Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

MitID erstatter NemID: Det kommer det til at betyde for dig

MitID skal erstatte NemID og bliver den nye login-løsning til identifikation på internettet. Få svar på, hvad det kommer til at betyde for dig.
Af Lindi Elisabeth Winkel
17. September 2021
NemID udfases: Det kommer det nye MitID til at betyde for dig

MitID bliver dit nye login

Med NemID fik vi muligheden for at tilgå alt fra netbanker til forsikringer og skatteopgørelser med det samme login.

Løsningen, som består af et bruger-id, en adgangskode og en kode fra et nøglekort eller et swipe i en app, har i høj grad bidraget til at øge digitaliseringen i Danmark. Skiftet til MitID kommer derfor til at berøre næsten alle danskere.

Bliv klogere på, hvad det kommer til at betyde for dig.

Hvad er MitID?

Helt kort fortalt, så er MitID den næste generation af NemID – den identifikationsløsning vi i dag bruger til at logge ind på alt fra netbank til offentlige sider, og når vi betaler i webshops.

MitID består af et brugernavn, en adgangskode og en kode – ganske som vi kender det fra NemID – og det kommer til at kunne bruges til de samme ting, som vi i dag bruger NemID til. De fleste af os kommer derfor ikke til at mærke den store forskel, når vi skifter fra til den nye løsning.

Password: Sådan laver du en sikkert kodeord

Derfor skifter vi fra NemID til MitID

NemID har efterhånden en del år på bagen, og som alt andet skal også IT-løsninger til tider opdateres, vedligeholdes og udskiftes.

Dét er forskellen på MitID og NemID

Den største mærkbare forskel på NemID og MitID er, at det med den nye løsning er slut med et fysisk nøglekort af pap, som vi kender det fra NemID.

Selvom det fysiske nøglekort regnes for en sikker løsning til at identificere sig med, har det også vist sig at have visse ulemper. Man har set eksempler, hvor IT-kriminelle har udgivet sig for at være danske myndigheder, og ved hjælp af falske SMS’er lokket borgere til at sende billeder af nøglekortet – ligesom man har set eksempler på, at det fysiske kort er blevet stjålet. Derfor har man altså valgt at udfase det og overgå helt til mere digitale løsninger.  

Hent appen Mit Digitale Selvforsvar

Bruger du i dag det fysiske nøglekort, skal du med overgangen til MitID vælge en af de 4 løsninger, som tilbydes:

  • MitID som app til smartphone eller tablet. Appen vil fungere ligesom NemID nøgleappen, mange bruger i dag.
  • MitID kodeviser, som er en lille elektronisk enhed, der giver dig en engangskode, hver gang du skal bruge MitID.
  • MitID kodeoplæser, som både viser dig en engangskode og kan læse koden op for dig. Man kan brugehøretelefoner med kodeoplæseren, så andre ikke kan høre koden. Denne løsning er særligt tiltænkt brugere med nedsat syn.
  • MitID chip, som er løsningen til dem, der skal identificere sig mange gange i løbet af en dag, eller som arbejder med særligt personfølsomme oplysninger.
MitID-løsninger: App, kodelæser, chip og kodeoplæser

1 - MitID app, 2 - MitID kodeviser, 3 - MitID chip, 4 - MitID kodeoplæser 

En anden mærkbar forskel er, at du vil få besked, hvis nogen forsøger at logge ind med dit MitID. Så skal du ændre din adgangskode.  

De fleste telefoner kan bruge den kommende MitID app - men der er undtagelser. Se hvilke på den hjemmeside, som Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark har lavet om MitID (åbner i nyt vindue).

Hvornår skifter vi til MitID, og hvad skal du selv gøre?

Efter planen vil de første brugere få MitID i starten af oktober 2021, og man forventer, at det nye system er fuldt implementeret i 2022.

Du skal ikke gøre noget selv, før du får besked om skiftet til MitID via din netbank eller Digital Post. Hvis du har konti i flere banker, er det den bank, hvori du har din Nemkonto, som giver dig besked. 

I forbindelse med overgangen skal nogle opdatere de ID-oplysninger, som er knyttet til NemID. Hvis du skal opdatere dine, vil du først få direkte besked fra Digitaliseringsstyrelsen i Digital Post. Uanset om du skal opdatere dine oplysninger eller ej, vil du højst sandsynligt modtage en besked i din NemID-app om, at du skal verficere dine oplysninger, men du skal altså først gøre noget, når og hvis du har fået direkte besked om det i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen.

Hvis du skulle få besked fra andre om at gøre noget, skal du se bort fra det.  

Når du får MitID, vil der i en overgangsperiode være nogle steder, hvor du fortsat skal bruge NemID. Derfor skal du ikke skille dig af med dit NemID, før du får besked fra din bank eller Digitaliseringsstyrelsen om, at du ikke længere skal bruge det gamle system.

Hvad med NemID?

Bliver du bedt om at opdatere dine oplysninger i NemID-appen med henblik på at få MitID - og kan din telefon ikke håndtere valideringen? Så kan du forstat bruge NemID-appen.

Du vil modtage et brev fra Digitaliseringsstyrelsen i første halvdel af 2022 med mere information om, hvad du kan gøre.

NemID bliver ved med at fungere, indtil alle er kommet over på den nye ordning.

Fra NemID til MitID: Undgå svindel

Svindlere kan se overgangen fra det ene system til det andet som en mulighed for at få adgang til dine oplysninger.

Husk, at offentlige myndigheder, politiet eller din bank aldrig vil bede dig om at udlevere dit bruger-ID eller -koder. Hverken til NemID eller MitID.   

Hvis du har en virksomhed skal du også have MitID

Er du selvstændigt erhvervsdrivende og bruger NemID Privat til Erhverv, vil du skulle bruge MitID på samme måde, når du er overgået til det nye system. MitID Privat til Erhverv kan bruges så snart, du har fået dit private MitID.

Bruger du som medarbejder i en virksomhed NemID, vil du i fremtiden kunne bruge dit eget MitID i professionel sammenhæng. Dén løsning kommer til at hedde MitID Erhverv og lanceres i 2022. Indtil da forsætter NemID med at fungere.

8 råd til bedre online sikkerhed

Hvis du bruger NemID i forbindelse med foreningsarbejde

Hvis du i dag repræsenterer en forening og i den forbindelse bruger dens NemID, vil du i fremtiden kunne bruge dit eget private MitID, når du agerer på foreningens vegne.

Det kræver blot, at den enkelte forening registrerer en foreningsrepræsentant i CVR-registret, og herefter vil denne ene repræsentant kunne bruge sit private MitID også, når det gælder foreningens arbejde.

Se mere på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside her

Forbrugerrådet Tænk mener: MitID skal øge sikkerheden for forbrugerne 

"Forbrugerrådet Tænk støtter udfasningen af papkortet med ID-nøgler i forbindelsen med overgangen til MitID, da vi har set for mange svindelnumre, hvor forbryderne havde fået fingre i papkortet.

Vi håber derfor, at sikkerheden i MitID vil blive bedre. Vi arbejder for, at forbrugere, der opfører sig ansvarligt, ikke kan komme til at hæfte for svindel, heller ikke i de tilfælde, hvor svindlerne har kunnet narre adgangskoder eller lignende ID fra forbrugeren.

Og så vil vi holde øje med, at det fortsat er så nemt som muligt at være forbruger, også selv om man ikke vil eller kan være helt digital."

Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk