"Konkurrencen om at finde en bolig var benhård"
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

"Konkurrencen om at finde en bolig var benhård"

Marie-Louise Fugl og hendes mand bød 200.000 kr. over prisen på deres drømmehus få dage, efter det var sat til salg.

Morten Steiniche · Foto: Thomas Dahl · 4. oktober 2021
Kvinde foran sit hus

I syv år boede Marie-Louise Fugl og hendes mand til leje i en lejlighed på Frederiksberg. I den tid fik de to børn og har i dag en dreng på to år og en pige på fem år. Selv om familien er glade for at bo midt i byen, levede den 78 kvadratmeter store lejlighed ikke helt op til drømmen om livet med børn.

“Vi elsker byen, men fandt frem til, at det er hverdagen, vi gerne vil have til at fungere bedst muligt. Og for tre år siden meldte tanken om at kunne sende børnene ud i haven i stedet for at skulle gå op på tredje sal sig,” siger Marie-Louise Fugl.

Førstegangskøbere

Familien havde altid boet til leje, og ret hurtigt, da ideen om at købe et hus havde meldt sig, begyndte Marie-Louise Fugl at bemærke de mange historier i medierne om stigende boligpriser.

“Vi kunne godt se, at priserne bare steg og steg. Det begyndte også at fylde noget, at vi var førstegangskøbere. Jeg kunne se, at flere af vores venner kiggede på huse i en helt anden prisklasse, fordi de havde købt og solgt flere gange og havde mindre formuer med til købet,” fortæller Marie-Louise Fugl.

Kiggede på mange huse

I 2019 begyndte familien at spare op til udbetalingen til at købe et hus, og det kunne lade sig gøre, fordi de var så heldige, at den lejede lejlighed ikke var voldsomt dyr, men det var stressende hele tiden at læse om, at priserne steg. 

“Vi begyndte i starten af 2020 for alvor at følge med i boligmarkedet, og vi kunne se, at priserne kunne stige 13 procent i 2021. Samtidig var vi under tidspres, for vores datter skal starte i skole i 2022, så vi skulle have fundet noget inden da,” siger Marie-Louise Fugl og fortsætter:

“Konkurrencen om at finde en bolig var benhård. Vi læste og hørte jo om budrunder, hvor købere skulle give slip på deres drømmehus, fordi de tabte.“

Vigtigt at være åben

Som udgangspunkt havde hun drømt om Brønshøj, men blev meget hurtigt klar over, at det var vigtigt at være åben over for alt, hvad der viste sig i området omkring København. 

“Vi var ude at kigge på omkring 20 huse. Det var ikke, fordi vi nødvendigvis var interesserede i at købe, men det handlede for os om at lære, hvad vi ville prioritere, og ikke mindst opdage, hvad der var vigtigt for os hver især,” fortæller Marie-Louise Fugl og tilføjer:

“Og undervejs ærgrede vi os over, at vi ikke havde købt noget meget tidligere. Vi skulle allerede i vores studietid have købt en billig andel, men det var slet ikke noget, vi overvejede dengang.” 

Hurtig beslutning

Da et hus inden for familiens budget viste sig i Nordvest-bydelen i København, kunne Marie-Louise Fugl og hendes mand straks mærke, at det her kunne være det rigtige. 

“Huset blev sat til nogle dage før, at vi var ude at kigge på det om søndagen. Om mandagen gav vi vores bud. Og det var det første hus, vi bød på. Mægleren sagde, at der var stor interesse, så vi bød 200.000 kroner over udbudsprisen,” siger Marie-Louise Fugl. 

“Allerede næste dag blev vi ringet op, og fik at vide, at sælgeren havde valgt at sælge til os. Jeg tror, at det var en fordel, at vi boede til leje, og derfor kunne overtage huset øjeblikkeligt,” fortæller Marie-Louise Fugl.

Vækker bekymring

Hos Forbrugerrådet Tænk vækker Marie-Louise Fugls fortælling om huskøb for førstegangskøbere bekymring, selv om det lykkedes for familien at få et hus. 

“Som forbruger skal man passe på med at lade sig rive med og betale ‘for meget’ for sit hus, fordi man tror, at huspriserne stiger mere, og man derved henter det hjem, man har betalt mere. Det er før set, at forbrugere er kommet i klemme, når priserne igen falder, og de ikke har fået afdraget nok på deres lån til at undgå at blive insolvente,” siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

“Det er heller aldrig godt, når forbrugerne bliver tvunget ud i at skulle træffe meget hurtige beslutninger om noget så stort som et huskøb, men det lyder til, at Marie-Louise Fugl og hendes mand havde gjort sig mange, gode tanker på forhånd.” 

Selv om Marie-Louise Fugl og hendes mand blev nødt til at byde 200.000 kroner over prisen, er de lige nu bare lettede over, at de ikke længere skal stresse over husprisernes udvikling.