Over halvdelen af elselskaber oplyser ikke prisen viser ny forbrugertest
Kun et fåtal af elselskaber oplyser den fulde pris på produktet. Det viser Forbrugerrådet Tænks første test af elselskaber, som samtidig dumper fem selskaber. ”Vi har ikke tidligere testet et så kompliceret og uigennemskueligt marked, hvor priser er noget, man skal søge langt og længe efter” udtaler direktør Mads Reinholdt.
20 ud af 37 elselskabers hjemmesider oplyser ikke, hvad selskabet tager i merpris – det såkaldte spottillæg – i deres variable elaftaler. Samtidig tager flere selskaber store månedlige gebyrer uden tydeligt at oplyse forbrugeren om det. Fem selskaber får tilmed 0 point, da det ikke har været muligt at fremskaffe priserne på selskabernes elaftaler.
Det er blandt konklusionerne på Forbrugerrådet Tænks nye test af elselskaber, som ifølge direktør, Mads Reinholdt, tydeligt understreger behovet for politisk indgreb på elmarkedet.
”Spottillægget er den pris, som udgør en stor del af selskabets indtægt, og det er en af de vigtigste priser, som forbrugeren kan sammenligne selskaber på. Hvis ikke det fremgår tydeligt af hjemmesiden, er det svært at se, hvordan man som forbruger skal kunne vælge den ene elaftale frem for den anden på et oplyst grundlag. Vi har ikke testet et mere kompliceret og uigennemskueligt marked, hvor priser er noget, man skal søge langt og længe efter. Og så er det tilmed et produkt – elektricitet – som alle mennesker skal have” siger Mads Reinholdt.
Ifølge testen svinger spottillæg i pris fra Grow Energy, der tager 31 øre pr. kWh til Vindstød, som tager 0,63 øre pr. kWh i merpris på et af deres produkter.
Forbrugerrådet Tænk har i de fleste tilfælde kunne få oplyst spottillægget efter henvendelse til elselskaberne, men fem selskaber har enten afvist at oplyse prisen eller ikke vendt tilbage på henvendelsen. Disse selskaber tildeles derfor ikke nogle point i testen, da de ikke har været muligt at udregne prisen. Det er første gang, at Forbrugerrådet Tænk tildeler 0 point til produkter i sine tests.
Testen viser samtidig, at flere af de selskaber, som faktisk oplyser om tillægget, til gengæld har diverse gebyrer, fx ”nethåndteringsgebyr” eller ”netadministrationsopkrævningsabonnement”, som trækkes månedligt. Disser gebyrer oplyses kun på gebyrlister og ikke som del af produktets pris, skønt de udgør en relativ stor del af den månedlige betaling til elselskabet.
Behov for politisk handling
Søndag udgav Forbrugerrådet Tænk et politisk udspil med 20 forslag til at forbedre energimarkedet, efter Ankenævnet på Energiområdet kunne berette om eksplosiv stigning i klagesager.
Ifølge Mads Reinholdt dokumenterer testen af elselskaber klart og tydelig behov for større krav til oplysning af priser og standardisering af begreber for diverse elprodukter.
Der er heller ikke hjælp at hente i myndighedernes officielle prissammenligningsside, elpris.dk.
”Når vi sammenligner vores resultater over de billigste og dyreste priser med elpris.dk, er det nogle vidt forskellige produkter, som lander i henholdsvis toppen og bunden af listen. Elpris.dk er præget af fejlagtig indberetning af priser fra selskaberne, og derfor mener vi, at Forsyningstilsynet skal foretage gennemgribende ændringer af siden, så elselskaberne fremover indberetter de reelle konkurrenceparametre, herunder spottillægget og månedlige gebyrer” siger Mads Reinholdt.

SAS anmeldt for grov greenwashing
SAS tildeler kunder titlen som ”miljøbevidst rejsende” og giver rabat på fremtidige flyvninger, hvis man fx køber produkter i onlineshoppen og ser en video om fremtidens luftfart. SAS’ ”Conscious Traveler”-koncept er etklart eksempel på greenwashing, mener Forbrugerrådet Tænk, der derfor anmelder flyselskabet til Forbrugerombudsmanden.

Stor treårig indsats skal inspirere mere end en halv million børnefamilier til grønnere og sundere mad
Børnefamilier landet over får nu en stor tilskyndelse til at ændre madvaner med udgangspunkt i De officielle Kostråd. Gennem tre år vil børnefamilier i hele landet møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen – fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet. DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.

Dagligvarekæder og Forbrugerrådet Tænk vil have danskerne til at spise flere bælgfrugter og mindre kød
Kun hver femte børnefamilie vælger ofte kødet fra i hverdagskosten, viser ny undersøgelse. Nu vil ni danske dagligvarekæder og Forbrugerrådet Tænk få forbrugernes øjne op for bælgfrugter i hverdagskosten ved at lære dem én ny opskrift at kende.