Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Byt gaver købt i butik: Her er reglerne

Gaver er skønne ‒ men det kan ske, at de skal byttes. Men har du egentlig ret til at bytte en gave, der er blevet købt i en butik?
Af Niels Søndergaard
30. November 2018
Husk byttereglerne for gaver

Bytte er ikke en ret i fysiske butikker

Gaven fra dine forældre eller kæreste er ikke altid den, som du havde drømt om. Men derfor har du ikke nødvendigvis ret til at bytte den. I fysiske butikker har du nemlig ikke en lovbestemt ret til at fortryde et køb, bytte en vare eller få pengene tilbage.

Forhandleren bestemmer selv, om den vil give en bytte- og/eller returret på en vare, og hvor længe den ret skal gælde.

Online shopping: Sådan er byttereglerne

Tjek byttefristen

Gaver skal du som regel bytte inden for en afgrænset periode. Tidsfristen finder du på en byttemærkat eller på bonen. Julegaver har du ofte længere tid til at bytte end ellers.

Særaftaler med butikken bør du få på skrift. Så har du dokumentation, når du skal ind og bytte gaven.

Husk din kvittering

Kvitteringen skal du normalt tage med, når du bytter en vare. Så kan du dokumentere, at varen er købt i den samme butik eller kæde.

Tjek butikkens betingelser for brug og udpakning

Gaver må du normalt ikke pakke ud og bruge, hvis du vil bytte eller returnere dem. Det gælder, hvis varen er købt i en fysisk butik. Varer købt på nettet, må du godt pakke ud og prøve i samme omfang som i en butik, inden du returnerer dem.

Butikkers regler for, hvornår en vare er ’taget i brug’ eller ’pakket ud’ kan være forskellige. Det kan for eksempel være, når du har brudt plomberingen eller lignende. Undersøg derfor altid sælgerens retningslinjer for returnering.

Kræv det oprindelige beløb tilbage

Udsalg kan betyde, at butikken har sat prisen ned på din gave. Men når du bytter eller returnerer gaven, har du som udgangspunkt stadig ret til at få det fulde beløb tilbage. Den pris som dit familiemedlem eller ven har betalt for gaven, skal du have retur.

Gavekort er som hovedregel gyldige i 3 år

Gavekort og tilgodebeviser kan du som udgangspunkt benytte i 3 år. Acceptér ikke en kortere frist, medmindre der er en god begrundelse for, at gyldighedsperioden er kortere.

Gavekort til ydelser, for eksempel en oplevelse, frisørklipning eller lignende, kan have kortere frist end 3 år. Dette skal klart og tydeligt fremgå af aftalen.

Varer med fejl giver dig rettigheder

Fejl og mangler ved en vare har intet med fortrydelses- eller bytteret at gøre.

Gaver med fejl eller mangler kan du kræve at få repareret eller ombyttet. Du kan også kræve at få pengene tilbage for gaven, men det afhænger af omfanget af fejlen eller manglen.

Bonnen skal du altid huske at gemme. Den skal du bruge til at dokumentere købet, hvis der inden for 2 år viser sig at være fejl eller mangler på varen.