Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
En ETF er et investeringsprodukt, der på mange måder minder om en investeringsforening. ETF er en forkortelse af Exchange Traded Fund.
Her får du svar på:
- Hvad er den vigtigste forskel på en EFT og en investeringsforening?
- Er ETF’er billigere end investeringsforeninger?
- Er ETF’er regulerede ligesom investeringsforeninger?
- Skal du investere i en ETF eller en investeringsforening?
Læs med her.
ETF vs. investeringsforening: Der er forskel på, hvordan du skal betale skat
ETF’en købes og sælges på samme måde som en investeringsforening, og kan altså handles via din netbank eller en online handelsplatform.
Den største forskel, der typisk lægges vægt på, mellem en investeringsforening og en ETF er, at en ETF altid er lagerbeskattet, mens en investeringsforening kan være lagerbeskattet eller beskattet efter realisationsprincippet.
Det betyder, at du med en ETF altid betaler skat af dit afkast årligt, hvis det er positivt. Hvis du har et negativt afkast, så rulles det videre til modregning i et eventuelt positiv afkast, du måtte få på et tidspunkt.
En investeringsforening kan være realisationsbeskattet, hvor du først betaler skat, når du sælger din investering og dermed realiserer dit afkast eller dit tab.
ETF’er har typisk meget lave omkostninger
En anden vigtigt forskel mellem investeringsforeninger og ETF’er er, at omkostningerne i mange tilfælde er meget lave i ETF’ere.
Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der i de samlede omkostninger ved køb af ETF’ere typisk også er vekselomkostninger til den handelsvaluta, som ETF’en handles i. Og i nogle banker er der også højere depotomkostninger end for danske investeringsforeninger. Det er med andre ord vigtigt, at du er opmærksom på de omkostninger, der er knyttet til din handelsplatform.
Det er dog sjældent omkostninger, der typisk bringer de samlede omkostninger for billige ETF’ere op i nærheden af de omkostninger, som ses for de fleste aktive investeringsforeninger.
ETF’ere er reguleret efter EU-direktiver
Europæiske ETF-fonde, som dem vi har med i vores test af investeringsforeninger, er UCITS ETF’ere.
Det betyder, at det er ETF-fonde, der ligesom investeringsforeninger, følger et EU-bestemt regelsæt for spredning af værdipapirerne, investorbeskyttelse og lignende.
UCITS står for Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities, og en ETF, der følger dette EU-regelsæt vil have forkortelsen UCITS i selve navnet.
Du kan også købe amerikanske ETF’ere. De vil ikke være reguleret efter UCITS, og her vil navnet forkortelsen UCITS derfor ikke indgå.
ETF vs. en traditionel investeringsforening
Selv om der er visse forskelle, har UCITS ETF’er overordnet de samme egenskaber som traditionelle investeringsforeninger.
Finanstilsynet vurderer derfor, at forskellene i konstruktionerne ikke har væsentlig betydning for den enkelte investor.
Hvis du vil være sikker på at vælge en ETF, der ikke adskiller sig for meget fra de danske investeringsforeninger, kan du gå efter UCITS ETF’ere, fordi de lever op til de samme regulativer, som investeringsforeningerne gør
Webinar: Investering og pension i en tid med stigende inflation
Hvordan påvirker krigen i Ukraine aktiemarkedet, og hvordan kan du selv forholde dig til dine investeringer og pension? Se webinaret med vores to cheføkonomer her.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.