Dankortet er under pres
Nye betalingsformer som Google Pay eller Apple Pay vinder frem, men indtil videre tilbyder kun en bank Dankortet som betalingsmiddel i de nye wallets. Det kan på sigt betyde dyrere varer i butikkerne.
Engang betalte vi alle med kontanter eller hev checkhæftet op af tasken. Så kom Dankortet og en række internationale betalingskort som Mastercard og Visakort. Så kunne vi betale kontaktløst med betalingskortet.
Og med introduktionen af såkaldte wallets som Google Pay og Apple Pay, hvor det fysiske betalingskort ligger på mobilen, er markedet for betalingsløsninger virkelig under forandring.
Apple Pay vinder frem
Og forbrugerne har taget de nye digitale betalingsløsninger til sig.
I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens ’Betalingsrapport for 2022’ svarede 44 procent, at de havde anvendt Dankort eller Visa/Dankort ved deres seneste køb i en fysisk forretning.
Med 10 procent var den andenhyppigste betalingsform Apple Pay. Sammenligner man med to år tidligere i ’Betalingsrapport for 2020’ svarede omkring 55 procent, at de altid anvendte Visa/Dankort som betalingsform i fysiske forretninger, mens omkring tre procent svarede, at de altid anvendte Apple Pay i fysiske forretninger. Altså et betragteligt skift mod digitale betalingsformer på bare to år.
Næsten halvdelen bruger Apple Pay eller Google Pay
Interessen for at anvende digitale wallets bliver bekræftet i Forbrugerrådet Tænks nye undersøgelse om betalingskort fra september 2023. Her angiver 45 procent af deltagerne, at de anvender mobilbetalinger som Apple Pay og Google Pay.
“Ligesom kørekortet og sygesikringsbeviset er flyttet ind på vores smartphones, er betalingskortene også på vej ind på telefonen. På verdensplan er danskerne i top tre i at bevæge sig hen mod et kontantløst samfund, og det er kun et spørgsmål om tid, før det fysiske kort er helt udfaset."
"Det skyldes, at danske forbrugere er meget digitaliserede og har en høj grad af tillid, og så er wallets bare en bekvem løsning – du har jo altid mobilen på dig,” forklarer Jan Damsgaard, der er professor på Copenhagen Business Schools Institut for Digitalisering.
Dankortet er billigst
Uanset om du vælger at betale med et fysisk kort eller via en wallet, vil betalingen for dine køb blive trukket via et konkret betalingskort.
“Her er Dankortet det billigste kort at benytte – både for virksomheder og forbrugere. Når Dankortet bliver anvendt som betalingsmiddel, betaler butikkerne faste, lave gebyrer bestemt ved lov. Omvendt er der intet loft over gebyrer ved internationale betalingskort som fx Visakort."
"Det vil i sidste ende påvirke varernes pris. Så jo mere du vælger fx at bruge Visakort frem for Dankort, jo dyrere kan dine varer ende med at blive. Vi mener derfor, at Dankortet bør være integreret i alle fremtidige betalingsløsninger, så danskerne frit kan vælge Dankortet til,” siger økonom hos Forbrugerrådet Tænk, Jacob Ruben Hansen.
Forbrugerrådet Tænks forbrugerpanelundersøgelse bekræfter, at danskerne er glade for Dankortet. Her angiver 75 procent, at de foretrækker at bruge deres Visa/Dankort, når de handler i danske butikker og virksomheder – enten som fysisk eller digitalt kort.
Dankortet er ikke i din mobile wallet
Jacob Ruben Hansen fortæller dog, at Dankortet er under pres. Det skyldes bl.a., at du i dag ikke kan benytte Dankort-delen, når du betaler med Apple Pay eller Google Pay – i Danske Bank kan du dog i Apple Pay.
“Derfor betaler butikkerne unødige, høje gebyrer. Nets, som står bag Dankortet, har forlangt, at alle banker fra 2025 tilbyder Dankort-delen i Apple Pay. Men indtil videre er det ikke alle banker, som har bekræftet, at de vil gøre det."
"Derudover har Visa krævet af bankerne, at forbrugerne hver gang aktivt skal vælge betalingskort i deres wallets. Det vil sige, at selvom Dankortet bliver en mulighed i fx Apple Pay for alle forbrugere, så skal de ved hvert køb vælge det aktivt til, og det – mener vi – vil forringe brugeroplevelsen,” siger han.
Forbrugerpanelundersøgelsen fra Forbrugerrådet Tænk viser desuden, at mange danskere ikke er klar over, at muligheden for at betale med Dankort-delen i fx Apple Pay er begrænset. Her mener 35 procent nemlig, at deres bank giver dem den mulighed.
Vi bruger ikke Dankortet så ofte som før
Antallet af dankorttransaktioner i fysiske butikker er faldet fra 1,1 milliard i 2018 til 850 millioner i 2022. Det svarer til et et fald på hele 23 procent.
Kilde: Nets
Professor på Copenhagen Business School Jan Damsgaard er enig i, at Dankortet er under pres.
“Danskerne er jo glade for Dankortet, så det er ærgerligt, at hovedparten af bankerne indtil videre kun tilbyder internationale kort i wallets som Google Pay og Apple Pay. Det er ikke særligt nemt at være en ansvarlig forbruger, når du ikke frit kan vælge det billigste kort – og når det i øvrigt ikke er særligt transparent, hvilket kort der benyttes som betalingsmiddel, hverken i wallets eller ved betalingsterminalen i butikken,” siger han.
Danskerne skal ikke betale for bankernes rentefest
Mens bankerne nyder godt af en høj indlånsrente i Nationalbanken, må forbrugerne tage sig til takke med noget nær nul i rente på deres indlån. Derfor tjener bankerne lige nu milliarder – og forbrugerne betaler gildet.
Her får du den højeste rente på børneopsparingen
Renten på børneopsparinger er faldet igen, men enkelte banker giver dig en rimelig rente på barnets opsparing. Og selv små renteforskelle betyder mange tusinde kroners forskel på børneopsparingen.
Sådan forhandler du en god aftale med din bank
Bankrådgiveren kan virke som en autoritet, men rådgiveren er også bankens sælger. Hvordan forhandler du den bedste aftale med din bank? Få hjælp her.