Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Online shopping uden for EU: Pas på told og moms

Onlinebutikker fra Kina, USA og andre lande uden for EU har meget billige varer. Men moms, told og afgifter kan gøre de billige varer meget dyrere.
Af Mette Andrea Boesgaard
7. Februar 2019
Onlineshopping uden for EU: Det skal du overveje
Foto: iStock

Undgå at blive snydt af hjemmesidens navn

Køber du online, er det vigtigt at kigge på, hvor dine varer bliver sendt fra. Selv hvis hjemmesiden er tysk eller fransk, eller ender på .eu, kan det være, at de sender fra et land uden for EU. Det betyder, at du kan risikere at modtage en ekstra regning for moms, told og importafgifter.

Handlen gælder i forhold til moms og afgifter som handel uden for EU, hvis din vare bliver sendt fra et ikke-EU land.

Webshops kan også have danske navne og teksterne kan være på dansk, selv om varerne befinder sig i Kina og bliver sendt derfra.

Reklamationsret og returnering uden for EU

Reklamationsret har du ikke nødvendigvis, hvis du handler uden for EU. Derfor er du nødt til at sætte dig ind i den enkelte virksomheds handelsbetingelser. Tjek der, hvordan du er stillet, hvis der er fejl og mangler ved varen, eller hvis varen går i stykker.

Returfragten kan ende med at være ret høj, hvis du skal sende varen tilbage til et land, der ligger langt væk fra Danmark. Husk inden købet at undersøge, om det er dig eller sælger, der betaler returfragten.

Markedsfører hjemmesiden sig på dansk til danske forbrugere, kan det være, at købet er omfattet af de danske regler. Det kan betyde, at du alligevel har 14 dages fortrydelsesret og 2 års reklamationsret. Det afhænger dog af en konkret vurdering af den enkelte hjemmeside, så du kan ikke regne med, at du altid har fortrydelses- og reklamationsret, selvom hjemmesiden har elementer på dansk. 

Fortrydelsesret er ikke en ret uden for EU

Fortrydelsesret er du ikke nødvendigvis sikret, når du har købt en vare uden for EU. Tjek den enkelte sælgers handelsbetingelser for at finde ud af, om du har fortrydelsesret og hvordan du er stillet, hvis du fortryder købet.

Returnerer du varen, kan du normalt få moms og told betalt tilbage. Det skal du gøre senest 3 måneder efter, varen er fortoldet. Du kan ikke få importgebyret tilbage. 

Garanti, hvis varen er defekt

Reklamationsret på 2 år, som vi kender det inden for EU, er du ikke sikret, når du handler uden for EU. I stedet kan det være at hjemmesiden giver en garanti. Bestiller du et produkt med garanti, så sørg for, at du kender:

  • Garantiens varighed og omfang.
  • Hvor garantien geografisk er dækkende.
  • Kontaktoplysningerne til, hvor du skal henvende dig.

Spørg ind til, hvad der sker, hvis varen går i stykker - herunder om garantien omfatter reparationer i Danmark.

Afgifter kan gøre varen dyrere

Varer, hvis værdi er under 80 kroner, skal du ikke betale hverken moms eller told af. Så hvis de varer, du bestiller, samlet set koster under 80 kroner, skal du kun betale fragt.

Alkohol, parfume, tobak og lignende skal du altid betale både moms og told af, også selvom varen koster under 80 kroner.

Varer, der koster over 80 kroner, skal du betale punktafgift, moms og importgebyr for. Hvis varen koster over 1.150 kroner, skal du derudover også betale told.

Importgebyr

Fragtselskabet står for at beregne punktafgift, moms og told. Det tager nogle fragtselskaber et gebyr for. Hos Post Nord er gebyret 160 kroner uanset varens værdi.

Fragtfirmaerne bestemmer som hovedregel selv, hvad de vil kræve i importgebyr. Undersøg derfor, inden du bestiller:

  • Hvilket fragfirma bliver brugt?
  • Hvad tager fragtfirmaet i importgebyr?

Punktafgift

Punktafgifter rammer en række bestemte varer. Det er for eksempel alkohol, chokolade og nødder. Satserne for punktafgifter er forskellige fra vare til vare.

Fragtfirmaet beregner punktafgiften sammen med de andre afgifter.

Punktafgifter gælder både varer uden for og inden for EU.

Moms

Momsen er på 25 procent i Danmark. Den beregnes af både varens pris, prisen på fragt til EU's grænse og en eventuel punktafgift. Selvom du har fået gratis fragt, kan du komme til at betale moms af værdien af fragten.

Told

Told skal du betale, så snart en vare har kostet over 1.150 kroner. Satserne svinger meget fra varetype til varetype. Bøger har for eksempel en toldsats på 0 procent, mens det meste tøj har en sats på 12 procent. 

Tolden skal beregnes af både varens pris, fragten og punktafgiften. Efter tolden er beregnet, skal du betale dansk moms på 25 procent af det samlede beløb - det vil sige både varens pris, fragten, punktafgiften og tolden.