Hvem må bede om dit CPR-nummer?
CPR-nummeret er personligt, og det er ikke alle butikker og forhandlere, der har krav på at se det. Hvad siger reglerne, og hvad skal du gøre ved misbrug?
Du skal ikke give dit CPR-nummer til hvem som helst. Du skal heller ikke afgive andre personlige oplysninger (som for eksempel dit kontonummer), medmindre det er tydeligt, hvad formålet er, og formålet er i orden.
Virksomhederne må ikke kræve flere personlige oplysninger, end de har brug for. Hvis virksomheden kan gøre det, de skal, ved at få din fødselsdato, navn og adresse, må de ikke kræve, at du også giver dit CPR-nummer.
CPR-nummer skal du udlevere, hvis du:
-
Er i kontakt med sundhedssystemet
Her bruger du normalt dit gule sundhedskort, men har du glemt kortet, eller ringer du til det offentlige, skal du oplyse dit CPR-nummer, når du henvender dig. -
Skal låne penge
Banken og andre, der låner dig penge, har brug for dit CPR-nummer, fordi de skal indberette det til Skat. -
Starter i et nyt job
Din arbejdsgiver skal bruge dit CPR-nummer til at udbetale løn og indberette oplysningerne til Skat. -
Skal have et rejsekort
Du skal give dit CPR-nummer, hvis du vil have et rejsekort. Dette gælder dog ikke det anonyme rejsekort. -
Skal have lavet en synsprøve hos en optiker
Optikeren skal have dit CPR-nummer for at leve op til sundhedslovgivningens journalføringspligt. -
Skal lave en betalingsserviceaftale mundtligt, for eksempel over telefonen
Hvis du køber et abonnement, og gerne vil betale over betalingsservice, skal du give dit CPR-nummer for at virksomheden kan oprette aftalen. Vurder altid, om det er et firma du stoler på. Du kan også vælge at bede om at få en regning og derefter selv tilmelde regningerne betalingsservice. -
Spiller i et online casino
Alle danske spiludbydere skal registrere deres kunders CPR-numre. De skal blandt andet bruge CPR-nummeret til at tjekke, at du ikke spiller under et forkert navn, og at du er gammel nok til at spille. -
Skifter el- og naturgasselskab
CPR-nummer har du normalt ikke pligt til at udlevere, hvis du:
-
Bliver ringet op af en telefonsælger fra et ukendt firma
Du kan bede om en uddybende mail eller henvisning til en hjemmeside, hvor du kan læse mere om produktet, hvis du er interesseret i at købe en vare, men aldrig har hørt om firmaet før. -
Køber et produkt kontant i en fysisk forretning eller på nettet
-
Bliver stoppet eller afhørt af politiet
Politiet skal du give dit navn, adresse og fødselsdato, hvis de beder om det. CPR-nummeret har du normalt ikke pligt til at give. -
Skal købe et taletidskort til din mobiltelefon
-
Skal have penge tilbage, for eksempel fra dit elselskab
Læg ikke dit CPR-nummer på nettet
Dit CPR-nummer skal ikke ligge på internettet.
Scanningsbilleder, røntgenbilleder eller eksamensbeviser kan have dit CPR-nummer på dem. Hvis du vil lægge billederne på nettet, skal du sløre eller fjerne CPR-nummeret først.
Logger du på med MitID på en computer, der ikke er din egen, skal du huske at logge ud, når du er færdig med at bruge computeren. Det er ikke nok, at du lukker internetvinduet.
Skal du sende kopi af pas og kørekort til banken?
Hvidvaskloven kræver, at bankerne kontrollerer, hvem deres kunder er. Derfor kan banken bede dig om at sende en kopi af dit pas eller kørekort.
Banken må godt bede om de oplysninger. Banken har tavshedspligt og kan derfor ikke fortælle dig, hvorfor de beder om netop dine personlige informationer.
Du skal ikke ignorere bankens henvendelse. Reagerer du ikke på de rykkere du får, risikerer du, at banken kan blive nødt til at opsige dig som kunde.
Beder banken dig om dokumentation, som du ikke kan sende, fordi du for eksempel ikke har et gyldigt pas? Så kan du forhøre dig hos din bank, om du i stedet kan sende kopier af dit sygesikringskort og din dåbsattest.
Vær sikker på, at det er banken og ikke en svindler, du sender dine personlige oplysninger til.
Forbrugerrådet Tænk kan bede om dit CPR-nummer
Forbrugerrådet Tænk kan ringe til dig og tilbyde dig at blive medlem.
Melder du dig ind, giver vi dig mulighed for at betale for dit medlemskab via Betalingsservice. For at vi kan lave en betalingsaftale, beder vi om dit cpr-nummer, registreringsnummer og kontonummer.
Bankoplysningerne kan ikke bruges til at hæve penge fra din konto. Vi beder om CPR-nummer for at få bekræftet din identitet som ejer af den konto, du oplyser. Hvis du føler dig utryg ved at udlevere dine oplysninger, skal du selvfølgelig aldrig gøre det.
Kender du disse 4 typer svindel?
Mange tusind danskere bliver hvert år udsat for digital svindel, og svindlerne udvikler og avancerer deres taktikker. Men hvis du er opmærksom på deres tricks, kan du bedre beskytte dig mod dem.
Forbrugerne betaler med data: Flere medier kræver login
Flere medier og digitale indholdstjenester kræver, at du skal logge ind for at få adgang til indholdet, men selvom et login ofte giver fordele til brugerne, er der også en bagside ved udviklingen, siger eksperter.
Sådan sletter du data på din mobiltelefon og computer
Din mobiltelefon, computer og tablet gemmer på personlige oplysninger om dig, der kan blive misbrugt, hvis du ikke sletter dem korrekt. Se, hvordan du sletter dine data her.