Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Gavekort og tilgodebeviser: Det skal du huske, før du køber

Gavekort og tilgodebeviser er lette gaver. Men tjek betingelserne før du køber, så du ikke ender med at blive snydt.
Af Anne-Katrine Nørholm
7. August 2018
Gavekort og tilgodebeviser Undgå at blive snydt
Foto: Getty Images

3 år til at bruge gavekortet

Gavekort til oplevelser eller ting er populære. Men gavekort, oplevelsesgaver og tilgodebeviser har en udløbsdato, og den skal du være opmærksom på, når du giver eller får gaven.

Gavekort og tilgodebeviser kan du som udgangspunkt benytte i 3 år fra udstedelsesdatoen.

Værdien af et gavekort eller tilgodebevis er ofte tabt, hvis butikken går konkurs eller skifter ejer. Det er derfor en god ide, at du ikke venter for længe med at bruge dit gavekort eller tilgodebevis.

Gavekortet kan have en kortere gyldighedsperiode

Forældelsesfristen kan være kortere end 3 år, hvis det er aftalt. Hvis du køber et gavekort, hvor forhandleren tydeligt har stillet en kortere frist som et vilkår for brug af gavekortet, er det som udgangspunkt gældende. Fristen må dog ikke være urimelig kort.

Gavekort og tilgodebeviser kan have en kort gyldighedsperiode på eksempelvis et år, hvis prisen på behandlingen eller ydelsen jævnligt stiger i takt med almindelige prisstigninger. Det kan for eksempel være et gavekort til en klipning eller et klippekort i svømmehallen.

Gavekortet kan dog også have en længere frist. Nogle forretninger i Danmark tilbyder kunderne, at gavekort og tilgodebeviser gælder, så længe forretningen eksisterer.

Butikken skal bevise den kortere forældelsesfrist

Gyldighedsperioden skal fremgå af gavekortet eller tilgodebeviset. Står der ikke en dato eller frist på beviset, er det butikkens ansvar at bevise, at der var aftalt en kortere frist end 3 år.

Er du blevet lovet en længere gyldighed, er det dit ansvar at bevise det.

Elektroniske gavekort kan du få udbetalt kontant

Et elektronisk gavekort er for eksempel et plastikkort med en magnetstribe eller et gavekort, som er modtaget på mail eller sms.

Beløbet på et elektronisk gavekort kan du få udbetalt kontant i op til et år efter, at gavekortet er udløbet. Det gælder, også selv om butikken har skrevet bag på plastikkortet eller i vilkårene, at beløbet ikke kan omveksles til kontanter.

Butikker må godt tage et gebyr for at udbetale beløbet kontant, hvis gavekortet ikke er udløbet. Gebyret skal svare til forretningens udgifter ved at udbetale pengene. Hvis dit elektroniske gavekort er udløbet, har du i 0-12 måneder efter fristen ret til at få beløbet udbetalt uden gebyr.

Gebyret skal butikken have beskrevet tydeligt i vilkårene eller oplyst om direkte på gavekortet, før de har ret til at opkræve det.

Tjek det med småt

Køber du et gavekort eller tilgodebevis, eller får du et i gave, skal du være opmærksom på:

  • står det korrekte beløb eller den korrekte ydelse på kortet?
  • er datoen korrekt?
  • er der en udløbsdato?
  • er der andre begrænsninger på gavekortet?
  • skal du bruge kvittering til at aktivere gavekortet? I så fald skal du huske at give eller få bonen med gavekortet.

Klager over gavekort

Klager over dit gavekort skal du altid først rette mod den erhvervsdrivende, som har solgt dig gavekortet. Kan du ikke blive enig med den erhvervsdrivende, skal du henvende dig til Center for Klageløsning. Hvis de ikke kan hjælpe dig, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Gavekort skal dog som udgangspunkt have en værdi på mindst 1.000 kroner, før du kan klage hos Forbrugerklagenævnet.

Sådan klager du til Forbrugerklagenævnet