Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Gavekort og tilgodebeviser: Det skal du huske, før du køber

Gavekort og tilgodebeviser er lette gaver. Men tjek betingelserne før du køber, så du ikke ender med at blive snydt.
Af Anne-Katrine Nørholm
21. December 2016
Gavekort og tilgodebeviser gælder i 3 år
Foto: Thinkstock

3 år til at bruge gavekortet

Gavekort til oplevelser eller ting er populære. Men gavekort, oplevelsesgaver og tilgodebeviser har en udløbsdato, og den skal du være opmærksom på, når du giver eller får gaven.

Gavekort og tilgodebeviser kan du som udgangspunkt benytte i 3 år fra udstedelsesdatoen.

Går forretningen konkurs, inden du har brugt beviset, eller skifter butikken ejer, er værdien ofte tabt. Det er derfor en god ide, at du ikke venter for længe med at bruge dit gavekort eller tilgodebevis.

Gavekortet kan have en kortere gyldighedsperiode

Forældelsesfristen kan dog være kortere end 3 år, hvis det er aftalt - det vil sige, hvis du accepterer at købe et gavekort, hvor forhandleren tydeligt har stillet en kortere frist som et vilkår for brug af gavekortet.

Fristen må dog ikke være urimelig kort, og afkortningen af fristen skal være meningsfuld i forhold til det produkt eller den virksomhed, som gavekortet gælder til.

Gavekortet kan dog også have en længere frist. Nogle forretninger i Danmark tilbyder kunderne, at gavekort og tilgodebeviser gælder, så længe forretningen eksisterer.

Forretningen skal bevise den kortere forældelsesfrist

Forældelsesfristen bør fremgå af gavekortet eller tilgodebeviset. Står der ikke en dato eller frist på beviset, er det den erhvervsdrivendes ansvar at bevise, hvis der er aftalt en kortere gyldighed end de 3 år, som er udgangspunktet efter loven.

Er du blevet lovet en længere gyldighed, er det dit ansvar at bevise det.

Gavekort til en specifik ydelse

Gælder gavekortet eller tilgodebeviset til en bestemt behandling eller en specifik vare, hvor prisen på ydelsen stiger jævnligt i takt med almindelige prisstigninger, kan en kort gyldighedsperiode på eksempelvis et halvt år være i orden. Det kan for eksempel være tilfældet ved et gavekort til en ansigtsbehandling eller et klippekort til svømmehallen.  

Værdien af gavekortet skal du dog stadig kunne bruge i en efterfølgende og rimelig periode, mod at du betaler merprisen oveni. Efter Forbrugerrådet Tænks opfattelse skal den periode gælde indtil udløbet af de 3 år, som gavekort efter loven skal løbe i.

Tjek det med småt

Køber du et gavekort eller tilgodebevis, eller får du et i gave, skal du være opmærksom på:

  • står det korrekte beløb eller den korrekte ydelse på kortet?
  • er datoen korrekt?
  • er der en udløbsdato?
  • er der andre begrænsninger på gavekortet?
  • skal du bruge bon til at aktivere gavekortet? I så fald skal du huske at give eller få bonen med gavekortet.

Klager over gavekort

Klager over dit gavekort skal du altid først tage med den erhvervsdrivende, som har solgt dig gavekortet. Kan du ikke blive enig med den erhvervsdrivende, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Sådan klager du til Forbrugerklagenævnet