Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Høretelefoner over, på eller i ørene: Hvad er bedst?

Over-ear og on-ear hedder de store høretelefoner, mens de små i ørene kaldes in-ear eller true wireless. Læs, hvilke er bedst til musik, podcast, radio og lydbøger.
Af Tage Majland
27. November 2019
Hovedtelefoner og øretelefoner: Hvad er bedst?
Foto: iStockphoto

Høretelefoner skal passe til behov

In-ear, over-ear, on-ear eller true wireless, der er flere forskellige typer af trådløse høretelefoner at forholde sig til. Hvad der er bedst for dig, kommer an på behov og personlig preference.

Fordelen ved dem er, at de danner en prop, der lukker støj ude – passiv støjreduktion.

Mikrofon er blevet standard som del af små høretelefoner, så de fungerer som headset med mobiltelefonen til håndfrie samtaler.

Forbrugerrådet Tænk har testet alle modeller for lydkvalitet, komfort, batteriets holdbarhed og hvor godt de holder til at blive tabt på gulvet. 

In-ear høretelefoner

Høretelefonerne, der ligner små propper, bliver også kaldt for in-ear. De placeres i eller ved øregangen. Enkelte modeller har en krog, som fæstnes bag øret.

in-ear med kabel

in-ear høretelefoner, kan enten sende lyden via et kabel eller virke trådløst via bluetooth. Kun de trådløse er testet, og disse modeller er velegnet til træning og løb, hvor et kabel kan komme i vejen.

Trådløse in-ear høretelefoner er ikke helt trådløse. De fleste er forbundet med et kabel fra øre til øre. Det, der gør dem trådløse, er den trådløse forbindelse fra din mobiltelefon eller computer til høretelefonerne. 

True wireless høretelefoner

True wireless høretelefoner er, som navnet antyder, helt trådløse. De sættes i ørene og har slet ikke kabler, fordi de trådløst er forbundet til eksempelvis din smartphone. Men højre og venstre høretelefon er også forbundet med bluetooth, hvilket nogle gange kan få lyden ud af sync.

True wireless-høretelefoner er kun 2 små propper til ørene, så de fylder ingenting – men de risikerer også at blive tabt eller forsvinde.

Batterikapaciteten på true wireless er generelt lavere end for andre typer høretelefoner, ned til 4 timer – nogle kun et par timer. Men de kan hurtigt lades op igen, blandt andet i det medfølgende etui.

Disse høretelefoner er Bedst i test

På farten er små høretelefoner praktiske

Små høretelefonerne er gode at have med på farten, hvis du skal lytte til musik, podcast og radio. De fylder og vejer ikke meget og kan nemt kobles til mobiltelefonen.

Cykler du og bruger små høretelefoner, så vælg en model, der ikke lukker al lyd fra omverdenen ude, da det kan være farligt i trafikken.

Hovedtelefoner leverer ofte bedre lyd

Klassiske hovedtelefoner sidder enten uden på øret eller omslutter øret helt – ligesom et høreværn. En bøjle forbinder de to hørebøffer. De kaldes on-ear eller over-ear.

Hovedtelefonerne i Forbrugerrådet Tænks test er alle trådløse, men der findes andre på markedet med kabel. Flere af de trådløse udgaver har mulighed for at tilkoble kabel for at spare på strømmen.

Lydoplevelsen fra hovedtelefoner kan opleves bedre end små høretelefoners, fordi hørebøfferne omslutter ørerne. Men Forbrugerrådet Tænks test af over 70 høretelefoner viser, at lydkvaliteten for små høretelefoner i ørene er lige så god som for de store hovedtelefoner. 

Høretelefoner: Se testen af 76 trådløse høretelefoner

I hjemmet har hovedtelefoner fordele

Hovedtelefoner er især velegnede til musik i hjemmet eller på kontoret, da de fylder mere end høretelefoner i ørene og er mindre handy at have med på farten.

Trådløse hovedtelefoner giver frihed til at bevæge sig lidt væk fra lydkilden uden at skvatte i ledningen.

Kabeltilslutning er mulig på en del trådløse hovedtelefoner, så de kan bruges, hvis batteriet er fladt, eller der er behov for at forbinde med ledning til for eksempel en fladskærm.

Mikrofonen på hovedtelefoner kan fungere som headset med mobilen, ligesom det er normalt for små høretelefoner til at putte i ørene.

Voice-assistanter er begyndt at komme til høretelefoner.