"Du kan investere bæredygtigt og stadig få et godt afkast"
Vibeke Rasmussen investerer med fokus på bæredygtighed og etik, og oplever intet modsætningsforhold mellem dét og et godt afkast. Til gengæld ser hun andre dilemmaer i horisonten.
For Vibeke Rasmussen handler det om miljø, samfund og ledelse, når hun investerer med fokus på bæredygtighed og etik. Men nu, hvor vi skal have turbo på den grønne omstilling, oplever hun, at krigen skaber et dilemma i forbindelse med de mineraler og råstoffer, der skal skubbe os i en grønnere retning.
”Det betyder bl.a., at vi hurtigere skal producere flere elbiler, solcelleparker og sådan noget. Til det skal vi bruge forskellige mineraler, og som regel produceres de ikke særlig bæredygtigt, så alle de råstoffer og produkter, der skal bruges til en hurtigere grøn omstilling, hvad med dem?” siger Vibeke Rasmussen.
Hun er uddannet økonom og har gennem hele sit professionelle liv arbejdet med udviklingsøkonomi i udlandet og compliance i finanssektoren. Hun begyndte at investere for 10-15 år siden. For tre år siden valgte Vibeke Rasmussen at investere mere bæredygtigt.
”Det er helt naturligt at sige, at nu sparer jeg op, så jeg kan have det godt, når jeg bliver gammel, købe et hus, eller hvad ved jeg, men man må også tænke på, om investeringen sker på bekostning af miljøet eller andre mennesker. Ellers vil det give en dårlig smag i munden, synes jeg,” siger Vibeke Rasmussen.
Gråzoner
Samtidig er hun også klar over, at der findes gråzoner, når det gælder bæredygtige og etiske investeringer. Hvor grænsen går, er op til en selv at finde ud af, mener hun.
For at gennemskue, om aktier er etiske og bæredygtige, går hun efter ESG-parametrene, CSR-rapporteringer og EU’s taksonomi, som følger princippet om ’do no significant harm’ (gør ikke nogen nævneværdig skade, red.)
Og har fokus på de virksomheder, der forsøger at blive mere bæredygtige, for det kan være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid, mener Vibeke Rasmussen.
”Det handler ikke kun om de produkter, virksomhederne laver. Det handler også om, hvordan de opfører sig. Har de en bæredygtighedsstrategi, og gør de noget for at blive mere bæredygtige? Det er vigtigt for mig i mine investeringer.”
Bæredygtige investeringer giver et godt afkast
At investere med fokus på etik og bæredygtighed giver god mening – for pengepungen og samvittigheden, oplever Vibeke Rasmussen.
”Der er ikke noget modsætningsforhold. Du kan godt investere bæredygtigt og etisk korrekt og stadig få et godt afkast. Der er intet, der tyder på, at de to går imod hinanden, og det er vigtigt at få med.”
Hun anbefaler derfor, at man allerede nu begynder at skubbe sine investeringer i en mere bæredygtig retning. For at komme i gang kan man melde sig ind i en forening som Dansk Aktionærforening og læse om investeringer og bæredygtighed.
”Jeg har fået rigtig meget ud af at se forskellige webinarer og læse om emnet. Det er en god ide at tilegne sig viden, før man kaster sig ud i det,” siger Vibeke Rasmussen.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.