Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Højstole: Usikre stole dumper test

Forbrugerrådet Tænk dumpede 5 højstole efter test i 2016. Forbrugerrådet Tænk har i 2017 tjekket, om fejlene er rettet. Her er resultatet.
Af Jesper Frydland-Raun
21. December 2017
5 højstole dumper test
Foto: Thomas Dahl / Forbrugerrådet Tænk

6 Højstole er ikke sikre

Forbrugerrådet Tænk testede i 2016 højstole til børn. 5 højstole dumpede testen på grund af alvorlige problemer med sikkerhed og stabilitet. Yderligere 1 højstol havde problemer med sikkerheden, men dumpede ikke testen.

Højstolene har Forbrugerrådet Tænk undersøgt igen i efteråret 2017, for at se, om de er forbedret.

1 højstol er ikke længere på markedet, 2 stole er forbedret, mens flere fortsat har problemer med sikkerheden.

Læs mere om de enkelte højstole herunder, og hvad der eventuelt er sket af forbedringer.

Find en sikker højstol i Forbrugerrådet Tænks test

Babysam Billie 2

Babysam Billie2 dumper i testen fra 2016. Stolen har for store huller ved benene, så barnet let kan glide ud, hvis det sidder med begge ben i det ene hul.

Mavestroppen, der skal fastholde barnet i stolen og forhindre det i at glide ud, kan ikke sikre barnet, fordi der ikke er en skridtstrop, som kan fastholde barnet i sædet. Begge dele skal hver for sig være i orden, og det gør stolen særlig usikker, når begge dele dumper.

Stolen er desuden ustabil baglæns i testen, og det giver en øget risiko for at barnet kan tippe bagover med stolen, hvis det sidder uroligt.

Stolen blev trukket ud af markedet umiddelbart efter testen.

Test 2017: Stolen er fortsat ikke på det danske marked.

Se hele bedømmelsen Babysam Billie 2 her

Babytrold Stolen

BabyTrold Stolen dumper i testen fra 2016, fordi den er ustabil både sidelæns og baglæns. Det giver en øget risiko for, at barnet kan vælte med stolen, hvis det sidder uroligt.

Babytrold oplyste, at ustabiliteten skyldtes gummipuder under stolebenene, som blev fjernet efter testen.

Test 2017: Gummipuderne under stolebenene er væk, og stolen er nu stabil.

Har du allerede stolen, og er du i tvivl om, hvorvidt den er sikker, så kan stolen stabiliseres, hvis du fjerner de 4 gummipuder under stolens fødder.

Se hele bedømmelsen af Babytrold Stolen her

Baby Dan Angel Feast

Babydan Angel Feast dumper i testen fra 2016, fordi stolen har for store huller ved benene, så barnet let kan glide ud, hvis det sidder med begge ben i det ene hul.

Mavestroppen, der skal fastholde barnet i stolen og forhindre det i at glide ud, kan ikke sikre barnet, fordi der mangler en skridtstrop til at fastholde barnet i sædet.

Baby Dan oplyste, at de ville ændre selen.

Test 2017: Selen er uændret.

Baby Dan oplyser, at de stoppede salg og udskiftede selen i den bestående lagerbeholdning.

Du vil fortsat kunne støde på den gamle model fra testen i 2016, da de stole, der allerede var ude i butikkerne, ikke har fået ny sele.

Se hele bedømmelsen af Baby Dan Angel Feast her

Flexa Højstol

Flexa højstol dumper i testen fra 2016, fordi stolen er baglæns ustabil i den høje indstilling, når bakkebordet ikke er fastmonteret på den. Det betyder, at stolen let vipper bagover med barnet, hvis det sidder uroligt ved spisebordet, hvor bakkebordet normalt ikke vil være monteret.

Stolen kan forkortes, så barnet gradvist rykker længere ned i takt med, at det vokser. I de lavere positioner skal man være opmærksom på, at stolen er både ustabil sidelæns og baglæns. Det øger risikoen for, at barnet kan vælte sammen med stolen, hvis det sidder uroligt.

Flexa oplyste, at de har valgt at ændre i samlevejledningen for at gøre det mere præcist, at juniorstolen er til børn over 3 år.

Fremadrettet vil det fremgå mere tydeligt, at når stolen anvendes som højstol, så skal den monteres med sele og bord eller bøjle.

Test 2017: Stolen er fortsat ustabil i den høje indstilling uden bakkebord monteret. Medfølgende manual er den gamle version. Ny version findes online.

Flexa oplyser, at stolen er testet og godkendt af et akkrediteret testinstitut, senest i 2017. Flexa er dog i gang med at gennemgå højstolen, fordi den europæiske sikkerhedsstandard er opdateret.

Flexa vil i den forbindelse tage Forbrugerrådet Tænks nye testresultat i betragtning.

Se hele bedømmelsen af Flexa Højstol her

Childhome Evolu 2

Childhome Evolu 2 dumper testen fra 2016. Det gør den, fordi den markedsføres som en to-i-en stol, der er fremstillet efter de sikkerhedsforskrifter, som gælder for høje barnestole.

Stolen er stabil, når den er samlet i den høje indstilling, men dumper fordi den er ustabil både sidelæns og baglæns, når den er samlet i den lave indstilling.

Producenten bag Evolu2 lovede efter Forbrugerrådet Tænks test at ændre brugsvejledningen.

Test 2017: Medfølgende manual er fortsat den gamle version. Childhome oplyser, at der er lavet en ny manual som lovet, men at det tager tid at få den nye manual ind i produktionen og ud i butikkerne.

Stole produceret fra juli 2017 og frem vil være udstyret med den nye manual.

Se hele bedømmelsen af Childhome Evolu 2 her

Ikea BLÅMES

Højstolen Ikea BLÅMES dumper ikke testen fra 2016, men den har problemer med sikkerheden.

Stolen har - som testens eneste - en klemfælde under bordets hjørner, hvor der er risiko for at barnet kan få sine fingre i klemme

Test 2017: Fingerhullet er væk.

Ikea oplyser, at de har ændret stolen.

Se hele bedømmelsen og hvordan du kan se forskel på den nye og den gamle udgave af Ikea BLÅMES her

Hvor god er dit barns højstol?

Se bedømmelsen af alle 13 testede højstole i Forbrugerrådet Tænks test.

Alle testede højstole kan du se her

Kommentarer til testen fra forhandlere

Babysam fjerner stol

Billie 2 fra Babysam dumper, fordi stolen har store huller ved benene, så barnet kan glide ud, og mavestroppen er for dårlig, da barnet let kan glide ud under den. Begge dele skal hver for sig være i orden. Stolen vælter desuden bagover i testen, og manualen er mangelfuld.

"Vi tager naturligvis jeres test meget alvorligt og tager aktion med det samme. Stolen fjernes fra butikkerne, indtil vi har undersøgt sagen nærmere med vores leverandør," siger kategorichef Martina Grølsted fra Babysam.

Baby Dan forbedrer selen

Angel Feast fra Baby Dan er – ligesom Billie 2 – ikke sikker nok, når barnet skal spændes fast. Kombinationen af for store huller ved benene og en mavestrop, der ikke forhindrer barnet i at glide ud, dumper stolen.

Baby Dan lover at forbedre selen, så mavebæltet ikke kan bruges, uden at skridtstroppen også er monteret. Løsningen vil forhindre barnet i at glide ud af stolen.

Ustabile stole kan vælte med barnet

Babytrold Stolen vælter bagud og til siden, hvis ikke de 4 gummipuder på stolens fødder fjernes. Coop.dk har advaret køberne om dette via mail.

Stolen kan stabiliseres, hvis de 4 gummipuder på stolens fødder fjernes, oplyser Babytrold til Forbrugerrådet Tænk.

Flexa Højstol er kun stabil i den øverste af 3 indstillinger, når bakkebordet er monteret. Og uden bakkebordet kan stolen vælte til siden. Manualen er desuden vildledende.

"Højstolen er som en del af vores normale udviklingsproces blevet testet og godkendt ved et akkrediteret eksternt testinstitut i Tyskland. Baseret på jeres testresultater, vil vi straks gennemføre en gentest af højstolen," siger Kristine Schmidt, marketing- og udviklingschef i Flexa.

Forhandler ikke enig i Forbrugerrådet Tænks test

Childhome Evolu 2 dumper testen, fordi stolen markedsføres som en 2-i-1 stol, der er fremstillet efter de sikkerhedsforskrifter, som gælder for høje barnestole.

Stolen er stabil, når den er samlet i den høje indstilling, men når den er samlet i den lave indstilling, er den både ustabil sidelæns og baglæns, så den dumper testen. Manualen er vildledende.

Den danske forhandler Babyshower.dk er meget uenig i testresultatet og hævder, at stolen er en af markedets mest stabile. Direktør Poul Fersling skriver i en mail, at stolen ikke vil blive ændret.

Manualen vil blive ændret på baggrund af kritikken, oplyser Babyshower.dk til Forbrugerrådet Tænk.