigste løsning, når du skal bruge fremmed valuta?

Prisen for at veksle og købe valuta varierer fra bank til bank og fra vekselbureau til vekselbureau.

Prisen for din valuta afhænger af 3 ting:

  • Vekselkursen, som er prisen for den valuta, du veksler til.
  • Gebyret, som banken eller vekselbureauet tager for at veksle for dig.
  • Beløbets størrelse.

Hæver du et lille beløb, vil et vekselgebyr fylde meget. Hæver du et større beløb, vil valutakursen være mere afgørende for den pris, beløbet kommer til at koste dig.

Husk solcremen: Find den bedste solbeskyttelse i Forbrugerrådet Tænks test

Betal med kort i butikkerne

Visa- og kreditkort er som regel billigere end kontanter, når du skal bruge penge på ferien.

Betaler du med kort i stedet for at hæve eller veksle kontanter, er bankens valutakurs den samme, men du slipper for hævegebyret. Du betaler dog stadig et gebyr på 1 til 2 procent af beløbets størrelse, når du betaler med dit kort.

Gebyret afhænger af, hvilket kort du bruger og hvilken bank, du har. Bankerne har i 2017 hævet gebyret på Visakort, så forskellen mellem Visa og MasterCard udlignes. Nogle banker har stadig et lavere gebyr på omkring 1 procent på Visa. Tjek prislisten i din bank.

Hæv kontanter på feriedestinationen

Kontanter er billigere at hæve, når du er nået frem, end hvis du veksler pengene hjemmefra.

Hæv penge så få gange som muligt, så du undgår at betale gebyrer mange gange. Tjek inden afrejse, hvad du max kan hæve.

Pas på lokale vekselbureauer, som kan køre med en højere kurs end den på dit kort. Tjek kursen, inden du hæver.

Valutakøb hos vekselbureau eller bank - hvad er billigst?

Veksler du penge i Danmark, fordi du gerne vil have kontanter på lommen, når du lander? Så er det ofte billigere at veksle hos et vekselbureau end at købe valuta i banken.

Valutakurser har vi sammenlignet i juni 2017 hos henholdsvis vekselbureauer og de 3 største banker i Danmark. Sammenligningen peger på, at du i mange tilfælde får en bedre kurs hos et vekselbureau end hos banken.

Vekselgebyr slipper du for hos flere vekselbureauer. Du kan også veksle uden at betale gebyr hos banken, hvis det er en del af den ordning, du har. Ellers koster bankens vekselgebyr dig typisk 30-40 kroner.

Banken er typisk den dyreste løsning. Bankerne konkurrerer nemlig ikke ret meget på deres valutapriser. Det er derfor generelt ret dyrt at veksle valuta i banken.

Lokal valuta er billigere end danske kroner

Betaler du med kort, eller hæver du kontanter i udlandet, kan du ofte vælge, om du vil betale beløbet i danske kroner eller den lokale valuta.

Betal i lokal valuta frem for danske kroner. Selv om det er rart at vide, hvad du kommer til at betale i danske kroner, kan det som regel bedst betale sig for dig at vælge den lokale valuta.

Lokal valuta er billigst, fordi du får en mere fordelagtig vekselkurs, end hvis du betaler i danske kroner.

Ekstra betalingskort er en fordel på rejsen

Medbring mere end ét kort, når du rejser. Så er du sikker på, at du kan betale, selv om du mister dit foretrukne kort, eller det går i stykker.

Dine kort og kontanter skal du undgå at opbevare samme sted. Ellers kan du miste det hele, hvis du bliver udsat for tyveri.

Håndbagage: Flere kabinekufferter er for store til kabinen

Kontanter i overskud: Skal du veksle tilbage?

Dine penge kan du veksle tilbage igen, hvis du kommer hjem med efter ferien med udenlandsk valuta i overskud.

Veksler du tilbage til danske kroner, får du ofte mere ud af pengene, hvis du går til et vekselbureau, end hvis du veksler i banken, fordi du får en mere fordelagtig vekselkurs.

Euro og andre former for fremmed valuta kan du også overveje at gemme. Hver gang du veksler frem eller tilbage, koster det penge for dig. Det kan derfor betale sig at gemme pengene til næste gang, hvis du tænker, at du vil få brug for samme valuta igen.

Forbrugerrådet Tænk mener: Gebyrstigningen på Visakort i udlandet er ulovlig

"Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og Nordea har hævet gebyret for at bruge Visa/Dankort i Europa med 50 procent - og det selv om de aldrig har tjent mere på valutakursgebyrer på kortet end nu. Vi mener ikke, at gebyrstigningen er lovlig, og vi anmelder nu bankerne til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen."

Troels Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk