Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Brexit: Sådan påvirker det dig, når du rejser og handler

Storbritannien forlod EU 1. januar 2021. Det har betydning for dine rettigheder, hvis du handler på nettet eller rejser til Storbritannien.
Af Lasse Olsen
21. Juni 2021
Brexit
Foto: Getty Images

Brexit: Nye rettigheder 1. januar 2021

Storbritannien forlod EU 31. december 2020. Det betyder, at fra 1. januar 2021 er der nye regler, hvis du handler i eller rejser til England, Skotland, Wales og Nordirland.

Brexit-aftalen blev indgået mellem jul og nytår 2020. Vi er derfor stadig i gang med at få overblik over, hvad aftalen betyder for dig som forbruger. Artiklen vil løbende blive opdateret.

Læs med her og få styr på dine rettigheder efter Brexit.

Online shopping: Du skal betale moms og importgebyr

Køber du tøj, kosmetik, bøger, elektronik eller andre ting online fra britiske? Så kan det blive en dyr fornøjelse.

Brexit-aftalen betyder ganske vist, at du ikke skal betale told og punktafgifter af varer købt i England, Skotland og Wales. Men du skal stadig betale moms og importgebyr. Taksterne for moms og importgebyr er:

  • Varer under 80 kroner før fragt: Du skal som udgangspunkt hverken betale dansk moms, told eller importgebyr.
  • Varer over 80 kroner før fragt: Du skal betale dansk moms på 25 % af varens pris og et importgebyr.
  • Varer over 1.150 kroner før fragt:
    Varer produceret i UK: Du skal betale dansk moms på 25 % af varens pris og et importgebyr.
    Varer produceret uden for UK: Du skal både betale told, dansk moms på 25 % af varens pris og et importgebyr.

Importgebyr er mellem 125 og 250 kroner. Du betaler gebyret til fragtfirmaet, som står for at fortolde din vare. Vær opmærksom på, at du ikke får pengene tilbage fra importgebyret, hvis du bruger din fortrydelsesret eller reklamationsret og sender en vare retur til en forhandler.

Britiske webshops kan derudover efter Brexit eventuelt få mulighed for at kræve et gebyr, når du betaler med et betalingskort i deres butik.

Britiske webshops er forpligtet til at oplyse prisen inklusiv alle gebyrer. Vær dog selv opmærksom på, at et importgebyr kan komme oveni, også selv om webshoppen ikke oplyser det.

Handler du i Nordirland, skal du ikke betale moms og importgebyr, da Nordirland stadig er en del af EU’s indre marked og toldunionen.

Handler du fra Kanaløerne (Guernsey og Jersey) gælder reglerne for onlineshopping uden for EU – det vil sige, at du skal betale både told, moms og importgebyr.

Online shopping uden for EU: Pas på told og moms

Få styr på dine rettigheder ved julegaver købt i UK hos skat.dk

Online shopping: Tjek reklamationsretten og fortrydelsesretten

Handler du på en britisk side efter Brexit, har du ikke de samme muligheder for at fortryde dit køb eller klage over det.

Dine rettigheder ved handlen kommer an på, om online-butikken retter sig mod danskere eller ej. En webshop må vurderes som rettet mod danskere, hvis den for eksempel:

  • leverer til Danmark,
  • er på dansk og
  • modtager betaling i danske kroner.

Retter virksomheden sig mod danskere, skal butikken forsat følge de danske regler. Det betyder, at du stadig har 2 års reklamationsret og 14 dages fortrydelsesret. Sender du varen til reparation, skal du dog betale moms af reparations-omkostningerne plus fragt. Returnerer du varen, får du ikke importgebyret til fragtfirmaet retur.

Britiske internetbutikker, der ikke retter sig mod danskere, følger britiske regler. Reklamationsretten i Skotland er 5 år, og i England, Nordirland og Wales er den 6 år. Fortryder du et køb, har du stadig 14 dages fortrydelsesret. Husk, at reklamerer du over en vare, skal du betale moms af reparations-omkostninger plus fragt. Returnerer du en vare, får du ikke importgebyret tilbage.

Bliver du uenig med sælger, kan du fortsat klage til britiske klagenævn, ligesom ForbrugerEuropa fortsat kan hjælpe dig med at få klagen det rigtige sted hen.

Få hjælp til at klage hos Forbrugereuropa.dk

Online shopping: Er produkter fra Storbritannien lige så sikre som før?

Produkter fra Storbritannien skal i dag leve op til EU's krav om produktsikkerhed.

Køber du et produkt online i en butik, der er markedsført til danskere (som leverer til Danmark, er på dansk og modtager betaling i danske kroner) skal produktet fortsat leve op til de europæiske regler for produktsikkerhed.

Om øvrige produkter fremadrettet lever op til EU's krav og regler, er endnu usikkert.

Rejser: Husk at købe rejseforsikring

Flyver du til eller fra Storbritannien, og bliver flyet aflyst eller forsinket? Så har du indtil videre ret til kompensation ganske som i dag, uanset hvilket flyselskab du flyver med. EU’s passagerrettigheder er nemlig en del af britisk lov.

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke, hvis du bliver syg på en rejse til Storbritannien efter 1. januar 2021. Husk derfor at køb en rejseforsikring, så du er dækket ved sygdom og hjemtransport.

Din rejseforsikring for Europa dækker ikke nødvendigvis Storbritannien, når Storbritannien har forladt EU. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl, om din rejseforsikring dækker i Storbritannien efter Brexit.

Tjek dette inden du køber rejseforsikring

Flyforsinkelse og flyaflysninger: Beregn hvad du har ret til

Mobilbrug i Storbritannien: Tjek prisen - det kan blive dyrere

Ringer, sms’er eller surfer du på nettet med din mobiltelefon i Storbritannien, kan regningen blive større efter Storbritannien forlader EU 1. januar 2021. Det skyldes, at EU-reglerne ikke længere sikrer, at du kan bruge din mobiltelefon i Storbritannien uden ekstra beregning.

Teleselskaberne kan derfor vælge at hæve priserne, hvis du bruger din mobiltelefon i Storbritannien, men det er stadig usikkert, om det kommer til at ske.

Kontakt dit teleselskab, hvis du er i tvivl, om vilkårene for at bruge dit mobilabonnement i Storbritannien er ændret efter Brexit.

Undgå dyr roaming, hvis du online på telefonen i ferien