Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Streaming: Genkend en ulovlig tjeneste

Streaming af TV, film eller serier på nettet kan være ulovlig. Men hvordan genkender du en ulovlig streamingtjeneste? Læs her, hvordan du ser forskel.
Af Kasper Ellesøe
14. November 2018
Streaming: Genkend en ulovlig tjeneste
Foto: iStock

Ulovlig streaming: Brug fornuften

Streaming og download af film, tv og serier på nettet er ikke altid lovlig. Det er i sig selv ikke ulovligt at streame eller downloade, med mindre den tjeneste, du benytter, ikke har rettigheder til at vise det, du vil se.

Surfer du rundt på nettet efter film eller tv-serier, så brug for det første fornuften. Der er flere ting, du skal være opmærksom på for at undgå, at du benytter dig af en ulovlig tjeneste.

Guide: Hvilken af disse 12 lovlige tjenester er den bedste?

Undgå ulovlige tjenester: Sådan gør du

Søger du på nettet på ’streaming’ og filmens titel, er mange af søgeresultaterne ulovlige sider.

Du skal især stoppe op, hvis:

  • Det er "gratis", og det ikke er DR TV eller bibliotekernes tjeneste filmstriben.dk
  • Det ikke tydeligt er angivet, at det er lovligt og for eksempel kommer fra en offentlig institution.
  • De nyeste biograffilm er gratis tilgængelige.
  • Der er uforholdsmæssigt mange popup-reklamer på siden.
  • Du finder en udenlandsk hjemmeside, som du ikke kender, men som viser danske film eller dansk tv. Den har sandsynligvis ikke rettighederne til at vise det.
  • Du ikke kan se på websiden, hvilket land den er registreret i. Kan du ikke se det på websidens adresse, fordi den for eksempel slutter på '.com' eller '.org', og står oprindelseslandet heller ikke på selve websiden, kan det være et tegn på, at tjenesten er ulovlig. Undgå derfor at streame fra websiden, hvis du er i tvivl.
  • Lovlige streaming-tjenester viser ofte tydeligt, hvilke abonnementstyper du kan vælge imellem. Hvis en tjeneste ikke gør det, kan det være et tegn på, at den er ulovlig.

Find gratis streaming her

Brug lister over lovlige digitale tjenester

For at være sikker på, at en tjeneste er lovlig, kan du bruge sharewithcare.dk. Det er en side, der er oprettet af Kulturministeriet, Rettighedsalliancen og Telebranchen med formålet at oplyse om de lovlige tjenester.

På Sharewithcare.dk finder du lister over lovlige, digitale tjenester til musik, film, serier, tv og bøger. Du kan også søge direkte efter film og serier via søgetjenesten filmfinder, der samler alle lovlige film og serier på ét sted.

Se listerne med mere end 80 lovlige tjenester på sharewithcare.dk

Søg efter lovlige film og serier med søgetjenesten filmfinder 

Finder du en streamingtjeneste, som ikke er på listerne, og er du i tvivl om, om den er lovlig eller ej, kan du også henvende dig til folkene bag Sharewithcare.dk.

Spørg om en streamingtjeneste er lovlig på sharewithcare.dk