Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Byt gaver: Her er reglerne

Var julegaven ikke lige i skabet? Så kan du måske bytte den eller få pengene retur. Få styr på dine rettigheder, når du skal bytte gaver.
Af Mette Andrea Boesgaard
21. November 2019
Byt gaver her er reglerne
Foto: Getty Images

Kan du bytte gaven?

Gaven fra dine forældre eller kæreste er ikke altid perfekt. Men derfor har du ikke nødvendigvis ret til at bytte den.

Hvad er dine rettigheder, når du bytter gaver? Få hjælp her.

Gaver købt i fysiske butikker: Sådan bytter du

I fysiske butikker har du ikke en lovbestemt ret til at fortryde et køb, bytte en vare eller få pengene tilbage.

Forhandleren bestemmer selv, om han vil give en bytte- og/eller returret på en vare, og hvor længe den ret skal gælde:

  • Bytteret gælder kun ombytning til andre varer.
  • Returret betyder, at du kan kræve købesummen tilbage. Butikken kan kræve en kvittering som bevis for, at varen er købt hos butikken eller kæden.

Bytte- eller returrettigheder gælder som udgangspunkt kun i den forretning, hvor varen er købt. Nogle butikskæder lover dog, at varen kan byttes i alle kædens forretninger.

Bytter eller returnerer du en gave købt i en butik, skal du ofte have kvitteringen med. Sørg derfor for at få kvitteringen fra giveren.

Byttemærket eller kvitteringen kan fortælle dig, om du kan bytte eller returnere gaven. Hold øje med tidsfristen for at bytte.

Gaven skal være ubeskadiget og må ikke været taget i brug, hvis du skal bytte eller returnere en vare købt i en butik. Det betyder, at du skal levere varen tilbage i original emballage, og er varen plomberet, må plomberingen ikke være brudt.

Fortrydelsesret i butikker: Her er dine rettigheder

Gaver købt online i Danmark eller EU: Sådan bytter du

Hvis gaven er købt på nettet i Danmark eller inden for EU, har du 14 dages fortrydelsesret fra den dag, gavegiveren modtog pakken – ikke fra den dag, du åbnede pakken.

Falder fristen for fortrydelse på en af julehelligdagene, kan du stadig bytte varen på den første hverdag efter helligdagen.

Mange onlinebutikker giver dog udvidet fortrydelsesret i julen. Det betyder, at du har en længere periode efter jul til at sende købet tilbage og få pengene retur.

Returretten gælder også, selv om gavegiveren har hentet onlinekøbet i en fysisk butik.

Hvis gaven er købt online, kan den letteste løsning være at få giveren til at returnere gaven. Pengene går ofte ind på køberens konto, og du kan have brug for en returseddel for at sende varen tilbage.

Nogle onlinebutikker har dog en service, der gør det let for dig som modtager at returnere gaven.

Har onlineshoppen fysiske butikker, kan du også i nogle tilfælde levere gaven tilbage til en fysisk butik og få pengene tilbage.

Får du et onlinekøb i julegave, må du gerne prøve varen, men du må ikke tage varen i brug. Du må altså gerne prøve blusen eller åbne pakken med printeren, men du må ikke tage blusen på til fest eller printe på printeren.

Sådan bruger du fortrydelsesretten på nettet

Gaver købt online uden for EU: Sådan bytter du

Er din gave købt i en onlinebutik uden for EU, har du ikke nødvendigvis ret til at bytte den eller få pengene tilbage. Det kommer helt an på butikkens vilkår.

Har køberen betalt importgebyr for at modtage din pakke? Så vær opmærksom på, at du ikke får gebyret tilbage, når du sender varen retur til en butik uden for EU.

Onlinehandel uden for EU: Her er dine rettigheder

Udsalg: Kræv det oprindelige beløb tilbage

Udsalg kan betyde, at prisen på din gave er faldet, siden køberen købte den.

Bytter du en gave i en butik, eller sender du gaven retur til onlinebutikken? Så har du som udgangspunkt ret til at få det beløb, giveren betalte for gaven, tilbage.

Tilgodebeviser og gavekort: Husk at bruge dem!

Har butikken givet dig et tilgodebevis? Så kan du som udgangspunkt bruge det i 3 år. Acceptér ikke en kortere frist, medmindre der er en god begrundelse for, at gyldighedsperioden er kortere.

Gavekort er som udgangspunkt også gyldige i 3 år. Fristen kan dog være kortere.

Løber gavekortet ud, har du ikke altid ret til at få pengene tilbage.

Gavekort og tilgodebeviser: Her er dine rettigheder

Varer med fejl skal du klage over

Fejl og mangler ved en vare har intet med din fortrydelses- eller bytteret at gøre.

Har gaven fejl eller mangler, kan du kræve at få varen repareret eller byttet. Du kan i nogle tilfælde også få pengene tilbage for varen.

Din kvittering er dit bevis på, at du har købt varen, og hvornår du har købt varen. Du kan reklamere over varen i 2 år efter købet.

Reklamationsret: Her er dine rettigheder

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.

Rådgivningen hjælper lige nu mange forbrugere med deres rettigheder i forhold til corona, så der kan være kø i telefonrådgivningen og ventetid på svar på mails.