Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Prisportaler: Undgå at blive snydt, når du sammenligner priser

Prisportaler kan sammenligne priser og spare dig for mange penge – men du kan ikke altid stole på deres resultater.
Af David Bergeon
19. Februar 2020
Foto: Getty Images

Sammenlign priser på nettet og spar penge

Prisen på mobilabonnementer, smart-tv, bøger eller flybilletter kan du sammenligne på mange prisportaler. Men du skal kaste et ekstra blik på prisportalerne og resultaterne for at være sikker på, at du gør et godt og trygt køb.

Det billigste køb kan du gøre ved at tænke over 6 ting, når du bruger en prisportal.

Online shopping: Undgå at blive snydt på nettet

1. Er det øverste resultat den bedste pris eller en annonce?

Søgeresultaterne i en prisportal er oftest sorteret sådan, at produktet med den laveste pris bliver vist øverst.

Prisportaler kan dog vise en annonce øverst i søgeresultaterne, der får annoncen til at ligne det bedste tilbud. Se om der med småt står "annonce" eller "sponsoreret indhold".

Sammenlign også med de andre priser i søgeresultatet for at se, om den øverste pris faktisk er den bedste.

Forbrugerrådet Tænk anmelder 5 prisportaler

2. Er prisportalen uafhængig og markedsdækkende?

Uafhængige prisportaler vil bestræbe sig på at dække markedet bedst muligt. Det vil sige at få resultater med fra flest muligt forhandlere - og dermed give dig det bedste overblik.

Prisportaler kan dog også være finansieret eller "sponsoreret" af en forhandler. Sådan en side kan udelade søgeresultater fra konkurrerende forhandlere eller kun fremhæve produkter fra de forhandlere, der betaler prisportalen for det.

En prisportal, der sammenlignede priser på flyttefirmaer i Danmark, blev for eksempel afsløret i kun at vise flyttefirmaer, der var ejet af den samme person.

Prisportaler kan også kræve, at forhandlerne betaler for at blive vist i oversigten. Hvis det er tilfældet, er det heller ikke sikkert, at alle forhandlere bliver vist på siden.

Uafhængigheden kan du få klarhed om ved at læse, hvem der står bag prisportalen, eller hvad forretningsmodellen bag prisportalen er. Du kan også bruge flere prisportaler for at se, om du kan få flere og andre resultater.

3. Er fragten med i den endelige pris?

Det billigste søgeresultat er ikke altid den bedste pris, når du kommer frem til betalingen. Priserne kan nemlig være inklusiv fragt eller eksklusiv fragt, og fragtpriserne kan være forskellige. Se om prisportalen giver dig mulighed for at sortere resultaterne efter det, du finder mest retvisende.

Vælger du at søge på priser eksklusiv fragt, kan du spare nogle penge, hvis du alligevel selv kan hente produktet i butikken. Omvendt bliver priser uden fragt svære at sammenligne, hvis det er en vare, du skal have sendt hjem fra udlandet.

4. Er der forskel på produkternes kvalitet?

Produktet eller servicen kan være forskelligt afhængig af, hvilken forhandler eller udbyder du vælger.

Boremaskiner kan for eksempel blive solgt med 1 batteri ét sted og 2 batterier ét andet sted. Varer fra udlandet kan være uden dansk brugervejledning.  

I prissammenligningen kan der også snige sig et helt andet produkt ind, end det du søgte på. For eksempel kan prisportalen vise resultater for en iPhone 8 Plus i stedet for en iPhone 8.

Mange forhandlere og producenter giver også hårde hvidevarer forskellige modelnumre, selv om produkterne stort set er ens. Ringen rundt om din vaskemaskinelåge kan eksempelvis være lilla på én model og blå på én anden.

Nærlæs informationen om varen, og se om modelnummeret er det samme. Er der forskelle i modelnumrene, bliver en af modellerne højst sandsynligt solgt til en lavere pris.

Vær særlig opmærksom, hvis du kun finder én forhandler på prisportalen. Det kan være et tegn på, at der er andre modeller, der er nærmest identiske, og som du derfor kan finde billigere et andet sted.

5. Kan du få produktet til en lavere pris et andet sted?

Priserne kan variere fra prisportal til prisportal og er ikke altid de samme som hos forhandlerne, ligesom forskellige modelnumrene kan blive brugt på stort set identiske produkter. 

Tjek prisforskellene på de forskellige modeller ved at sammenligne dem på producenternes egen hjemmeside.

Varen kan du måske få med en lavere pris på forhandlernes egen hjemmeside. Gå for eksempel ind på et flyselskab og se, om du kan finde den samme billet billigere.

Brug andre prisportaler for at se, om de har flere og andre resultater.

Flyprisportaler: Her er de bedste

6. Er der forskel på service og vilkår?

Vilkår for reklamation, returret, reparation og fragt kan være forskellige hos de enkelte forhandlere, som prisportalen leder dig hen til. Også selv om produktet er det samme.

Forhandleren kan for eksempel ligge i Tyskland og kræve, at du sender et defekt produkt til reparation i Tyskland.

Flybilletter og hotelværelser kan du måske afbestille hos en rejseudbyder, men ikke hos en anden.

Tjek forhandlernes vilkår og vælg en forhandler, du er tryg ved.

Serviceydelser som flyttemænd, håndværkere og tandlæger kan du også sammenligne priser på, men de er ikke så lette at sammenligne som for eksempel en smartphone.

Kvaliteten af en service er nemlig et vigtigt parameter, så hav det med i dine overvejelser, så du ikke vælger tandlæge eller håndværker udelukkende ud fra prisen.

Sådan handler du trygt på nettet

Forbrugerrådet Tænk bruger priser fra PriceRunner

På udvalgte test viser Forbrugerrådet Tænk en pris hentet fra prisportalen PriceRunner.

Læs mere om det samarbejde her

Forbrugerrådet Tænk mener: Producenter og forhandlere skal konkurrere på kvalitet og pris

”Producenter giver stort set identiske hårde hvidevarer forskellige navne og koder. Det gør det vanskeligt for forbrugerne at sammenligne det, der bliver tilbudt.

Vi mener, producenter og forhandlere bør konkurrere på kvalitet og pris, og ikke på hvor uigennemskueligt de kan gøre det. Det er hos forhandlerne og producenterne, der skal tages fat."

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk