Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

TV: 5 ting du skal vide inden du køber ny fladskærm

LED, 4K og HDR. Når du skal købe ny fladskærm er der mange tekniske detaljer at holde øje med. Hvordan finder du det rigtige tv? Få hjælp til det her.
Af Jesper Frydland-Raun
13. September 2018
Foto: iStock

4K, smart tv og OLED: Hvad er det?

Fladskærme udvikler sig hele tiden. Opløsningen bliver højere, og skærmene får nye funktioner.

4K, HDR og smart-tv er nogle af de mange tekniske betegnelser, som kræver en forklaring, når du skal købe nyt fjernsyn.

Forbrugerrådet Tænk har samlet de 5 vigtigste detaljer til dig, der kigger på nyt tv.

Test: Find den bedste fladskærm i test

4K/UHD: Hvad betyder det?

4K, UHD og Ultra HD dækker alle over den samme meget høje skærmopløsning på 3840x2160 pixels.

4K/UHD betyder i praksis, at skærmen har en 4 gange højere opløsning end en traditionel Full HD-skærm (FHD: 1920x1080 pixels).

Fladskærmen er dog ikke nødvendigvis 4 gange bedre. Der findes nemlig ikke særlig meget materiale i 4K/UHD. Kun nogle enkelte film og tv-serier på eksempelvis Netflix. For at se dem, kræver det endvidere et dyrere abonnement.

Internetforbindelsen skal derudover være på minimum 25 Mbit/s.

Smart tv: Hvad skal du være opmærksom på?

Netflix, HBO Nordic og Viaplay kan du streame på et smart-tv. Men det er ikke alle fjernsyn, der har de samme muligheder.

Overvej, hvad du gerne vil se. Snak med forhandleren eller producenten om, du kan streame din yndlingsserie på det tv, du vil købe.

Chromecast eller Apple TV er alternativer til at købe et smart-tv. Det er streamingenheder, som kan give dig de samme muligheder som et smart-tv.

Se alle testede fladskærme her

OLED/QLED eller LED? Hvad skal du vælge?

OLED, QLED og LED handler om, hvilken teknologi der bruges i skærmen. LED står for ”Light Emitting Diodes” og er den teknologi, de to andre teknologier tager udgangspunkt i.

OLED står for ”Organic Light Emitting Diodes”. Det er en nyere teknologi, som er god til at lave sorte farver, som er meget mørke. Det giver stærk kontrast i farverne og høj billedkvalitet.

QLED står for ”Quantum-dot Light Emitting Diodes”. Den teknologi er baseret på LED-teknologien og er ikke banebrydende ny.

QLED har en meget effektiv lysstyrke. Det betyder, at skærmene egner sig til meget oplyste rum, og er gode til skrue op for lyse farver i billedet.

HDR: Hvad betyder det?

HDR står for ”High Dynamic Range”. Det er en teknologi, der forbedrer kvaliteten af farverne i billedet. Sort bliver mørkere, og hvid bliver lysere.

Indholdet, du ser, skal også være i HDR-format, før du kan få gavn af kvaliteten. På nuværende tidspunkt findes der ikke så meget indhold i HDR-format.

Indhold i HDR-format koster ofte ekstra at få adgang til. Du skal også have en hurtig internetforbindelse for at vise indhold i HDR-format.

Lydkvalitet og størrelse er også vigtig

Skærmens størrelse afhænger af, hvor langt væk du sidder fra den. Det er oftest behageligt at sidde lidt længere væk fra en større skærm.

Overvej, hvor langt væk du vil sidde fra skærmen, når du vælger størrelsen på den.

Skærmens lydkvalitet følger oftest prisen. Jo dyrere skærmen er, jo bedre er lyden. Det viser vores test af fladskærme.

Overvej derfor, hvor god lyd du vil have på dit tv, inden du køber.