Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

TV: 5 ting du skal vide inden du køber ny fladskærm

LED, 4K og HDR. Når du skal købe ny fladskærm er der mange tekniske detaljer at holde øje med. Hvordan finder du det rigtige tv? Få hjælp til det her.
Af Jesper Frydland-Raun
19. December 2019
Foto: iStock

OLED, QLED, 4K og smart tv: Hvorfor er det vigtigt?

Køb af et nyt fladskærms tv bliver hurtigt en kompliceret sag. For på nettet og ude i butikkerne støder du på mange tekniske betegnelser.

OLED, QLED, 4K og smart tv er blot nogle af de mange tekniske ord, som måske kræver en nærmere forklaring, når du skal købe et nyt fjernsyn.

Men hvad er vigtigt, og hvad betyder intet for dit valg af tv? Forbrugerrådet Tænk gør det nemt for dig med disse 5 vigtige detaljer.

OLED/QLED eller LED? Hvad skal du vælge?

OLED, QLED og LED handler om, hvilken teknologi der bruges i skærmen.

  • LED står for ”Light Emitting Diodes” og er den teknologi, de to andre teknologier tager udgangspunkt i.
  • OLED står for ”Organic Light Emitting Diodes”. Det er en nyere teknologi som er god til at vise sort. Det giver stærk kontrast i farverne og høj billedkvalitet.
  • QLED står for ”Quantum-dot Light Emitting Diodes”. Teknologien er baseret på LED-teknologien og er derfor ikke banebrydende ny. QLED har en meget effektiv lysstyrke. Det betyder, at skærmene egner sig til meget oplyste rum, og er gode til skrue op for lyse farver i billedet.

Samsung har de senere år haltet efter især LG,  når det gælder billedkvalitet. Men det virker det til, at Samsung har fået nogle af sine QLED-modeller til at fungere bedre. Dog er LG fortsat suverænt i front på dette område.

Test: Tjek fladskærmens billedkvalitet

DVB-t, DVB-c, DVB-s: Antallet af tv-tunere betyder noget

TV-tunere, som du kender på betegnelserne DVB-t, DVB-c, DVB-s, giver dig mulighed for at se og optage 2 forskellige tv-kanaler på samme tid.

Samsungs og Sonys modeller har ofte 2. LGs modeller har ofte kun 1.

Smart tv: Hvad skal du være opmærksom på?

Netflix, HBO Nordic og Viaplay kan du streame på et smart-tv. Men det er ikke alle fjernsyn, der har de samme muligheder.

Overvej, hvad du gerne vil se. Snak med forhandleren eller producenten om, du kan streame din yndlingsserie på det tv, du vil købe.

Chromecast eller Apple TV er alternativer til at købe et smart-tv. Det er streamingenheder, som kan give dig de samme muligheder som et smart-tv.

Hvor vigtigt er fladskærmens styresystem for dig?

4K/UHD: Hvad betyder det?

4K, UHD og Ultra HD dækker alle over den samme meget høje skærmopløsning på 3840x2160 pixels.

4K/UHD betyder i praksis, at skærmen har en 4 gange højere opløsning end en traditionel Full HD-skærm (FHD: 1920x1080 pixels).

Fladskærmen er dog ikke nødvendigvis 4 gange bedre. Der findes nemlig ikke særlig meget materiale i 4K/UHD. Kun nogle enkelte film og tv-serier på eksempelvis Netflix. For at se dem, kræver det endvidere et dyrere abonnement.

Internetforbindelsen skal derudover være på minimum 25 Mbit/s.

HDR: Hvad betyder det?

HDR står for ”High Dynamic Range”. Det er en teknologi, der forbedrer kvaliteten af farverne i billedet. Sort bliver mørkere, og hvid bliver lysere.

Indholdet, du ser, skal også være i HDR-format, før du kan få gavn af kvaliteten. På nuværende tidspunkt findes der ikke så meget indhold i HDR-format.

Indhold i HDR-format koster ofte ekstra at få adgang til. Du skal også have en hurtig internetforbindelse for at vise indhold i HDR-format.