Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Onlineshopping uden for EU: Det skal du overveje

Onlinebutikker fra Kina, USA og andre lande uden for EU har meget billige varer. Det kan være fristende at bestille varerne hjem, men pas på. Du skal måske betale moms, told og afgifter, som gør det billige køb til en dyr fornøjelse.
Af Lisette Olsgaard
7. Oktober 2015
Onlineshopping uden for EU: Det skal du overveje
Foto: iStock

Bliv ikke snydt af hjemmesidens navn

Køber du online, er det vigtigt at kigge på, hvor dine varer bliver sendt fra. Selv hvis hjemmesiden er tysk eller fransk, eller ender på .eu, kan du risikere, at de sender fra et land uden for EU. Det betyder, at du kan komme til at stå med en ekstra regning for moms, told og importafgifter.

Reklamationsret og returnering

Reklamationsret har du ikke nødvendigvis, hvis du handler uden for EU. Du er derfor nødt til at sætte dig ind i den enkelte virksomheds handelsbetingelser. Tjek, hvordan du er stillet, hvis der er fejl og mangler ved varen, eller hvis varen går i stykker.

Returfragten kan ende med at være ret høj, hvis du skal sende varen tilbage til et land, der ligger langt væk fra Danmark. Husk inden købet at undersøge, om det er dig eller sælger, der betaler returfragten.

Markedsfører hjemmesiden sig derimod direkte på dansk til danske forbrugere, kan det være, at købet er omfattet af de danske regler. Det kan betyde, at du alligevel har 14 dages fortrydelsesret og 2 års reklamationsret. Det afhænger dog af en vurdering af den enkelte hjemmeside, så du kan ikke regne med, at du altid har fortrydelses- og reklamationsret, selvom hjemmesiden præsenterer sig som dansk. 

Fortrydelsesret

Fortrydelsesret er du ikke sikret, når du har købt en vare uden for EU. Tjek den enkelte sælgers handelsbetingelser for at finde ud af, hvordan du er stillet, hvis du fortryder købet.

Returnerer du varen, kan du normalt få moms og told betalt tilbage. Det skal du gøre senest 3 måneder efter, varen er fortoldet. Du kan ikke få importgebyret tilbage. 

Garanti

Reklamationsret på 2 år som vi kender det inden for EU, har du næppe, når du handler uden for EU. I stedet kan det være at hjemmesiden giver en garanti. Bestiller du et produkt med garanti, så bed forhandleren om at udfylde garantibeviset med

  • oplysninger om garantiens varighed,
  • hvor den geografisk er dækkende
  • kontaktoplysningerne til, hvor du skal henvende dig.

Spørg ind til, om garantien omfatter reparationer i Danmark.

Varer du ikke skal betale afgifter af

Varer, der koster op til 80 kroner uden fragt, skal du ikke betale hverken moms eller told af. Så hvis de varer, du bestiller, samlet set koster under 80 kroner, skal du kun betale fragt.

Alkohol, parfume, tobak og lignende skal du altid betale både moms og told af, også selvom varen koster under 80 kroner.

Varer du skal betale afgifter af

Varer, der koster over 80 kroner, skal du betale punktafgift, moms og importgebyr for. Hvis varen koster over 1.150 kroner, skal du derudover også betale told.

Importgebyr

Fragtselskabet står for at beregne punktafgift, moms og told. Det tager nogle fragtselskaber et gebyr for. Hos Post Danmark er gebyret 160 kroner uanset varens værdi.

Fragtfirmaerner bestemmer som hovedregel selv, hvad de vil kræve i importgebyr. Derfor skal du undersøge hvilket fragtfirma, der bliver brugt, og hvad de tager i importgebyr, inden du bestiller.

Punktafgift

Punktafgifter rammer en række bestemte varer. Det er for eksempel alkohol, chokolade og sodavand. Satserne for punktafgifter varierer fra vare til vare. Punktafgiften for chokolade er for eksempel 25 kroner per kilo. En flaske vin koster cirka 8 kroner i punktafgift.

Fragtfirmaet beregner punktafgiften sammen med de andre afgifter.

Moms

Momsen er på 25 procent i Danmark, som beregnes af både varens pris, prisen på fragt til EU's grænse og en eventuel punktafgift. Selvom du har fået gratis fragt, kan du komme til at betale moms af værdien af fragten.

Told

Told skal du betale, så snart en vare har kostet over 1.150 kroner. Satserne svinger meget fra varetype til varetype. Bøger har for eksempel en toldsats på 0 procent, mens det meste tøj har en sats på 12 procent. 

Tolden skal beregnes af både varens pris, fragten og punktafgiften. Efter tolden er beregnet, skal du betale dansk moms på 25 procent af det samlede beløb - det vil sige både varens pris, fragten, punktafgiften og tolden.