Det skal du vide om debetkort som Visa Electron og MasterCard
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide om debetkort som Visa Electron og MasterCard Debit

Med et debetkort, som fx MasterCard Debet, kan du ikke hæve flere penge, end der er på din konto. Få styr på fordele og ulemper ved kortet.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 10. august 2022
Visa Electron og MasterCard Debit

Hvad er et debetkort?

Et debetkort er et betalingskort med saldokontrol. Det betyder, at du kun kan bruge det beløb, der står på den konto, der er knyttet til kortet.

Debetkort som Visa Electron, Visa Debit, MasterCard Debit og MasterCard Direct kan fås i de fleste banker.

Debetkort kan være en god idé, hvis du er nervøs for at bruge flere penge, end du har til rådighed på din konto.

Debetkort bliver ofte også tilbudt til unge under 18 år. Minimumsalderen kan variere fra bank til bank.

Hvornår trækkes beløbet fra min konto, når jeg bruger kortet?

Debetkort er direkte tilknyttet din konto, så når du bruger dit kort, bliver beløbet trukket samme dag eller dagen efter.

Hvad koster kortet?

Debetkort er gratis at få, men det kan koste et årligt gebyr hos din bank. Det årlige gebyr er typisk på mellem 0 og 250 kroner.

Butikkerne skal betale et gebyr, hver gang du betaler med dit debetkort. En andel af gebyret bliver sendt videre til din bank som provision.

Når du betaler med et debetkort betaler butikkerne et mindre gebyr, end hvis du betaler med et kreditkort. Dankortet er dog billigst for de fleste butikker.

Får butikkerne for store omkostninger på grund af kortbetalinger, kan de på sigt være nødt til at hæve deres priser. Så bliver varerne dyrere for alle forbrugere.

Betaler du med et debetkort inden for EU/EØS-lande, Schweiz og Storbritannien betaler du et valutagebyr. EØS er det europæiske økonomiske samarbejde og indeholder blandt andet Norge og Island, som ikke er EU-medlemmer. Betaler du med dit debetkort uden for EU, betaler du hæve- og valutagebyrer.

Hvor kan jeg bruge debetkortet?

Det er ikke sikkert, at du kan bruge dit Visa Electron, Visa Debit, MasterCard Debit eller  MasterCard Direct i alle danske butikker.

Debetkort kan dog bruges i de fleste onlinebutikker og i udenlandske butikker, der tager imod kort.

Kan jeg lave overtræk på et debetkort?

Debetkort er med saldokontrol, så du kan ikke lave overtræk.

Giver kortet andre fordele?

Debetkort som Visa Electron og MasterCard Debit giver dig generelt bedre muligheder end Dankortet for at lave indsigelse hos din bank og få pengene tilbage, hvis du har købt et produkt, du ikke har modtaget.

Giver kortet ekstra beskyttelse mod misbrug?

Som alle andre betalingskort kræver Visa Electron, Visa Debit, MasterCard Debit, og MasterCard Direct 2-faktor godkendelse ved onlinehandel.

2-faktor godkendelse beskytter dit betalingskort mod onlinesvindel og kræver, at du bekræfter din identitet ved onlinekøb via dit MitID eller en personlig sikkerhedskode.

MasterCards har funktionen Geografisk sikkerhed som sikrer, at dit kort ikke kan bruges i pengeautomater, banker, butikker og online i regioner uden for EU, uden at du har gjort det muligt. Det sikrer dig mod svindel i og fra udlandet.

Kan du bruge kortet i betalingsapps?

Visa Electron, Visa Debit, MasterCard Debit og MasterCard Direct kan bruges i alle betalingsapps – for nogle korts vedkommende dog kun, hvis du er over 13 år.

Fordele og ulemper ved debetkortet

Fordele

Ulemper

  • Du kan ikke trække over på kortet. Det er smart, hvis du har problemer med at styre økonomien, eller hvis dit barn skal have et betalingskort.
  • Virker både i Danmark og i udlandet.
  • Butikkerne har lavere omkostninger end ved betaling med kreditkort.
  • Geografisk sikkerheds funktion beskytter dig mod misbrug af kortet i udlandet.
  • Bedre indsigelsesmuligheder end med Dankortet.
  • Kan ikke bruges i alle butikker.
  • Har saldokontrol. Er din konto tom, bliver din betaling afvist ved kassen.