Sådan kan konkurrencen i realkreditsektoren blive bedre
Resultaterne af vores test af realkreditlån understreger den manglende konkurrence i realkreditsektoren. Her er konkrete forslag til, hvordan konkurrencen kan skærpes.
Konkurrencen er utilstrækkelig på realkreditmarkedet. Det har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen slået fast i flere rapporter og analyser. Og vores aktuelle test af 50 lånesituationer hos de fire realkreditinstitutter viser, at det koster forbrugerne dyrt.
"Frem til 2016 steg bidragssatserne til et historisk højt niveau. Siden er priserne nærmest frosset fast. Desuden viser vores test, at der er meget små forskelle på priserne mellem realkreditinstitutterne. Det er altsammen tydelige tegn på, at konkurrencen ikke fungerer optimalt, og at det er kunderne, som betaler prisen i kroner og ører," siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Det er især den årlige bidragssats, som gør indhug i boligejernes økonomi. Testens mindst dyre boliglån koster boligejerne 11.750 kroner det første år. Testens dyreste koster 35.500 kroner.
Realkreditinstitutterne hævede bidragssatserne kraftigt i perioden mellem 2009 og 2016, hvorefter bidragssatserne har ligget på et stabilt højt niveau. I samme periode var renterne meget lave. Men siden er renterne steget, og derfor gør de høje bidragssatser nu ekstra ondt på boligejerne.
Bør betale kundernes udgifter til flytning af lån
Tidligere i år kom Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen med en redegørelse, hvori det fremgår, at bankerne og realkreditinstitutterne nu er tilstrækkeligt polstrede i forhold til eksisterende lovgivning og kendt kommende lovgivning. Derfor holder realkreditinstitutternes argument for at fastholde de tårnhøje bidragssatser ikke længere holder vand.
"Når myndighederne lukker luften ud af realkreditinstitutternes hovedargument for at fastholde de høje bidragssatser - og der stadig ikke sker noget - så skyldes det naturligvis, at netop bidragssatserne er en pengemaskine, som realkreditsektoren meget nødig vil sætte ned i gear," siger Morten Bruun Pedersen.
Bidragssatserne er en pengemaskine, som realkreditsektoren meget nødig vil sætte ned i gear. Morten Bruun Pedersen Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk
Derfor har Forbrugerrådet Tænk nu også stillet forslag om, at realkreditinstitutterne skal betale flytteomkostningerne for kunder, som ønsker at flytte boliglånet til et andet realkreditinstitut, hvis det andet realkreditinstitut har sat bidragssatsen ned, eller hvis det nuværende realkreditinstitut sætter bidragssatsen op.
”Forslaget skal være med til at øge konkurrencen mellem realkreditinstitutterne ved at øge mobiliteten af kunder, der skifter realkreditinstitut,” siger Morten Bruun Pedersen.
Bankerne skal præsentere tilbud fra flere realkreditselskaber
I 96 procent af tilfældene ender kunderne med et boliglån i det realkreditinstitut, som kundens bank ejer eller samarbejder med. Det har analyser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vist.
Derfor lyder et andet forslag fra Forbrugerrådet Tænk, at bankerne skal præsentere kunderne for tilbud fra andre realkreditinstitutter.
"Som det er nu, får kunderne ikke det bedste tilbud, men det ene tilbud, som gavner banken bedst. Ved at tvinge bankerne til at præsentere kunderne for flere tilbud, får kunderne mulighed for at træffe reelle valg på samme måde, som når vi køber alt muligt andet," siger Forbrugerrådet Tænks cheføkonom.
Realkreditlånet er ikke altid det bedste, når du skal købe bolig
I nogle tilfælde kan bankens prioritetslån være billigere end realkreditlånet, når du skal ud at låne penge til et nyt hus. Det viser en test fra Forbrugerrådet Tænk.
Overblik: Her får du det billigste boliglån
Skal du låne til en bolig, kan du vælge mellem flere typer af realkreditlån. Hvor du får det billigste boliglån afhænger af, hvilken type lån, du vil finansiere din bolig med. Få overblik her.
Realkreditlån: Skal du omlægge dit boliglån?
Kan du spare penge ved at omlægge dit realkreditlån til et lån med en anden rente? Og er opkonvertering en god ide? Få hjælp her.