Det kan du gøre for at passe på din opsparing
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det kan du gøre for at passe på din opsparing

Har du en sum penge, som du ikke skal bruge lige nu, bør du ikke bare lade dem stå på dine almindelige bankkonti. Én mulighed er at sætte dem på en opsparingskonto, men der også er andre muligheder for at passe på din opsparing.

Foto: Getty Images · 10. januar 2023
Kvinde kigger på sin opsparing på telefonen

Inflationen æder for tiden en forholdsvist stor del af pengenes købekraft. Populært sagt kan man sige, at de penge, der bare står på din bankkonto, bliver mindre værd dag for dag. 

Vores test af opsparingskonti viser, at det er muligt at finde banker, der giver forholdsvist fornuftige renter på en opsparingskonto, men der er også andre muligheder.

Vi har samlet 5 her:

1. Investering i kortere realkredit- eller statsobligationer

Efter at renterne er steget, er der opstået alternativer til specielt de fastforrentede opsparingskonti, nemlig investering i kortere realkredit- eller statsobligationer.

Undersøg, hvad renten er på disse obligationer og forhør dig med din bank omkring kurtage omkostninger, når du skal købe.

2. Investering i investeringsfonde

Du kan også købe investeringsfonde, som investerer i helt korte obligationer og andre typer af korte rentepapirer. Fordelen er, at kursfald er sjældne og begrænsede i denne type fonde.

Til gengæld er der kurtageomkostninger, når du køber og måske også løbende depotgebyrer alt efter hvilken handelsplatform, du handler igennem. Og det kræver en indsats at finde frem til de relevante fonde.

3. Investering i aktiebaserede fonde

Alternativt kan du investere en del af din opsparing i aktiebaserede fonde. Det er vigtigt, at du investerer med en langsigtet strategi, da aktierne over kortere perioder kan falde meget, som vi har set i 2022.

Lad derfor vær med at investere penge, som du med en vis sandsynlighed kan få brug for i en nærmere fremtid. 

4. Nedbringelse af dyr gæld

Hvis du har dyr gæld, hvor du betaler en høj rente, er det oplagt at anvende noget af din opsparing til at nedbringe din gæld. 

5. Invester i boligforbedringer 

Hvis du ejer en ældre bolig, kan du overveje at investere i en energirenovering af din bolig. På den lange bane kan der være mange penge at spare på din varmeregning, og boligen vinder også værdi ved energirenoveringer.

Den overordnede tommelfingerregel ved energirenovering er, at jo ældre dit hus er, desto mere potentiale er der sandsynligvis i at energirenovere det – især hvis huset ikke allerede er blevet efterisoleret eller opdateret på andre måder med mere energieffektive materialer og installationer.