Sådan undgår du at blive fulgt af Google
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan undgår du at blive fulgt af Google

Google holder øje med, hvad du søger på online. Informationerne fortæller Google en masse om dine private forhold. Men hvad betyder det for dig, og hvordan sletter du din søgehistorik?

Asbjørn Brandt Petersen · Foto: Wikipedia · 17. april 2023
Billede af Googles forside

Google kan sammenkoble dine private oplysninger med dine søgeresultater, hvis du har en Google-konto såsom Gmail eller YouTube.

Google bruger dine informationer og din søgehistorik til at vise dig annoncer, som er målrettet dig. De kan også skræddersy dine søgeresultater, så de passer præcis til det, du interesserer dig for. Det betyder, at du får andre søgeresultater end fx dine børn og dine kolleger.

Google skræddersyr dine søgeresultater

Skræddersyede søgeresultater kan være en fordel. Men det betyder også, at du kommer til at stifte bekendtskab med en snæver del af internettet, og at du får sværere ved at danne dig et objektivt overblik ved hjælp af Google.

Fjerner du søgehistorikken fra dine konti, kan du forhindre det.

Søgninger afslører, hvem du er

Informationerne fra dine søgeresultater kan afsløre mange af dine private forhold. Ud fra dem vil Google ofte kende dine interesser, din bopæl, din alder, din politiske overbevisning, din religion og dit helbred.

Google får dermed en meget klar profil af dig, som de bruger kommercielt. Men du kan begrænse de oplysninger, de har om dig og på den måde beskytte dit privatliv på nettet.

Det forhindrer dog ikke, at Google samler informationer om dig og bruger dem internt eller udleverer dem til myndigheder i særlige tilfælde – fx til politiefterforskning, hvis politiet har en dommerkendelse.

Sådan sletter du din søgehistorik

Du kan slette din søgehistorik på både Google og Youtube.

Slet din Google-søgehistorik:

  • Gå ind på myactivity.google.com
  • Log ind på din Google-konto
  • Vælg "Slet aktivitet efter" i menuen til venstre
  • Vælg at slette historikken i en bestemt periode eller for altid
  • Tryk "Slet"

Fjerner du din søgehistorik, vil den heller ikke blive gemt fremadrettet.

Slet historikken på din YouTube-konto:

  • Log ind på din YouTube-konto
  • Vælg "Historie" i menuen til venstre. En ny menu dukker op til højre.
  • Klik på "Ryd hele afspilningshistorikken" under fanen "Afspilningshistorik" og på "Ryd hele søgeoversigten" under fanen "Søgehistorik"
  • Vælg at sætte søgeoversigt og afspilningshistorik på pause

Forbrugerrådet Tænk mener: Dit privatliv tilhører dig

"Google indsamler din søgehistorik og informationer om, hvor du opholder dig, og hvornår du gør det, hvis du har en smartphone og en Google-konto. Disse data kobles med data fra virksomheder, som anvender tredjeparts-cookies og dermed deler data med bl.a. Google.

I 2017 anmeldte vi Google til Datatilsynet for at bryde EU’s databeskyttelseslov. Datatilsynet har i januar 2019 sendt vores klage videre til det irske datatilsyn."

Anette Høyrup, chefjurist i Forbrugerrådet Tænk

Youtube-video: Sådan beskytter du dit privatliv på Google