Køb brugt af private online: Her er dine rettigheder
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Køber du brugt af private online? Her er dine rettigheder

Møbler, tøj og børnetøj kan du finde brugt og billigt online. Men kan du klage og få pengene tilbage, hvis du køber brugt på nettet?

Foto: Getty Images · 21. august 2019
Kvinde køber noget brugt online

Brugt, secondhand, genbrug. Kært barn har mange navne. Og køber du brugt, kan du spare penge.

Brugte varer finder du  mange steder på nettet.  Men du kan ikke bruge din fortrydelsesret og reklamationsret alle steder. Derfor skal du se dig godt for, før du køber brugt på nettet.

1. Hvilken type hjemmeside handler du på?

Køber du brugt på nettet, afhænger dine rettigheder af, hvilken hjemmeside du handler på.

Handler du online, skelner loven mellem tre slags sider:

  • Internetauktionsfirmaer
  • Online opslagstavler eller markedspladser
  • Platforme, hvor websiden formidler købet

Lauritz.com og Bruun Rasmussen er internetauktionsfirmaer

Internetauktionsfirmaer sælger varen for en anden på en auktion. Når du køber en vare på et internetauktionsfirma, handler du med firmaet – ikke med en privatperson.

Handler du med et internetauktionsfirma, kan du fortryde dit køb eller få pengene tilbage, hvis du opdager, at varen har fejl eller mangler.

Dba.dk og Facebook Marketplace er online opslagstavler

På online opslagstavler afhænger dine rettigheder af, om sælger er en privatperson eller en erhvervsdrivende.

Trendsales og eBay er formidlere

På et formidler-site afhænger dine rettigheder af, om sælger er en privatperson eller en virksomhed, og om sitet har spillet en aktiv rolle i handlen og derfor juridisk set er formidler i handlen. Læs mere i punkt fem og seks.

2. Hvem er sælgeren?

Tjek altid, hvem sælgeren er, inden du afgiver et bud eller køber en vare.

  • Hvis sælgeren er et auktionssite, så læs betingelserne for købet, inden du byder. Husk også at tjekke andre brugeres vurderinger af sitet.
     
  • Hvis sælgeren er privat, så tjek andre brugeres vurderinger af brugeren, hvis det er muligt. Visse hjemmesider har også et valideringssystem, hvor sælgers identitet bliver tjekket.

    Nogle sælgere ligner privatpersoner uden at være det. Har sælgeren det som hobby at købe og sælge ting, er sælgeren en virksomhed.

  • Hvis sælger er en virksomhed. I så fald er du dækket af købeloven, dvs. at du har reklamationsret og fortrydelsesret på samme måde som hvis du handlede med en butik.

3. Hvor bliver varen sendt fra?

Afsenderlandet kan få stor betydning for den endelige pris på dit køb. Tjek derfor altid, hvor din vare bliver afsendt fra.

Køber du varer, som bliver sendt fra et land uden for EU, skal du ofte betale moms, told og importgebyr oveni varens pris.

4. Hvordan betaler du?

Betaler du for en vare i en webshop med kort eller Mobilepay, kan banken tilbageføre pengene, hvis du bliver snydt.

Handler du med en privat, kan banken ikke tilbageføre dine penge, uanset om du har betalt med kontooverførsel, Mobilepay eller kontant.

Handler du via en hjemmesides betalingssystem som for eksempel Paypal kan du i visse situationer få hjælp. Tjek betingelserne, før du bruger systemet.

5. Hvad gør du, hvis varen er i stykker?

Er der fejl og mangler ved din vare, kan du klage til sælgeren – også når du har købt brugt og af en privat sælger. Du kan dog ikke være sikker på, at du får noget ud af det.

Lauritz.com og Bruun Rasmussen:

Er varen købt på et auktionssite, hvor sitet står som sælger, har du to års reklamationsret - også selv om det er en brugt vare.

