Husjagt: ”Husene bliver snuppet lige for næsen af os”
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

”Husene bliver snuppet lige for næsen af os”

Søren og Majbritt er førstegangskøbere, og de oplever at blive straffet for at være grundige og ville tænke sig om, når de er på husjagt.

Morten Steiniche · Foto: Karin Majland · 4. oktober 2021
Mor, far og barn med hus i baggrunden

“Vi kom ud til huset for at tale med ejendomsmægleren. De var i færd med at færdiggøre rundvisningen. Der var, så vidt vi kunne forstå, ti par der alle ville købe huset – og alt dette skete mange dage før det første officielle åbent hus. Huset blev solgt til nogle andre et par dage efter det kom online,” fortæller Majbritt Damm. 

Hun har sammen med sin kæreste Søren Nørregaard Pedersen det forgangne år været på jagt efter et hus i Aarhus. Parret er  førstegangskøbere, og de føler, at det rammer dem hårdt både på økonomien, og fordi de ikke erfaring i at købe hus. 

Tæt på, men slået på stregen 

For et lille år siden så det dog ud  til, at det var ved at lykkes for dem. Parret havde besluttet at rykke fra København, hvor de havde hver deres andelsbolig, til Aarhus – nærmere bestemt Tilst, hvor de ville være tættere på familie. 

“Vi var taget på en tur til Aarhus for at se på et hus, og straks vi så det, vidste vi, at vi ville byde på det. Vi skulle godt nok først have solgt vores andelsboliger, men overtagelsen af huset var først over et halvt år senere, så vi skrev under på kontrakten og troede, at alt var fint. Men – fem dage senere fik vi så besked om, at de havde solgt til nogen, som ikke havde nogen forbehold om at skulle sælge egen bolig først,” siger Søren Nørregaard Pedersen.

En følelse af panik på boligmarkedet

Parret har siden solgt deres andelsboliger og er rykket til Aarhus i en lejebolig for også at kunne rykke hurtigere ud og kigge på boliger til salg.

“Vi må nok indrømme, at det er kommet lidt bag på os, hvordan det her boligmarked er for tiden. Det er nærmest en følelse af panik og desperation over det, og vi kan ikke bare set et hus og så en time senere beslutte os for at byde x antal tusind kroner over det, huset er udbudt til,” siger Søren Nørregaard Pedersen.

Svært at se fornuften

I løbet af foråret og sommeren 2021 oplevede parret for alvor udviklingen i boligmarkedet.

“Der var jo utrolig få huse til salg, og de huse, der kom til salg, forsvandt meget hurtigt igen,” siger Søren Nørregaard Pedersen. 

“Og så kan vi også godt mærke, at vores budget ligger inden for et niveau, hvor der er mange om buddet,” tilføjer Majbritt Damm.

Men det, som har været sværest at opleve under boligjagten i 2020 og 2021, er, hvordan priserne er steget voldsomt ud af det blå. 

“Jeg må indrømme, at jeg har meget svært ved at se det rimelige i, at vi skal betale en million kroner mere for et hus, bare fordi der er gået lidt over et år. Der er ikke gjort noget ved det, og vi kan jo se, hvad køberne har betalt for det. Det er slet ikke til at forstå, at priserne skal stige så meget på så kort tid. Det er helt skævt,” siger Søren Nørregaard Pedersen. 

Håber på mere ro på markedet

Det er ikke, fordi parret har mistet håbet, og især håber de nu, at prisfesten er ved at løje lidt af.

“Vi har kunnet se, at prisen på nogle af de huse, der var sat meget højt, er blevet sat lidt ned, så vi håber, at der kommer lidt mere ro på, så det bliver muligt at købe et hus uden at skulle skrive under første gang, man er forbi for at kigge på det. Vi vil ikke ende i en situation, hvor vi ender med at købe noget, som så falder i værdi,” siger Søren Nørregaard Pedersen.

“Men det er altså heller ikke sjovt at se et hus, som man lige er begyndt at drømme om at bo i, blive snuppet for næsen af en igen og igen,” siger Majbritt Damm.