Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Når Facebook beder om dit telefonnummer

Facebook beder dig om dit telefonnummer, så deres konto bliver bedre sikret. Men hvad betyder det egentlig, og hvad bruger Facebook ellers dit nummer til?
Af Mette Andrea Boesgaard
22. November 2018
Når Facebook beder om dit nummer

Telefonnummer validerer din konto

Når Facebook beder om dit telefonnummer, er det for at sikre din Facebook-konto, men også for at sørge for, at du ikke opretter flere konti. Det er nemlig en overtrædelse af Facebooks vilkår at have mere end én konto.

Facebook må ikke kontakte dig telefonisk uden din tilladelse. Ifølge deres vilkår bruges telefonnummeret til at sikre, at du er dig, og at du kun opretter forbindelse til Facebook med én konto.

Telefonummer bruges også til markedsføring

Facebook anvender også brugeres telefonnumre til markedsføring.

Virksomheder har ofte lister med telefonnumre fra folk, der har købt noget hos dem. Numrene kan de give til Facebook, der matcher dem med telefonnumre på Facebookprofiler. På den måde kan Facebook målrette reklamer fra virksomheder direkte til dig.

Facebook giver dig mulighed for at se, hvilke virksomheder, du modtager målrettede annoncer fra. Du kan også vælge at skjule reklamer fra bestemte virksomheder, så de ikke dukker op i dit Facebookfeed:

  • Log ind på din profil
  • Tryk på trekanten yderst til højre i den blå topmenu
  • Vælg ’Indstillinger’ i dropdownmenuen
  • Vælg ’Annoncer’ i menuen til venstre
  • Vælg ’Annoncører, du har interageret med’
  • For at skjule reklamer fra en annoncør skal du holde musen i øverste højre hjørne og klikke på krydset

Du skal selv skjule dit nummer på din profil

Vær opmærksom på, at dit telefonnummer kan fremgå af din profil fra det øjeblik, du oplyser det til Facebook. Det er derfor dig selv, der skal ændre dine indstillinger, hvis dit telefonnummer skal være skjult.

Sådan vælger du, hvem der kan se dit nummer på Facebook:

  • Log ind på din profil og tryk på ’Om’ i bjælkemenuen under dit coverbillede
  • Vælg ’Kontaktoplysninger og grundlæggende oplysninger’ i menuen til venstre
  • Find ’Mobiltelefon’ og klik på ’Rediger’
  • Sæt dine indstillinger ved hjælp af de to trekanter. Vælg ’Kun mig’ under den første trekant og ’Skjul på tidslinjen’ under den anden, hvis du vil sikre, at ingen andre end dig selv kan se dit nummer på Facebook.
  • Klik på ’Gem ændringer’

 

Forbrugerrådet Tænk mener: Tænk dig godt om, før du giver Facebook dit nummer

”Vi har forståelse for, at Facebook gerne vil bruge telefonnumre til at sikre sig, at deres brugere er dem, de udgiver sig for at være. Men at Facebook efterfølgende i jagten på yderligere annoncering matcher telefonnumre op mod hinanden er vidtgående. Det betyder, at de i praksis kan målrette annoncer på individniveau. Som bruger skal man tænke sig godt om, inden man deler sit telefonnummer med Facebook.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk