Tjek vilkår, når du køber billet til koncerter og kulturarrangementer
Som udgangspunkt har du ret til at få dine penge retur, hvis en koncert eller et lignende arrangement flyttes.
Hvis du har købt for eksempel koncert- eller teaterbilletter, og arrangementet aflyses, er det klare udgangspunkt, at du skal have dine penge tilbage.
Hvis arrangementet flyttes til en anden dato, er udgangspunktet ligeledes, at du kan få dine penge retur, hvis du ønsker det.
"Hvis en koncert flyttes, er det en væsentlig ændring i den aftale, du har indgået, og så skal du have mulighed for at kunne vælge at få pengene tilbage," siger Rikke Seerup, jurist i Forbrugerrådet Tænk.
Men situationen med COVID-19 har skabt en ekstraordinær situation, og Rikke Seerup påpeger, at det ikke kan udelukkes, at man juridisk set efter en konkret vurdering ville kunne nå til det resultat, at et vilkår om, at du ikke kan få dine penge retur i tilfælde af, at arrangementet flyttes på grund af COVID-19-restriktioner, kan være et rimeligt aftalevilkår.
"Hvis det skal være tilfældet, skal det være kommunikeret meget klart og tydeligt over for dig som forbruger, så du hverken kan misforstå eller overse, at du indgår en aftale, hvor du risikerer ikke at kunne få pengene retur, hvis arrangementet flyttes. Jeg mener ikke, at det vil være tiltrækkeligt bare at skrive det blandt de øvrige aftalevilkår," siger Rikke Seerup.
Hun mener desuden, at der bør stå anført en alternativ dato, som koncerten kan flyttes til, hvis den skulle blive flyttet, så du allerede ved køb af billetten kan vurdere, om det alternative tidspunkt kunne fungere for dig.
"Først i det tilfælde kan der muligvis være tale om, at det er et rimeligt aftalevilkår, at datoen flyttes, uden at forbrugeren får mulighed for at få pengene igen. Men jeg mener, at det klare udgangspunkt altid må være, at forbrugeren kan kræve sine penge tilbage, hvis arrangementet flyttes til en anden dato," siger hun.
Husk altid at læse handelsbetingelserne
Der kan være særlige betingelser knyttet til din billet, så husk altid at læse handelsbetingelser før købet. Når du læser betingelserne i forbindelse med køb af en billet til et kulturarrangement, er det meget muligt, at der står, at du kan få tilbagebetalt pengene, hvis arrangementet flyttes.
"Men du bør være opmærksom på, at arrangøren ikke nødvendigvis mener, at det omfatter arrangementer, der flyttes på grund af restriktioner, der kan have karakter af force majeure‚" siger Rikke Seerup.
Hun påpeger, at hvis du vil være helt sikker på, at du uden diskussion skal kunne få dine penge tilbage for et arrangement, der er rykket, skal der i handelsbetingelserne stå, at hvis arrangementet rykkes på grund af COVID-19-restriktioner, kan du få dine penge retur.
Ny dato, ny aftale
Der er ikke noget problem i, at du beholder din billet til et arrangement som for eksempel en festival, der rykkes flere gange. Men du bør være opmærksom på, at når du takker ja til at din billet fra 2020 bliver til en billet til 2021, indgår du også en ny aftale, hvor der muligvis er nye handelsbetingelser.
"Udgangspunktet er, at du indgår en ny aftale, når arrangementet rykkes til en ny dato. De nye aftalevilkår på den nye billet skal selvfølgelig være fremhævet, på samme måde som hvis du ikke havde haft en billet før," siger Rikke Seerup fra Forbrugerrådet Tænk.
Markedstjek: Seks digitale bogtjenester
Vi har tjekket priser og muligheder på markedet for bogtjenester, hvor du både kan lytte og læse. Vi tager forbehold for, at priser og muligheder kan variere. Tjek derfor tjenestens hjemmeside for det mest opdaterede billede.
AI-bøger sælges under falske forfatternavne
Er din bog skrevet af en forfatter eller af kunstig intelligens? Det er ikke sikkert, du ved det. På Saxos hjemmeside kan man købe bøger, der er skrevet af kunstig intelligens, uden at det er deklareret. Flere stemmer i branchen stiller sig uforstående.
Bogstreaming kan give færre bøger i fremtiden
Digitale abonnementstjenester med stort set ubegrænset adgang til lyd- og e-bøger bliver mere og mere populære. Men forfatterne bliver for dårligt betalt, lyder kritikken, og det kan give et dårligere kulturudbud i fremtiden.