Kontakt altid først sitet, hvis du vil reklamere over en vare. Hvis auktionssitet ikke accepterer reklamationen, kan du gå til Mæglingsteamet for Forbrugerklager og Forbrugerklagenævnet.

Dba.dk og Facebook Marketplace:

Facebook Marketplace og Den Blå Avis er online opslagstavle, hvor sælger og køber indgår aftaler, uden sitet skal have salær eller på anden måde har en formidler-rolle.

Er sælgeren privat har du som udgangspunkt to års reklamationsret, med mindre du og sælgeren har aftalt andet. Du og sælger kan for eksempel aftale, at varen er købt som beset, og du dermed ikke kan klage.

Er varen defekt, og vil sælgeren ikke acceptere din reklamation over varen, kan du ikke klage til et ankenævn. I disse tilfælde kan du kun lægge sag an ved en domstol.

Få altid skriftlig dokumentation fra sælger på, om du har reklamationsret, når du handler med en privat.

Handler du online med en erhvervsdrivende på en online opslagstavle, har du to års reklamationsret.

Vil sælgeren ikke acceptere din reklamation, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager og videre til Forbrugerklagenævnet.

Trendsales og eBay:

eBay og Trendsales er sites, hvor du handler direkte med en sælger, som enten kan være privat eller erhvervsdrivende.

Dine rettigheder som køber afhænger af to ting:

  • Er sælgeren privat eller erhvervsdrivende?
  • Har sitet en rolle som formidler i handlen, eller har sitet blot fungeret som online opslagstavle?  

Er sælgeren privat, og spiller sitet en rolle i handlen? Kræver sitet for eksempel salær af sælgeren, har hjemmesiden en auktionsfunktion, eller har sitet et betalingssystem - og har I brugt dette system til at afslutte handlen? Så har du som udgangspunkt to års reklamationsret.

Er sælgeren privat, og har I ikke brugt sitets betalingssystem eller auktionsfunktion? Har du for eksempel betalt via MobilePay eller handlet uden at bruge auktionsfunktionen? Så har du kun reklamationsret, hvis du og sælger har aftalt det. Husk altid at få aftalen på skrift.

Klag til den private sælger, hvis I ikke kan blive enige om, hvad der gælder for din købssituation. Hvis I ikke bliver enige, kan du ikke klage til et ankenævn. I disse tilfælde kan du kun gå til domstolene.

Er sælgeren erhvervsdrivende, har du altid to års reklamationsret. Vil sælgeren ikke acceptere din reklamation, kan du klage videre til Mæglingsteamet for Forbrugerklager og Forbrugerklagenævnet.

6. Kan du fortryde købet?

Lauritz.com og Bruun Rasmussen:

Fortryder du et køb, du har gjort på et auktionssite? Så har du 14 dages fortrydelsesret, ligesom når du normalt handler på nettet.

Dba.dk og Facebook Marketplace:

Har du købt varen af privatperson online på enten Facebook Marketplace eller Den blå avis? Så har du ingen fortrydelsesret, medmindre I har indgået en særskilt aftale om dette.

Køber du varen af en virksomhed, kan du godt fortryde købet. Vil sælgeren ikke lade købet gå tilbage, kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager og Forbrugerklagenævnet.

Trendsales og eBay:

Køber du varen online på eBay eller via en TSPay-handel på Trendsales, har du i de fleste tilfælde ret til at fortryde dit køb – du skal blot meddele sælgeren, at du vil fortryde købet.

Vil sælgeren ikke lade handlen gå tilbage? Så kan du kun klage ved at lægge sag an ved domstolene.

Er sælgeren erhvervsdrivende, og vil sælgeren ikke lade handlen gå tilbage? Så kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Forbrugerrådet Tænks rådgivning rådgiver kun om situationer, hvor du har købt en vare af en virksomhed eller butik. Vi kan desværre ikke hjælpe dig i sager, hvor du har handlet med private.