Betalingskort: Skal du vælge Mastercard og Visa?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal du betale med Mastercard og Visa

Hvad er forskellen på kreditkort som Mastercard og Visa – og Dankort? Hvad koster det, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Læs med her.

Foto: Getty Images · 10. august 2022
Betaling med Visa eller Mastercard

Hvad er et kreditkort?

Et kreditkort er en betalingskort, der har en kredit, som gør det muligt for dig at låne nogle penge inden for en i forvejen aftalt ramme, med en relativ kort tilbagebetalingsfrist.  

Kreditkort som MasterCard og det rene Visakort (altså ikke et Visa/Dankort) tilbydes af de fleste banker.

Bankerne er ofte interesseret i at tilbyde dig en kreditkort, da de tjener penge på årlige gebyrer og provision ved betaling i butikker.

Det årlige gebyr betaler du selv, og banken vil trække det beløb fra din konto, mens provisionen betales af butikken, når du bruger dit Visa eller MasterCard. Det vil altså ikke være en omkostning, du vil kunne se i dit kontoudtog.

Banken skal kreditvurdere dig for at give dig et kreditkort.

Du skal være fyldt 18 år for at kunne få et MasterCard eller Visakort med kredit.

Hvornår trækkes beløbet fra min konto, når jeg bruger kortet?

Betaler du med et kreditkort, udskyder du betalingen hos din bank til et senere tidspunkt.

Kreditperioden og kredittens størrelse afhænger af, hvad du har aftalt med din bank, men det vil oftest være mellem 30 og 45 dage.

Hvad koster et MasterCard eller et Visakort?

Du betaler typisk et årligt gebyr til din bank for at have et MasterCard eller et Visakortet.

Butikkerne skal betale et gebyr, hver gang du betaler med MasterCard og Visakortet. En andel af gebyret bliver sendt videre til din bank som provision.

At modtage en betaling med kreditkort er typisk dyrere for butikkerne end eksempelvis betaling med Dankortet. Betaler du med kreditkort, kan de øgede omkostninger på sigt medføre, at butikkerne må hæve deres priser. Så bliver varerne dyrere for dig.

Betaler du med et kreditkort inden for EU/EØS-lande, Schweiz og Storbritannien betaler du et valutagebyr. EØS er det europæiske økonomiske samarbejde og indeholder blandt andet Norge og Island, som ikke er EU-medlemmer. Betaler du med dit kreditkort uden for EU, betaler du hæve- og valutagebyrer.

Hvor kan jeg bruge kortet?

Det er ikke sikkert, at du kan bruge dit kreditkort i alle danske butikker. Butikker i udlandet tager i mange tilfælde tage imod Visakort og/eller MasterCard.

Kreditkort kan bruges i de fleste onlinebutikker både danske og udenlandske.

Kan jeg lave overtræk på kreditkortet?

Præmissen for et kreditkort er, at det giver dig mulighed for at udskyde en betaling og bruge penge du måske ikke har i det øjeblik, du foretager købet. På den måde laver man et teknisk overtræk, til en i forvejen aftalt beløbsgrænse. Udover denne grænse er det med MasterCard og Visakortet ikke muligt at lave overtræk. Kreditrammen er som regel mellem 30.000 og 50.000kr..

Når din kreditperiode udløber, vil beløbet blive trukket fra den konto, der er tilknyttet kreditkortet. Er kreditkortets forbrugsbeløb ikke tilgængeligt på denne konto, vil din konto gå i overtræk ved kreditperiodens udgang.  

Er der andre fordele ved kreditkort som Mastercard og Visa?

Kreditkort giver dig generelt bedre muligheder end Dankortet for at lave indsigelse hos din bank og få pengene tilbage, hvis du har købt et produkt, du ikke har modtaget.

Kreditkort fra MasterCard og Visa kan desuden have ekstrafordele tilknyttet, som rejseforsikring og adgang til lounges i lufthavne. Visse kort giver dig også rabat på leje af bil. Disse fordele er dog sjældent tilknyttet basis kortene, men de finere kreditkort, som også har et højere årligt gebyr.

Køber du flybilletter eller koncertbilletter med kreditkort, giver kortet dig konkursbeskyttelse – det vil sige du får pengene tilbage, hvis virksomheden går konkurs.

Undersøg grundigt, om du har brug for ydelserne, eller om du betaler dobbelt for visse ydelser, inden du anskaffer dig et kreditkort.

Giver kortet ekstra beskyttelse mod misbrug?

Både MasterCard og Visakort kræver, på lige fod med alle andre betalingskort, 2-faktor godkendelse ved onlinehandel.

2-faktor godkendelse beskytter dit betalingskort mod onlinesvindel og kræver, at du bekræfter din identitet ved onlinekøb via dit NemID/MitID eller en personlig sikkerhedskode.

MasterCard har funktionen Geografisk sikkerhed. Funktionen spærrer dit kort i en række områder i verden, hvor der er højere risiko for svindel. Så svindlere ikke kan misbruge dine kortoplysninger i de regioner uden din viden.

Geografisk sikkerhed giver dig mulighed for at åbne dit kort til de bestemte regioner, hvis du rejser og skal bruge dit MasterCard.

Kan du bruge kortet i betalingsapps?

MasterCard og Visakortet kan bruges i betalingsapps som fx Apple Pay, Google Pay og MobilePay.

Fordele og ulemper ved kreditkort som Mastercard og Visa

Fordele

Ulemper

  • Kreditkort har rentefri kredit. Du kan bruge penge op til et bestemt beløb og skal først betale efter en periode på eksempelvis 40 dage.
  • MasterCard, Visa og American Express kan inkludere en konkursforsikring.
  • Kreditkort kan give dig rejseforsikringer og andre fordele.
  • Geografisk sikkerheds funktion beskytter dig mod misbrug af kortet i og fra udlandet.
  • Bedre muligheder end Dankortet for at lave indsigelse hos din bank og få pengene tilbage, hvis du har købt et produkt, du ikke har modtaget.
  • Du skal betale høje årlige gebyr for at have et kreditkort.
  • Det er ikke sikkert din bank vil tilbyde dig et kreditkort, hvis du har en dårlig kreditvurdering.
  • Kreditkort er det dyreste kort at modtage for butikkerne.
  • Din saldo er svær at holde styr på, da pengene ikke trækkes med det samme på et kreditkort.
  • Du kan ikke bruge MasterCard eller et rent Visakort alle steder i Danmark.