Køb brugt af private: Tjek dette, før du handler Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Køb brugt af private: Tjek dette, før du handler

Køber du brugt tøj, smartphones, møbler eller andet af en privat sælger? Så har du få rettigheder, hvis købet går galt. Se dig godt for, før du handler med en privat.

Foto: Getty Images · 13. august 2019
Ung kvinde på loppemarked for at købe brugte ting

Køber du brugte varer af en privat sælger, kan du gøre et godt kup og spare mange penge.

Men handler du med en privat, er du dårligt beskyttet, hvis handlen går galt. Derfor skal du se dig godt for, før du køber brugt af private.

Tjek varen

Det er vigtigt, at du får den brugte vare, du forventer.

Du skal tjekke varens stand grundigt. Hvis du kan mødes med sælger og undersøge varen fysisk, er det lettere for dig at vurdere, om varen er i god stand. Ellers må du vurdere varen ud fra billeder og evt. spørge om ekstra billeder, hvis det er nødvendigt.

Pas på kopivarer og stjålne varer

Brugte varer kan være stjålet eller være en ulovlig kopivare.

Hvis varen er meget billig, skal du være ekstra opmærksom. Du kan blive sigtet for medvirken til hæleri, hvis du køber en stjålet vare, og du burde have vidst, at varen var stjålet.

Tjek nyprisen og se på varens alder for at vurdere, om tilbuddet er for godt til at være sandt.

Tjek sælgeren

Køber du en vare af en privat, har du meget få muligheder for at få dine penge tilbage, hvis du bliver snydt.

Tjek derfor altid, om sælgeren er troværdig. Søg på sælgeren på Google, Facebook og på det site, hvor personen udbyder sine varer. Se efter, om andre har haft dårlige oplevelser med sælger.

Tjek også, hvad sælger ellers har til salg. Hvis sælger har 25 fladskærme til salg, er det værd at spørge hvorfor. 

Få sælgerens kontaktoplysninger, så kan du komme i kontakt med sælgeren, hvis der er et problem med din vare. Jo flere oplysninger du har på sælgeren, desto lettere er det at finde personen igen.

Sælgeren kan let slette sine online-profiler, få nyt telefonnummer eller udgive sig for at være en anden, og så har du ikke en chance for at finde personen igen.

Få sælgerens kvittering

Kvitteringen på dit køb skal helst følge med, når du køber af en privat. Kvitteringen er desuden nyttig, hvis reklamationsperioden ikke er udløbet. Så kan du bruge kvitteringen i butikken, hvis varen går i stykker.

Har sælgeren ikke en bon, kan varen være stjålet eller en kopi. Bed om dokumentation, hvis du er i tvivl om en sælger er den rette ejer af varen, eller om varen er ægte.

Lav en skriftlig aftale

Mundtlige aftaler er svære at bevise, hvis der efterfølgende opstår problemer. Lav derfor altid en klar aftale på skrift, før I handler.

Den skriftlige aftale skal indeholde information om:

  • Hvad indgår i handlen
  • Hvad er prisen
  • Hvordan betaler du
  • Hvad der skal ske, hvis produktet ikke virker eller går i stykker.

Brugte varer er typisk i en anden stand end nye varer. Som køber har du som udgangspunkt 2 års reklamationsret – også på brugte varer. Men om du kan klage, afhænger af varens alder, stand, pris og den aftale, I har lavet.

Køber du varen af en privat, kan sælger nemlig godt fraskrive sig reklamationsretten ved at aftale, at varen er "købt som beset", "uden reklamationsret" eller med lignende forbehold.

Vil sælger ikke indgå en formel aftale, kan det være et signal om, at vedkommende ikke er den rigtige at handle med.

Læs betingelserne

Køber du en vare af en privat på en online platform som for eksempel Trendsales, Reshopper eller DBA, giver sitet dig muligvis ekstra rettigheder, hvis du har problemer med varen.

Læs derfor betingelserne for sitet, før du handler.

Forbrugerrådet Tænks rådgivning rådgiver kun om situationer, hvor du har købt en vare af en virksomhed eller butik. Vi kan desværre ikke hjælpe dig i sager, hvor du har handlet med private.